Goed gezekerd met nuts bij het klimmen en bergbeklimmen

Nuts

Nuts zijn een absolute must in de klimuitrusting van iedere sportklimmer en alpinist, wanneer die zich nicht alleen van boorhaak naar boorhaak willen verplaatsen. De praktische nuts bieden in rotsspleten een goede mogelijkheid voor een zekering. Of je nu tijdens het sportklimmen tussen twee ver uit elkaar liggende haken een extra zekeringspunt wilt plaatsen of dat je alle zekeringen zelf plaatst tijdens een klimtocht, nuts horen altijd aan je klimgordel te hangen.

Een nut: wat is het en waar komt het vandaan?

Nuts of stoppers, zoals ze ook wel worden genoemd, worden al heel lang gebruikt in de klimsport. In het verleden werden hiervoor vaak moeren, houten nuts en dergelijke voorwerpen bevestigd aan een koord en vervolgens in de spleten vastgeklemd. Ze boden behalve klassieke rotshaken vaak de enige zekeringsmogelijkheid bij het rotsklimmen.

Tegenwoordig bestaan er gelukkig een hele hoop verschillende soorten nuts, zodat niemand meer gedwongen wordt tot zulke geïmproviseerde oplossingen. Nuts bestaan uit een wigvormige metalen kop met een lus om karabiners in te haken. De kop bestaat meestal uit aluminium en dient als ankerpunt bij belasting door de klemmende werking in de rots.

In tegenstelling tot rotshaken laten de nuts geen sporen achter op de rots, waardoor voor het klimmen met nuts en cams ook het begrip 'clean climbing' gebruikt wordt.

Het voordeel van nuts

Behalve de puur praktische toepassing hebben nuts nog een heleboel andere voordelen. Nuts zijn licht, goedkoop, robuust en gemakkelijk in gebruik. Bovendien nemen ze nauwelijks plaats in beslag aan je klimgordel. Zo kun je ze altijd zonder problemen meenemen tijdens het klimmen. Dankzij de verschillende kleuren van de nuts kan je snel de juiste maat vinden.

Het nutsassortiment wordt aangevuld met cams, hexen en andere mobiele zekeringshulpmiddelen. Met de juiste oefening kunnen nuts overal worden gebruikt, ook buiten de bekende en veel beklommen boorhaaktochten.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.