Fleecevesten: warm, zacht en sneldrogend!

Fleecevest

Fleece is het optimale materiaal voor outdoorkleding! Het houdt warm en is makkelijk in onderhoud. Het bestaat meestal uit polyestervezels en kan eenvoudig in de machine gewassen worden. Ook na meermaals dragen en wassen ziet het er nog goed uit. Een ander pluspunt: fleece droogt in een handomdraai! Met name op meerdaagse tochten is dat heel handig. Fleece kan 's nachts drogen, zodat je het de volgende dag weer kunt gebruiken.

In vergelijking met wol scoort fleece niet alleen vanwege het duidelijk lagere gewicht. Het werkt ook vochtafwijzend en zuigt zich niet vol met water zoals katoen. Zelfs in vochtige toestand isoleert het altijd nog betrouwbaar en houdt het je lichaam warm. Fleecevesten hebben een klein pakformaat, waardoor ze ook geschikt zijn voor op reis of een dagje weg. Ze nemen nauwelijks plaats in je rugzak in, maar zijn wel handig als het 's avonds koud wordt. Het zachte materiaal kriebelt en jeukt niet op de huid. Ook kinderen dragen graag kleding van fleecemateriaal. Tijdens outdooractiviteiten worden fleecevesten meestal voor isolatie gebruikt. Vaak wordt fleece met andere kledinglagen gecombineerd. Met een waterdicht hardshelljack over je vest, ben je warm en goed beschermd voor onderweg.

Niet alle fleece is hetzelfde.

Er bestaan verschillende soorten fleecemateriaal, die qua kwaliteit heel wisselend zijn. Fleecevesten verschillen bijvoorbeeld qua materiaaldichtheid en zijn daardoor geschikt voor verschillende activiteiten. De indicatie 100- of 200-fleece geeft het gewicht van het materiaal per vierkante meter aan. Daarom is een fleece met de indicatie 100 dunner dan een fleece met de indicatie 200 en weegt minder. Dat kan bij kleine bagage voordelig zijn. Ook al is het niet zo koud, toch is het de moeite waard zo'n licht fleecevest in je bagage te hebben. In de winter en bij lage temperaturen op grote hoogte is een warme fleece een aanrader. Voor extra warmte, kan je natuurlijk ook meerdere fleecevesten over elkaar heen dragen. Voor het tussenseizoen bestaan er eveneens speciale fleecevesten die je als jas of sportjack kunt dragen.

Verder verschillen fleecevesten in materiaalkwaliteit. Gebrekkige kwaliteit is te herkennen aan materiaal dat snel last heeft van pilling en snel slijt. Een hoogwaardig fleecevest van fabrikanten zoals Vaude, Salewa en Norrona voelt zelfs na lange tijd nog zacht aan en kriebelt niet. Ook het ademend vermogen zegt wat over de kwaliteit van een fleecevest. Goed fleecemateriaal isoleert de lichaamswarmte, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat er voldoende ventilatie via de stof mogelijk is.

Welk fleecevest voor welk gebruik?

Er bestaat tegenwoordig een breed scala aan verschillende fleecematerialen, die onderling sterk verschillen qua materiaaleigenschappen en niet allemaal geschikt zijn voor dezelfde activiteiten. Van superlicht microfleece tot bijna winddicht materiaal, het aanbod is enorm. De beste materiaalcombinatie is afhankelijk van het klimaat en je eigen eisen.

De meeste bergsporters, skiërs en wandelaars hebben fleecevesten in verschillende diktes en uitvoeringen. Welk fleecevest je kiest, laat je afhangen van de activiteit, het klimaat en je eigen voorkeuren. Dit betekent dat een fleecevest dat in de herfst als tussenjas wordt gedragen in de winter kan dienstdoen als middelste kledinglaag. In combinatie met fleecemutsen en fleecehandschoenen kan je zo je fleece-outfit helemaal afmaken. De uitrusting is verkrijgbaar voor dames, heren en kinderen.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.