Het hoeft niet altijd dons te zijn: synthetische slaapzakken

Synthetische slaapzakken

Wie graag de bivakzak thuis laat of in gebieden met sterk wisselende weersomstandigheden reist, doet er goed aan als alternatief voor de warme donzen slaapzak een synthetische slaapzak te gebruiken. Hier lees je waar je nog op met letten bij de aankoop van een synthetische slaapzak.

Vulmateriaal bij synthetische slaapzakken

Kunstvezels kun je zien als een soort enorme dot watten. De vulling bestaat uit minuscule microvezels, die duizenden keren om elkaar heen zijn gedraaid en zo warme lucht in de tussenruimten isoleren. Wanneer de vezels ook in zichzelf lucht insluiten voor een betere warmte-isolatie, worden ze holle vezels genoemd.
De poging om dons synthetisch na te maken brengt een aantal voor- en nadelen met zich mee ten opzichte van natuurlijke vezels. Terwijl synthetische slaapzakken weliswaar ook in natte toestand nog warm zijn en de vulling niet kan samenklitten, bereiken ze bij hetzelfde gewicht bij lange na niet het warmte-isolerend vermogen van dons en zijn ze minder dampdoorlatend. Daarnaast kun je bij kunstvezels geen vulling verliezen omdat het om een doorlopende vezeldraad gaat.
Een ander punt is natuurlijk de prijs. Wie een slaapzak voor alle omstandigheden zoekt en minder waarde hecht aan gewicht en pakmaat, moet gewoon de synthetische variant kiezen.

Gebruiksdoel van synthetische slaapzakken

Synthetische slaapzakken worden vaak gebruikt bij wisselvallig weer (vochtig-tropisch klimaat, nat-koud weer) of wanneer je ook graag zonder bivakzak onder de blote hemel overnacht. Dauw en regen beïnvloeden het warmte-isolerend vermogen van de synthetische slaapzak niet (dons zou gaan samenkleven en de isolatie zou minder worden).

Opbouw, soorten en uitrusting van synthetische slaapzakken

Er zijn synthetische slaapzakken in deken- en mummiemodel. De eerste bieden meer comfort, de laatste houden meer warmte vast. Sommige modellen kunnen aan elkaar worden gekoppeld. Speciale damesslaapzakken zijn aan de binnenkant zachter gevoerd en bij de voeten extra geïsoleerd. Synthetische slaapzakken voor lagere temperaturen moeten zijn uitgerust met een warmtekraag. De ritssluiting biedt ventilatiemogelijkheden wanneer deze in twee richtingen kan worden geopend. Noch veelzijdiger zijn synthetische slaapzakken met L- of zelfs U-vormige ritssluiting.
Natuurlijk is alleen een synthetische slaapzak nog niet voldoende om comfortabel te slapen. Pas in combinatie met de juiste slaapmat geniet je een goede nachtrust en krijg je nieuwe energie voor de volgende wandeldag.

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.