Stijgijzers voor alpine tochten en ijsklimmen

Stijgijzers

In de uitrusting van een echte alpinist mogen stijgijzers in geen geval ontbreken. Veel ijsklimmers en sportievelingen die graag in het hooggebergte op pad zijn hebben meestal zelfs verschillende stijgijzermodellen in huis waaruit ze afhankelijk van het gebruik kunnen kiezen. Het is tenslotte belangrijk dat er bij een tocht in de bergen niets misgaat.

Verschillende soorten stijgijzers

Afhankelijk van het beoogde gebruik zijn stijgijzers over het algemeen onder te verdelen in ijzers voor alpine tochten en voor ijsklimmen. Natuurlijk bestaan er ook allroundmodellen die je voor beide kunt gebruiken.
Voor lichte gletsjertochten en toerskiën is het aan te raden om te kiezen voor bijzonder lichte stijgijzers. Juist als het gaat om toerskiën zijn de stijgijzers vaak gemaakt van lichter aluminium. Voor gletsjertochten kun je kiezen voor een model van staal. Stijgijzers met tien punten zijn hier voldoende. Let erop dat de punten niet te lang zijn want dit stoort tijdens het lopen. Bij meer veeleisende alpine tochten en lichte ijsklimroutes is het aan te raden om een klassiek paar stijgijzers met 12 punten te gebruiken.

Stijgijzers voor steile ijswanden, mixed klimmen en drytooling

Voor gevorderde ijsklimmers bestaan er stijgijzers met verfijnde technische details. Zo zijn er stijgijzers met verwisselbare punten of aanpasbare monopunten. De voorste punten van de modellen die geschikt zijn voor extreme omstandigheden zijn langer, extremer gevormd. Ook de overige punten zijn helemaal gericht op het gebruik in steil terrein. Voor zware tochten is het aan te raden om gebruik te maken van speciale ijsklimschoenen. Dat zijn bergschoenen met geïntegreerde punten in de zool.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.