Redders in noodsituaties: De lawine-uitrusting

Lawine uitrusting

Lawines zijn in de berg- en wintersport een niet te onderschatten risico. Daarom moet een hoogwaardige uitrusting altijd bij de hand zijn wanneer het om freeriden of bij toerskiën in het winterse gebergte gaat. Al na een paar minuten nemen de overlevingskansen van een lawineslachtoffer drastisch af. Een lawine-uitrusting maakt het mogelijk om in noodsituaties snel en effectief te handelen. Samen met een lawinerugzak biedt de lawine-uitrusting de beste mogelijkheid de noodsituatie goed te doorstaan.

Waaruit bestaat een volledige lawine-uitrusting?

Een lawine-uitrusting bestaat doorgaans uit drie componenten: De lawinepieper (afgekort LVS), de lawinesonde en de lawineschep. Het LVS-apparaat wordt gebruikt om de bedolven persoon te traceren. Wanneer de zender aan staat, wordt met korte intervallen een signaal uitgezonden op een internationaal afgesproken vaste frequentie. Dit signaal kan door een ander, zich in de ontvangstmodus bevindende, LVS worden opgespoord. De lawinesonde is een onderdeel van de lawine-uitrusting waarmee de verongelukte persoon nauwkeurig kan worden getraceerd. De lawinesonde wordt ten behoeve van de precieze lokalisering, in de sneeuw gestoken om de exacte plaats en diepte van de bedolven persoon vast te stellen. Met de lawineschep biedt de lawine-uitrusting een mogelijkheid om bij de bedolven persoon te komen. Dankzij een stabiele schep en een stevige steel is het mogelijk door de sterk samengeperste sneeuw te graven.
In het extreemste geval kan de lawine-uitrusting levens redden, want bij de berging van bedolven personen telt elke minuut! Een lawine-uitrusting hoort in ieder geval in de bagage van elke bergsporter te zitten!

Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.