Altijd veilig met een hoogwaardige klimhelm

Klimhelmen

Een tocht in de bergen brengt veel gevaren en risico's met zich mee. Of het nu komt door ijs, steenslag, stoten, vallen of de uitrusting van een voorganger, die van de klimgordel los komt, een ongeluk zit in en klein hoekje. Moderne klimhelmen beschermen het hoofd, zorgen voor veiligheid en voorkomen ongelukken, zodat het klimavontuur niet door een scheurwond of zelfs nog iets ergers overschaduwd wordt. Een klimhelm behoort eenvoudigweg tot de uitrusting van iedere klimmer, want hoe zegt men ook alweer: De belangrijkste spier bij het klimmen, is het hoofd.

Men moet altijd met een helm klimmen, maar wat moet hij kunnen?

Goede klimhelmen moeten aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen, zodat ze het hoofd ook zo effectief mogelijk beschermen. Ten eerste moeten klimhelmen een optimale pasvorm hebben, zodat ze bij het klimmen niet storen. Het draagcomfort is een vaak onderschatte factor, want klimhelmen, moeten niet alleen veilig zijn, maar ook comfortabel. Als de klimhelm ergens drukt, is het plezier in zelfs de mooiste klimtocht al gauw verdwenen. Een absolute must voor een klimhelm is stabiliteit. Daar een klimhelm in het ergste geval levensreddend moet zijn, is een hoge mate van veiligheid essentieel. Om als klimhelm toegelaten te worden, moet daarom iedere helm een zogenaamde veiligheidstest doorstaan. Vanaf twee meter hoogte laat men een gewicht van vijf kilo op de klimhelm vallen. Hiermee wordt gewaarborgd, dat de klimhelmen een bepaalde valenergie verdragen kunnen. Bovendien worden de klimhelmen van voren, van achteren en van de zijkanten op stootvastheid getest. Pas wanneer een klimhelm deze testen doorstaat, wordt hij voor de markt als klimhelm toegelaten.

Welke klimhelmen zijn er verkrijgbaar?

Allereerst zijn er de schaalhelmen. Zoals de naam al zegt, heeft deze klimhelm een harde schaal aan de buitenkant. De demping wordt gewaarborgd door een bandensysteem aan de binnenkant. De schuimhelm is een echt lichtgewicht. Bij een botsing vervormt het schuim en dan absorbeert het de valenergie, vergelijkbaar met de kreukelzone van een auto. De hybride helm verenigt de eigenschappen van een foam- en harde schaalhelm. Deze klimhelmen hebben een dunne schaal aan de buitenkant en dempen met schuim aan de binnenkant. Verder zijn er nog vrouwenklimhelmen en zelfs klimhelmen voor kinderen. Het is echter belangrijk, dat bij elk soort helm die bij het klimmen wordt gebruikt, de helm na een val of steenslag vervangen moet worden. Alleen zo kan een optimale veiligheid gegarandeerd worden!

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.