Fietspedalen

Fietspedalen

Naast het zadel en het stuur zijn de pedalen de enige contactpunten van de fietser met zijn fiets. Het is dan ook belangrijk het juiste pedaal voor een bepaald gebruik te kiezen. Er is een groot assortiment pedalen op de markt, naast de klassieke "Bärentatzen" bestaan er speciale platformpedalen voor mountainbikes en trekkingfietsen. Systeempedalen of klikpedalen voldoen aan de eisen van wielrenners en prestatiegerichte mountainbikers. In het algemeen geldt: Bij hoogwaardige pedalen worden slijtvaste industriële kogellagers met hightech afdichtingen gebruikt. De pedalen zitten met een linkse draad aan de cranks geschroefd, zodat ze niet loskomen tijdens het fietsen. Voor de bevestiging is speciaal fietsgereedschap en een goede portie smeervet nodig.

Flat pedalen voor mountainbikes en trekking

Zogenaamde platformpedalen bestaan in verschillende uitvoeringen. Bärentatzen of met rubber beklede modellen zijn geschikt voor dagelijkse ritten en lichte fietstochten. Deze zijn niet ontworpen voor speciaal schoeisel en daardoor prima geschikt voor gelegenheidsfietsers.
De flatpedals voor mountainbikes die voor afdalingen zijn bedoeld zijn een ander verhaal. Deze zijn gedeeltelijk met hoogwaardige industriële kogellagers uitgerust, het geraamte van het pedaal is van licht aluminium gegoten of gefreesd. Scherpe pinnen bieden optimale grip. Met name op het gebied van freeride, downhill, dirt en BMX hechten veel fietsers er waarde aan snel van het pedaal af te kunnen springen en kiezen ze om deze reden voor platformpedalen. Zodat de zool stevig op het pedaal blijft zitten, dragen mountainbikers vaak speciale schoenen met zolen die zeer soepel zijn en optimale grip geven. Tot het assortiment van fabrikanten zoals Crankbrothers en Shimano behoren platformpedalen voor zowel lichte activiteiten als ook voor zwaardere versnellingen.

Fietspedalen

Klikpedaal voor prestatiegerichte fietsers

Klikpedalen zijn systeempedalen, dat wil zeggen, ze werken samen met speciale, op de betreffende pedalenset afgestemde klikschoenen. Op deze manier is de fietser stevig met zijn werkpaard verbonden en kan hij tijdens het trappen niet alleen druk uitoefenen op de pedalen, maar deze ook naar boven trekken en zo een grotere aandrijving genereren. Bij de montage is de veerspanning instelbaar, zodat de schoen er niet per ongeluk uitklikt. Populair voor MTB en trekking is het gerenommeerde SPD systeem van Shimano. Veel fabrikanten bieden schoenen aan die compatibel zijn met SPD; de SPD cleats, de tegenhangers van de pedalen, kunnen aan de zool worden gemonteerd. Ook bedoeld voor MTB zijn de lichte pedalen van het merk Crankbrothers die niet met Shimano Klickies compatibel zijn en extra cleats vereisen.
Omdat mountainbikers in sommige passages hun fiets moeten duwen of dragen, zijn MTB-schoenen vaak met spikes en een stroeve loopzool uitgerust. Het merk Look is gespecialiseerd in kliksystemen voor racefietsen, voor de rechtstreekse krachtoverdracht zijn de pedaal-schoen-systemen zeer stijf.

Het gebruiksdoel geeft de doorslag

Het gebruiksdoel van een fiets is cruciaal bij de keuze voor het pedaal. Toch heeft de fietser binnen de verschillende pedaalklassen nog veel speelruimte waarbinnen de pedaalset aan de eigen voorkeur en het budget kan worden aangepast. Dan rest nog de vraag van welk materiaal het gewenste pedaal dient te zijn, welke kogellager in de pedaalas werkt, en niet in de laatste plaats welke kleur bij je fiets past.

€5 waardebon >>
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.