Bergfreunde.nl klim shop: Met de juiste klimuitrusting de berg op
Het maakt niet uit, of het nu om boulderen, sportklimmen, bergbeklimmen, of via ferrata gaat, alleen met de juiste klimuitrusting is de sport veilig en plezierig! Natuurlijk bestaat er niet DE klimuitrusting voor iedere bergsport discipline. De klimuitrusting is net zo veelzijdig als de sport zelf. Boulderaars hebben relatief weinig nodig (klimschoenen, crashpads, pofzakjes en passende klimkleding). Sportklimmers hebben hierbij nog klimtouwen, expressen, karabiners, een klimhelm en eventueel klemveren of nuts nodig.
Wanneer men de bergen in gaat en alpine rotsen het doel van de tocht zijn, dan wordt de keuze van de klim materiaal echt een wetenschap. Hier is alleen het beste materiaal goed genoeg. Bovenop de uitrusting van de sportklimmers komen hier - afhankelijk van de tocht - klimijzer, ijsbijlen, bivakuitrusting, een klimrugzak en een heleboel alpine ervaring bij kijken.
Het maakt niet uit of men een ontspannen bouldervakantie in het zonnige zuiden of een veeleisende tocht op bergachtig terrein plant, in de Bergfreunde klimshop is er een klimuitrusting voor ieder doel, ieder niveau en iedere portemonnee. Het ruime assortiment aan merken reikt van Edelrid, Mammut en Black Diamond tot La Sportiva, Ocun en Petzl.
Uitrusting voor boulderaars
Zoals hierboven reeds vermeld, zijn boulderaars de klimmers, die het minste aan uitrusting nodig hebben bij het klimmen. Velen beschouwen daarom het boulderen als het oorspronkelijke, zuivere klimmen. Het gaat hier niet om het materiaal en hier tellen geen sterke zenuwen. In de gebruikelijke boulderhallen is ook het weer niet van belang. Wat telt, zijn de klimbewegingen, die nodig zijn, om boven te komen. Boulderen werd oorspronkelijk als trainingsdiscipline voor het "echte" klimmen beschouwd, maar het heeft zich inmiddels als aparte discipline ontwikkeld en dienovereenkomstig is er ook een eigen uitrusting voor boulderaars ontwikkeld. In de Bergfreunde klimshop vind u alle benodigde artikelen voor uw uitrusting.
Het belangrijkste om te kunnen boulderen, zijn natuurlijk de boulderschoenen. Ze moeten de juiste maat hebben, een goede grip bieden en een goed gevoel voor de rots mogelijk maken. Het tweede belangrijke onderdeel van de boulderklimuitrusting zijn de crashpads: Grote matten, die bij een val verhinderen, dat men zich bij de landing op de grond blesseert. Deze zijn in verschillende groottes, diktes en soorten verkrijgbaar. Tenslotte heeft men nog een pofzakje met inhoud nodig - en dan is de uitrusting van een boulderaar al compleet.
Klimbenodigdheden in de klimsport
Sportklimmers hebben al wat meer materialen nodig om hun sport veilig te kunnen beoefenen. Behalve de klimschoenen en het pofzakje, die ook boulderaars altijd bij zich hebben, bestaat de klimuitrusting van de sportklimmer op zijn minst uit: een klimtouw, klimsetjes, karabijnen, een zekeringsapparaat en een klimhelm.
Voor sportklimpartijen worden met name enkeltouwen gebruikt. Deze zijn gemakkelijk in gebruik en laten zich snel clippen. Bij de meeste relatief recht lopende tochten en bij een goede zekering in een klimtuin is dit touw meestal de beste keus. Let op: Voor het begin van een tocht is het verstandig, zich ervan te vergewissen (door te kijken in de klimtopo of iemand, die er bekend is, te vragen), dat het touw ook werkelijk lang genoeg is. Er zijn door te korte touwen erg veel ernstige ongelukken gebeurd, daar zelfs zonder bodemcontact het blessurerisico enorm stijgt vanwege een hoge valfactor. In het algemeen geldt de spreuk: De beste klimuitrusting is slechts zo goed, als de klimmer, die haar gebruikt. Een goede klimmer kent zijn kwaliteiten en zijn grenzen en beklimt alleen stukken met moeilijkheidsgraden, die hij ook aankan. Hij zorgt ervoor, dat hij met elk onderdeel van zijn uitrusting bekend is. Behalve de gebruiksaanwijzing, kunnen ook ervaren klimpartners of nog beter geschoolde klimtrainers de kennis over de grenzen en mogelijkheden van de klimuitrusting overdragen.
Expressen dienen ter verbinding van klimtouwen en boorhaken. Schroefkarabijnen kunnen veelzijdig ingezet worden, bijvoorbeeld in combinatie met een zekeringsapparaat. Voor welk zekeringsapparaat men kiest, (bijvoorbeeld een tube of een halfautomaat) maakt niet uit, zolang men goed bekend is met het gebruikte apparaat!
Klimhelmen worden weliswaar nog steeds niet door iedere klimmer gebruikt, echter moet men zich hiertoe niet verleiden laten. Wat bij het wielrennen reeds lang ingeburgerd is, zou ook voor klimmers een vanzelfsprekendheid moeten zijn. Helmen beschermen tegen een stoot bij een val en tegen vallend gesteente. Dit laatste komt zelfs in de meest gebruikte klimtuinen voor en een steen zoekt zijn doel niet zelf uit - of het nu om een beginner of een gevorderder gaat! Tegenwoordig zien de klimhelmen ook niet meer uit als paddenstoelen of slakommen en in de klimshop is gegarandeerd voor ieder hoofd en voor iedere smaak de juiste helm vindbaar.
Bij zelfzekering is nog meer klim materiaal nodig
Afhankelijk van het gebied waarin geklommen wordt, is de zekering met boorhaken niet gebruikelijk of helemaal niet mogelijk. In dat geval moet er nog extra klimuitrusting voor zelfzekering tijdens de tocht meegenomen worden. Tochten waarbij uitsluitend zelfzekering gebruikt wordt, vallen niet meer onder sportklimmen. In het klimjargon is de sporter nu een clean klimmer - clean, omdat na het beklimmen van de tocht geen zichtbare sporen achter blijven. Deze manier van klimmen wordt ook wel traditioneel klimmen genoemd, omdat de Engelsen van het begin af aan niet bepaald welwillend stonden ten opzichte van de boorhaken op hun eiland.
Bovenop de uitrusting van de sportklimmer, sleept de cleanclimber noch allerlei verschillende soorten zekeringsmiddelen met zich mee. Hier worden de nuts en klemveren (zoals de bekende Friends) gebruikt. De klassieke klimhaken, die sporen in de rots achterlaten, zijn echter niet verenigbaar met het principe van het clean climbing. Ook de slinges of reepsnoeren worden gebruikt als zekeringspunten, wanneer men ze om bomen wikkelt die in de wand groeien, of die door zogenaamde eierwekkers geregen worden. Wat voor cleane klimtuinen geldt, geldt juist voor alpine klimtochten, die men bijvoorbeeld in de Dolomieten vaak aantreft. Hier is een zekering met boorhaken eerder een uitzondering, het meenemen van en de soevereine omgang met nuts en dergelijke zijn hier absoluut noodzakelijk. Zonder deze speciale klimuitrusting zijn hier geen veilige zekeringspunten aan te leggen.
Klimuitrusting voor ijsklimmers en alpinisten
Bij het ijsklimmen en bij alpine noordwandtochten wordt de keuze van de klimuitrusting definitief een wetenschap en de sport wordt een regelrechte materiaalslag. Juist in de hoog alpine klimtochten weet men, ondanks grove moeilijkheidsaanduidingen nooit op welke omstandigheden men stoot en men moet dus alle mogelijke klimuitrusting meenemen - dus zowel de volledige uitrusting voor bergklimmers, alsook een volledige ijsuitrusting.
Ijsklimmers hebben voor het beoefenen van hun sport touwen, zekerapparaten, karabijnen en in ieder geval een helm nodig. Bovendien zijn ze uitgerust met ijsbijlen, ijsschroeven om te zekeren, stijgijzers en winterkleding. De uitrusting van een ijsklimmer vult al gauw een groot gedeelte van een kofferbak en leegt zelfs nog sneller de portemonnee van de sporter. Des te belangrijker is het voor de ijsklimmer, geen koopje in het klim-outlet aan zijn neus voorbij te laten gaan.
Aan de staaldraad - uitrusting voor de via ferrata
De actuele trend is het beklimmen van de via ferrata. Voor het veilig beklimmen hiervan heeft men een via ferrata uitrustingnodig:
- Via ferratagordel: In de regel gebruikt men een normale heupgordel, zoals bij het sportklimmen. Hierbij moet men vooral letten op een goede voering en de brede (comfortabele) drukplekken. Materiaallussen daarentegen zijn minder belangrijk
- Via ferratahelm: UIAA-getest
- Klettersteigsets: volgens UIAA-norm, met remsysteem en twee Klettersteigkarabijnen
- Via ferratahandschoenen, meestal met leer bekleed (beschermen tegen blessures van de staalkabel)