Goed gezekerd met nuts bij het klimmen en bergbeklimmen

Nuts

Nuts zijn een absolute must in de klimuitrusting van iedere sportklimmer en alpinist, die zich nicht slechts van boorhaak naar boorhaak wil verplaatsen. De praktische klauwen nuts bieden in spleten een goede mogelijkheid ter zekering. Het maakt niet uit of men in een sportklimtocht tussen twee ver uit elkaar liggende haken een extra zekeringspunt wil plaatsen, of dat men een tocht helemaal zelf afzekert, nuts horen altijd aan de klimgordel te hangen.

Een nut - wat is het en waar komt het vandaan?

Klemwiggen, in het Engels ook wel stoppers of nuts genoemd, worden al heel lang in de klimsport gebruikt. Vroeger werden daarbij vaak schroefmoeren, houtwiggen en dergelijke van een koord voorzien en in de spleten verankerd. Ze boden behalve de klassieke rotshaken vaak de enige zekeringsmogelijkheid bij het rotsklimmen.

Tegenwoordig bestaan er gelukkig een hele hoop modellen van deze nuts, zodat niemand meer gedwongen is, zich met zulke improvisaties te behelpen. Nuts bestaan uit een wigvormige metalen kop met een lus om de karabijnen in te haken. De kop bestaat meestal uit aluminium en houdt stand bij belasting door de klemwerking in de rots.

In tegenstelling tot rotshaken laten de nuts geen sporen achter op de rots, waardoor voor het klimmen met nuts en cams ook het begrip "clean climbing" gebruikt wordt.

Het voordeel van nuts

Behalve de puur praktische toepassing, hebben nuts een nog een heleboel andere voordelen. Nuts zijn licht, goedkoop, robuust en gemakkelijk in het gebruik. Bovendien nemen ze aan de gordel nauwelijks plaats in beslag en gaan daarom altijd mee, wanneer het om klimmen gaat. Doordat de nuts verschillende kleuren hebben, is het gemakkelijk om aan de klimgordel de juiste maat te vinden.

Het nuts assortiment wordt aangevuld door een aantal cams, hexentricks en andere mobiele zekeringsmiddelen. Met de juiste oefening kunnen nuts overal gebruikt worden, ook buiten de vee beklommen boorhakentochten.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.