Redder in nood: de lawine-uitrusting

Lawine uitrusting

Lawines zijn bij berg- en wintersport een niet te onderschatten risico. Daarom moet je altijd een hoogwaardige lawine-uitrusting meenemen als je gaat freeriden of toerskiën in de winterse bergen. Al na een paar minuten nemen de overlevingskansen van een lawineslachtoffer drastisch af. Een lawine-uitrusting maakt het mogelijk om in noodsituaties snel en effectief te handelen. Samen met een lawinerugzak biedt de lawine-uitrusting de beste kansen de noodsituatie goed te doorstaan.

Waaruit bestaat een volledige lawine-uitrusting?

Een lawine-uitrusting bestaat doorgaans uit drie componenten: de lawinepieper (soms ook lawinepieps genoemd), de lawinesonde en de lawineschep. De lawinepieper wordt gebruikt om de bedolven persoon te traceren. Wanneer de zender aan staat, wordt met korte intervallen een signaal uitgezonden op een internationaal afgesproken frequentie. Dit signaal kan door een andere lawinepieper in de ontvangstmodus worden opgespoord. De lawinesonde is het onderdeel van de lawine-uitrusting waarmee het lawineslachtoffer nauwkeurig kan worden getraceerd. De lawinesonde wordt in de sneeuw gestoken om de exacte plaats en diepte van de bedolven persoon vast te stellen. Met de lawineschep is het mogelijk om tot bij het lawineslachtoffer te komen. Een stabiel blad en een stevige steel maken het mogelijk om door de sterk samengeperste sneeuw te graven.
In noodgevallen kan de lawine-uitrusting levens redden, want bij het redden van bedolven personen telt elke minuut! Een lawine-uitrusting hoort hoe dan ook in de rugzak van elke bergsporter te zitten!

Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.