Regengamaschen & wandelgaiters: Bescherming tegen zowel koud en nat weer als vuil.

Wandelgaiters

Met gaiters en gamaschen, het juiste schoeisel en een duurzame broek zijn bergbeklimmers goed uitgerust - ook bij koud en nat weer, en in modderige omstandigheden. Gaiters en gamaschen hebben bovendien de functie om de overgang tussen schoenen en broek te beschermen. Want daar kan regen of sneeuw gemakkelijk terechtkomen en ervoor zorgen dat bergbeklimmers koude voeten krijgen. Om dat te vermijden is het dragen van gaiters en gamaschen de oplossing. Ze vormen een extra beschermende laag op de kuit - vanaf de hiel tot aan de knie.

Vereisten bij gaiters en gamaschen

Bij sneeuwschoenwandelen, trekking of bij skitours: Gaiters en gamaschen moeten een betrouwbare bescherming tegen koude, regen en vuil bieden. Het maakt niet uit voor welke toepassing gaiters en gamaschen gebruikt worden - deze bescherming is altijd gewild. Ze wordt door twee componenten beïnvloed: Als eerste moet het materiaal waaruit gaiters en gamaschen gemaakt worden waterdicht zijn. Als tweede moeten gaiters en gamaschen aan het been en aan de schoen goed vastgemaakt kunnen worden, zodat ze mooi nauw aansluiten.

Tijdens langere activiteiten onder extremere weersomstandigheden en bij extreme bergsport moeten gaiters en gamaschen aan meer voorwaarden voldoen: Van ademend vermogen naar ventilatiemogelijkheid tot isolerende eigenschappen.

Selectiecriteria voor gaiters en gamaschen

De opbouw van gaiters en gamaschen is eenvoudig: Het gaat om een cilindervorm van waterdicht en mogelijk robuust materiaal. In de meeste gevallen wordt daarvoor nylon gebruikt. Deze cilindervorm wordt van de hiel tot aan de knie rond de kuit aangebracht en met behulp van een klittenbandsluiting of ritssluiting in combinatie met een klittenbandsluiting gesloten.
Naast de basisgaiters en gamaschen zijn er nog verschillende varianten die ervoor zorgen dat de gaiters en gamaschen aan de kuit en schoen vastgemaakt kan worden. Om ze aan de schoen te bevestigen, beschikken gaiters en gamaschen over bevestigingshaken of een band onder de voet, geavanceerde modellen beschikken over een neopreen verbindingsstuk met gespen. Opdat bovenaan geen sneeuw of regen kan doordringen, zou de gaiters en gamaschen nauw aan de kuit moeten aansluiten en goed vastgemaakt kunnen worden. Daarom kunnen gaiters en gamaschen vaak afgesloten worden met een trekkoord. Het trekkoord kan snel en eenvoudig met een hand vast- of losgemaakt worden. Door deze functies bieden gaiters en gamaschen de perfecte bescherming. Voor wintersporters die lange en intensieve perioden in de sneeuw doorbrengen, kan het volgende aspect ook interessant zijn: een extra ritssluiting voor ventilatie doeleinden.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.