De bepakking op orde met pakzakken

Pakzak

Pakzakken of dry bags zijn tegenwoordig in talrijke maten, materialen, met extra functies, voor op reis of tijdens de kanotocht, verkrijgbaar. Om door al die bomen het bos nog te kunnen zien, waar het er uiteindelijk toch alleen om gaat om de uitrusting en kleding schoon en/of afgesloten te verpakken, vind je hier het benodigde advies bij het kiezen van de juiste pakzakken.

Soorten pakzakken

Wanneer er sprake is van een pakzak wordt hier over het algemeen de waterdichte variant mee bedoeld. Naast de modellen met rolsluiting die effectief tegen vocht en vuil beschermen is er de eenvoudige pakzak van mesh materiaal voor het ordenen van kleding, en een speciale compressiezak voor het ruimtebesparend opbergen en vervoeren van een slaapzak of donsjas.
In dit ruime assortiment liggen de maten tussen ongeveer 5 liter tot (variabel) ca. 90 liter.

Materialen en gebruiksdoelen van pakzakken

Simpele pakzakken zijn van mesh materiaal (polyestermesh) gemaakt en zijn doorgaans door een trekkoord of ritssluiting te bedienen en af te stellen. Ze houden de bepakking op orde.
Waterdichte en compressie rugzakken beschermen daarnaast betrouwbaar tegen vuil en vocht. Ze zijn tevens net zo geschikt voor het geurdicht verpakken van vuile of gedragen kleding tijdens de tocht. Dergelijke pakzakken zijn meestal van stevig geweven nylonstof (voelt als een zeil) gemaakt en zeer robuust. Een coating (PU en/of siliconen) zorgt bij de zeer dunne varianten voor dezelfde waterdichtheid bij een kleine afmeting en gering gewicht.
Speciale modellen zijn waterdicht door middel een membraan. Dit zorgt ervoor dat de pakzak goed te comprimeren is, doordat de lucht eruit kan ontsnappen.
Om de pakzak door middel van de rolsluiting echt volledig af te sluiten, is meermaals (twee tot drie keer) rollen nodig.

Uitrusting, accessoires en speciale pakzakken.

Sommige pakzakken beschikken over een ventiel. Hiermee kan de lucht ontsnappen en het volume verkleind worden. Compressie pakzakken worden door middel van riemen gecomprimeerd.
Andere pakzakken die je als tas draagt, hebben draaggrepen of een schouderriem. Daarnaast zijn er zelfs pak(rug)zakken. Deze combinatie van pakzak en rugzak (schouderbanden, heupgordel, extra zakken) is prima geschikt voor het waterdicht vervoeren van middelzware bepakking tijdens langere routes.
In de shop van bergfreunde.nl vind je bij de accessoires voor pakzakken bovendien beschermende pakhoezen voor rugzakken. Deze worden bij reizen ter bescherming en voor veiligheidsdoeleinden (luchthaven) gebruikt en vervangen bovendien de regenhoes.

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.