Effectief in extreme gevallen: De lawineschep

Lawineschep

De sneeuwschoenen aan en op naar de alpine terreinen. Maar opgepast! Lawines zijn een risico dat niemand mag onderschatten. Daarom hoort een lawineschep naast de lawinesonde en de lawinepiep in de rugzak van elke ski- en hoogtetourders te zitten. Lawinescheppen zijn nuttig om in ernstige gevallen een bedolven persoon uit de sneeuw te bevrijden. Maar niet enkel voor lawineredding is de lawineschep nuttig: Snowboarders kunnen kickers scheppen of na de tour kan de vastgesneeuwde auto vrijgemaakt worden.

Waardoor onderscheiden hoogwaardige lawinescheppen zich?

In extreme gevallen moet men lawinescheppen snel en effectief kunnen gebruiken. Daarom moeten lawinescheppen aan enkele criteria voldoen, zodat in een ernstig geval alles snel en veilig gebeurt.

In een lawinekegel is de sneeuw sterk bijeen geperst en is daardoor erg vast en hard. Daarom is de belangrijkste eigenschap voor een lawineschep de stabiliteit. De schep en de steel van lawinescheppen moeten gemaakt zijn van stevig materiaal en mag tijdens het scheppen uiteraard niet buigen of zelfs breken. Een stabiele lawineschep geeft veel veiligheid als een noodgeval zich voordoet.

Bij het bevrijden van een bedolven persoon telt iedere seconde, daarom moeten lawinescheppen gemakkelijk en gemakkelijk te hanteren zijn. Met een ergonomische lawineschep verliest men niet veel tijd en kan men onmiddellijk handelen. Twee andere belangrijke factoren zijn gewicht en grootte. Een lawineschep behoort tot de standaard veiligheidsuitrusting. Omdat je deze altijd bij je moet hebben, is het natuurlijk gemakkelijker als ze niet zoveel weegt. Vele lawinescheppen kun je ook door een telescopische steel verkleinen. Zo passen ze zonder problemen in elke tourrugzak.

Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.