Altijd veilig met een hoogwaardige klimhelm

Klimhelmen

Een tocht in de bergen brengt veel gevaren en risico's met zich mee. Vallende stukken ijs, steenslag, stoten, vallen of uitrusting die van de klimgordel van de klimmer voor je loskomt: een ongeluk zit in en klein hoekje. Moderne klimhelmen beschermen het hoofd, zorgen voor veiligheid en voorkomen ongelukken, zodat het klimavontuur niet door een scheurwond of zelfs iets ergers wordt overschaduwd. Een klimhelm hoort gewoon bij de uitrusting van iedere klimmer, want de belangrijkste spier bij het klimmen is het hoofd.

Je moet altijd met een helm klimmen, maar wat moet hij kunnen?

Goede klimhelmen moeten aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen, zodat ze het hoofd ook zo effectief mogelijk beschermen. Ten eerste moeten klimhelmen een optimale pasvorm hebben, zodat ze bij het klimmen niet storen. Het draagcomfort is een vaak onderschatte factor, want helmen voor het klimmen moeten niet alleen veilig zijn, maar ook comfortabel. Als de klimhelm ergens drukt, is het plezier zelfs bij de mooiste klimtocht al gauw verdwenen. Een absolute must voor een klimhelm is stabiliteit. Omdat een klimhelm in het ergste geval levensreddend moet zijn, is een hoge mate van veiligheid essentieel. Om als klimhelm toegelaten te worden moet daarom iedere helm veiligheidstests doorstaan. Vanaf twee meter hoogte laat men een gewicht van vijf kilo op de klimhelmen vallen. Hiermee wordt gewaarborgd dat de klimhelmen bestand zijn tegen vallende voorwerpen. Bovendien wordt de weerstand bij een impact van voren, van achteren en van opzij getest. Pas wanneer een klimhelm alle testen doorstaat, mag hij als klimhelm worden verkocht.

Welke klimhelmen zijn er op de markt?

Allereerst zijn er de schaalhelmen. Deze klimhelmen hebben een harde buitenschaal. Voor de demping zorgt een bandensysteem aan de binnenkant. De schuimhelmen zijn echte lichtgewichten. Bij een botsing vervormt het schuim en absorbeert het de energie. Dit is vergelijkbaar met de kreukelzone van een auto. De hybride helmen combineren de eigenschappen van schuim- en schaalhelmen. Deze klimhelmen hebben een dunne, harde buitenschaal en bieden demping door schuim aan de binnenkant. Verder zijn er nog klimhelmen voor vrouwen en zelfs klimhelmen voor kinderen. In het algemeen is het echter bij elke soort klimhelm belangrijk dat de helm na een val of na steenslag wordt vervangen. Alleen zo kan optimale veiligheid worden gegarandeerd!

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.