De juiste en belangrijke basis: het passende sportshirt voor buitensport.

Sportshirt

Dat de eerste laag kleding, dat wil zeggen functioneel ondergoed, net zo belangrijk is als een solide bescherming tegen het weer of betrouwbare isolatiekleding, moet altijd in acht worden genomen bij het kopen van sportshirts. Wanneer er hier bezuinigd wordt en met het klassieke katoenen shirt gereisd wordt, komt ook de functionaliteit van de goede dons-, Softshell-, of regenjas niet van pas.
Sportondergoed moet ook zoals de middelste en bovenste laag kleding uit een ademend en waterdamp-doorlaatbaar materiaal bestaan, zoals synthetisch materiaal of merinowol. Elke laag kleding werkt enkel zo goed als de zwakste schakel in de combinatie. Daarom zouden ook shirts met lange mouwen of fleece niet van katoen moeten zijn, omdat het vocht opneemt, langzaam droogt, zwaar en beperkt ademend is.
Hier volgen enkele belangrijke tips voor het kopen van goede functionele shirts voor zowel dames, kinderen en mannen, alsook voor het juiste gebruiksdoel.

Welke soorten en materialen zijn er beschikbaar bij sportshirts?

Er zijn verschillende sportshirts voor het bovenlichaam, namelijk longsleeves, shirts met korte mouwen, tanktops of singlets. Bij sportondergoed is er zowel lang als kort ondergoed verkrijgbaar. De pasvorm zou daarbij in het algemeen nauwsluitend moeten zijn, zonder een beklemmend gevoel te geven. De keuze van de mouwlengte hangt natuurlijk van het gebruik en de persoonlijke voorkeur af.
In principe is er een onderscheid tussen shirts en ondergoed van kunstvezel of van merinoswol. Synthetische vezels zoals polyester en polyamide worden vaak gecombineerd met elastaan, zodat de pasvorm en elasticiteit van het textiel beter zijn. Zulke stoffen drogen erg snel, nemen veel vocht op en hebben een koelende werking. Het gebruiksdoel van synthetische sportshirts zijn zomerse activiteiten met een hoge intensiteit zoals klimmen, lopen, fietsen, wandelen, trekking en bergbeklimmen. Op meerdaagse tours bieden zulke shirts het voordeel van 's nachts erg goed te drogen wanneer ze onderweg uitgewassen moeten worden. Dat is zeker ook nodig, want functionele shirts uit kunstvezel zijn enkel beperkt geurbestendig.
Voor klassieke stop-en-go activiteiten en touren bij koud weer zijn merinosshirts een goede keuze. De zachte natuurvezel kan enorm veel vocht opnemen door de fijne haartjes, zonder nat en koud aan te voelen. Daardoor verwarmt het shirt u ook, wanneer u zich reeds in het zweet gewerkt heeft. Bovendien heeft de wol een langdurige geurdempende en antibacteriële werking en moet daardoor zelden gewassen worden - in ieder geval goed voor meerdaagse tours. Scheerwol droogt wanneer het eenmaal nat is niet zo snel als synthetische materiaal. Zulk ondergoed is ideaal voor skitours, alpine tochten, alpinisme, wandelen en fietsen in de winter.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.