Het hoeft niet altijd dons te zijn: synthetische slaapzakken

Synthetische slaapzakken

Wie graag de bivakzak thuis laat of in gebieden met sterk wisselende weersomstandigheden reist, doet er goed aan als alternatief voor de warme donzen slaapzaak een synthetische slaapzak te gebruiken. Hier lees je waar je nog op met letten bij de aanschaf van een synthetische slaapzak.

Vulmateriaal bij synthetische slaapzakken

Kunstvezels kun je zien als een soort enorme dot watten. De vulling bestaat uit minuscule microvezels, die duizenden keren om elkaar heen zijn gedraaid en zo warme lucht in de tussenruimten isoleren. Wanneer de vezels zelf voor een betere warmte-isolatie zorgen en ook lucht insluiten, worden ze holle vezels genoemd.
Deze poging om dons synthetisch na te maken, heeft een aantal voor- en nadelen ten opzichte van natuurvezels. Terwijl synthetische slaapzakken weliswaar ook in natte toestand nog warm zijn en de vulling niet kan samenklonteren, bereiken ze bij hetzelfde gewicht bij lange na niet het warmte-isolerend vermogen van dons en zijn ze minder dampdoorlatend. Bovendien kun je bij kunstvezels geen vulling verliezen omdat het om een doorlopende vezeldraad gaat.
Een ander punt is natuurlijk de prijs: wie een slaapzak voor alle omstandigheden zoekt en minder waarde hecht aan gewicht en afmeting, moet gewoon de kunstvezelvariant kiezen!

Gebruiksdoel van synthetische slaapzakken

Daarom worden zulke synthetische slaapzakken vaak gebruikt bij wisselvallig weer (vochtig-tropisch klimaat, nat-koud weer) of wanneer men ook graag zonder bivakzak onder de blote hemel wil overnachten. Dan wordt het warmte-isolerend vermogen van de synthetische slaapzak toch niet door dauw en regen beïnvloed (dons zou gaan samenplakken en de isolatie zou minder worden).

Opbouw, soorten en uitrusting van synthetische slaapzakken

Er zijn synthetische slaapzakken in deken- en mummiemodel. De eerste biedt meer comfort, de laatste houdt meer warmte vast. Sommige modellen kunnen aan elkaar worden gekoppeld. Speciale damesslaapzakken zijn aan de binnenkant zachter gevoerd en bij de voeten beter geïsoleerd. Synthetische slaapzakken voor lagere temperaturen moeten zijn uitgerust met een warmtekraag. De ritssluiting biedt ventilatiemogelijkheden wanneer deze in twee richtingen kan worden opengeritst. Noch veelzijdiger zijn synthetische slaapzakken met L- of zelfs een doorlopende U-vormige ritssluiting.
Natuurlijk is alleen een synthetische slaapzak nog niet voldoende om comfortabel te slapen. Pas met de juiste isomat wordt de nacht echt verkwikkend en kan zo energie worden getankt voor de volgende wandeldag.

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.