Gepakt en gezakt onderweg met tourrugzakken

tourrugzak

Tourrugzak is een erg breed begrip. Een tourrugzak (bv. rugzak van Mammut voor tours of bergrugzak van Gregory) kan een grote dagrugzak voor wandelingen zijn, een technische alpine rugzak of een kleine trekkingrugzak.

Maten en soorten van tourrugzakken

In principe verstaat men onder een tourrugzak een robuuste rugzak die gebruikt wordt bij activiteiten in de bergen en in de sneeuw, zoals snowboard- en skitochten, bergbeklimmingen en gletsjertours.
Ook bij outdoorsporten als (alpine) klimmen en (berg)wandelen heb je vaak grote of speciaal uitgeruste en robuuste rugzakken nodig, die onder de categorie tourrugzakken vallen.
Daarom zijn er tourrugzakken met een volume van 20 liter tot modellen voor expedities met een pakvolume van 80 liter. Meestal gaan de opbergruimte en het gebruiksdoel van de tourrugzak hand in hand. Met een overzicht van de verschillende groottes van tourrugzakken willen we je meer info geven (opgelet: slechts richtwaarden!):

  • 20-30 liter volume: geschikt voor dagtours en minimalisten met weinig uitrusting. Gebruiksmogelijkheden zijn voornamelijk: skitochten, wandelingen, beklimmingen.
  • 30-40 liter volume: geschikt voor een- tot driedaagse tours of korte activiteiten waarbij je veel materiaal nodig hebt, bv. bij hiking, bergbeklimmen, alpine tochten of lange alpine klimtochten.
  • 40-50 liter volume: geschikt voor tours van maximaal vijf dagen of met zwaar of veel materiaal, bv. bij alpine tochten, bergtrekking, gletsjers

Omdat dit slechts richtwaarden zijn, moet je bij de aankoop altijd letten op het gebruiksdoel van de tourrugzak en de robuustheid van het materiaal en van het draagsysteem (draaglast).

Eigenschappen van alpine rugzakken

In tegenstelling tot wandel- en fietsrugzakken zijn tourrugzakken in principe hoog, smal en nauwsluitend. Alleen op die manier wordt gegarandeerd dat de bagage goed op je rug blijft zitten op ruw terrein en bij veel gewicht.
In plaats van een afstand te creëren tussen de rug en de rugzak (systeem met gaasrug), herken je een tourrugzak aan zijn stabiele pasvorm vlak tegen de rug van de drager. Dat er minder ventilatie onder de rugzak is, is minder belangrijk, maar toch waan je je met zo'n rugzak thuis, zelfs in de bergen.
De materialen bij tourrugzakken zijn duurzaam en slijtvast. De rugzakken moeten namelijk erg robuust zijn als ze voortdurend in aanraking komen met rotsen en ijs. Slechts enkele modellen zijn speciaal ontwikkeld voor lichte activiteiten (speed-hiking) en zijn ook minder robuust.

Uitrustingsdetails van tourrugzakken

Om de rugzak te gebruiken in sneeuw en ijs, bij storm en ook met handschoenen, zijn tourrugzakken voorzien van enkele bijzondere kenmerken qua uitrusting. Naast ski- en snowboardhouders hebben de meeste modellen ook bevestigingen voor ijsbijlen, stokken, karabiners en touwen.
Maar weinig modellen zijn gecoat en dus waterdicht. Ze zijn voorzien van een rolsluiting. Kleine details, zoals een aparte tas voor lawinesondes en een signaalfluitje, maken een goede tourrugzak extra interessant!

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.