Outdoor Spullen & Kampeerartikelen

Uitrusting

Outdoor uitrusting: Uitrusting voor onderweg

Outdoor Uitrusting

Onder outdoor uitrusting wordt verstaan alle onmisbare, belangrijke en handige voorwerpen die je nodig hebt bij het wandelen, trekken en kamperen in de vrije natuur. Afhankelijk van het gebruik wordt de outdoor uitrusting onderverdeeld in speciale terreinen als wandeluitrusting, trekkinguitrusting, kampeerspullen of bergbeklimmersuitrusting.

Terwijl uitrustingsonderdelen bij het kamperen vooral gericht zijn op een verhoogd comfort spelen een laag gewicht en een minimale afmeting van de verpakking vooral bij trekking, bergbeklimmen en klimmen een belangrijke rol. Veel nuttige voorwerpen kunnen zowel bij het kamperen als ook bij het wandelen en bij alpine gebruik worden gebruikt.

Rugzakken

De afmetingen en de constructie van de optimale rugzak hangen sterk af van het gebruik en de lengte van de tocht. Lichte dagrugzakken, wandelrugzakken en lichtgewicht rugzakken zijn ideaal voor dagwandelingen of weekendtrips. Een grote reisrugzak of backpackerrugzak biedt ook voor langere reizen voldoende ruimte.

MTB rugzakken en wielrenrugzakken zitten bijzonder stevig vast op de rug en zijn net als bij tourrugzakken zeer smal en hebben een bewegingsvriendelijk pasvorm. Waterdichte rugzakken en regenhoezen, die over de rugzak worden getrokken vormen bij hevige regenval altijd een garantie voor een droge inhoud van de rugzak. Speciale kinderrugzakken bieden naast leuke draagsystemen ook kleurrijke designs voor kleine wandelaars.

Slaapzakken

Outdoor Uitrusting

Met een dikke winterslaapzak zoals die van Ajungilak of een lichte zomerslaapzak kan het outdoor avontuur beginnen. Naast het verschil in het temperatuurbereik en de vulling van dons of kunststof vezels zijn er slaapzakken in verschillende vormen en voor individuele gebruiksdoelen.

De meest voorkomende vormen zijn de eivormige mummieslaapzak en de rechthoekige dekenslaapzak. Lichtgewicht slaapzakken vormen bij het bergbeklimmen en trekking de eerste keus, want naast hun lage gewicht kunnen ze ook perfect gecomprimeerd en opgeborgen worden. Ook als reisslaapzak zijn ze daardoor uitstekend geschikt. Voor extra isolatie of als lichte zomerslaapzak of huttenslaapzak zijn overtrekken of lakenzakken bijzonder aan te bevelen. Ze zijn er zowel als katoenen slaapzak, maar ook als zijden lakenzak

Slaapmatten

Zelfopblazende slaapmatjes zijn zeer comfortabel en in veel verschillende breedtes, lengtes en diktes te krijgen. De robuuste slaapmatten zijn snel te gebruiken en beloven een aangename slaap. Als alternatief zijn er voor wandelaars en kampeerders ook Evazote slaapmatten met comfortabel en belastbaar schuimstof. Slaapmatten die in de winter worden gebruikt moeten bovendien goed isoleren en over een hoge R-waarde beschikken.

Tenten

Het uitkiezen van de juiste tent hangt in de eerste plaats af van het aantal personen en van het gewenste gebruik. 1-persoons tenten, 2-persoons tenten, 3-persoons tenten, of gezinstenten zijn er in verschillende uitvoeringen met verschillende voortenten, frames, ingangen en variabel grondzeil.

Outdoor Uitrusting

Voor kleinere tenten zijn compacte en windbestendige constructies zoals tunneltenten of koepeltenten bijzonder populair. Kampeertenten daarentegen zijn vaak groter en hoger en je ziet ze ook als tipi tent of katoenen tent. Zo hebben meerdere personen er voldoende ruimte. Bijzonder licht en stevig zijn de trekkerstenten en bivaktenten voor bergbeklimmers. Met de juiste reserveonderdelen voor tenten en de bijpassende reparatiesets voor tenten kunnen kleine beschadigingen ook op open terrein snel worden gerepareerd.

Outdoor en camping keuken

De perfecte outdoor keuken bevat een outdoor kooktoestel, levensmiddelen en eventueel nog wat servies. Bij het kamperen is de uitrusting van de outdoor keuken meestal weelderiger en naast een camping kookoestel of brander met meerdere pitten staan er meestal ook campingservies, outdoor bestek en comfortabele campingmeubels ter beschikking.

Bij trekking of bergbeklimmen is de outdoor keuken wat compacter en lichter. Licht trekking voedsel, dat gevriesdroogd zeer lang houdbaar is kan zeer goed vervoerd worden en zorgt na een inspannende dag voor voldoende energie. Met extreem sterke en krachtige gasbranders of stormbranders kunnen op de kleinste ruimtes en bij bijna elk weer een warme outdoor maaltijd worden bereid. Een spork als vervanger van lepel, vork en mes is hierbij het populairste en vaak ook enige outdoor bestek.

Lampen

Hoe belangrijk een werkende verlichting is bij het kamperen of wandelen merk je vaak pas wanneer je zonder lamp of batterijen komt te zitten. Terwijl je in het basiskamp ook prima met een led-zaklamp uit de voeten kunt zijn hoofdlampen op open terrein van groot voordeel omdat je met de hoofdlamp altijd je beide handen vrij hebt. Hiermee zijn hoofdlampen uitstekend geschikt om te joggen, voor trailrunning, wandelen, trekking en bergbeklimmen.

Afhankelijk van de beschermingsklasse zijn de hoogwaardige hoofdlampen beschermd tegen spatwater en zelfs tegen hevige regenval. Waterdichte zaklampen zijn uitstekend geschikt voor het gebruik op open terrein en kunnen elke uitdaging aan. Als leeslamp in de tent of voor de camping volstaat echter ook een eenvoudigere uitvoering met minder bereik. Led lantaarns of zaklampen met rood licht bieden extra mogelijkheden bij het outdoor gebruik.

Wandelstokken

LEKI stokken behoren tot de meest bekende en populairste trekkingstokken bij het wandelen. Maar ook telescoopstokken en toerski stokken van andere fabrikanten bieden mooie oplossingen en innovatieve systemen aan. De meeste wandelstokken zijn gemaakt van licht aluminium en carbon. Zowel carbon stokken, als ook aluminium stokken zijn verkrijgbaar als vouwstok of als telescoopstok met draai- of clipsluiting.

Wandelstokken en tourstokken zijn meestal in de lengte verstelbaar binnen een bepaald bereik. Om jouw ideale wandelstok te vinden moet je vooraf zonder meer de benodigde stoklengte berekenen, die past bij jouw lichaamslengte.

Meer outdoor benodigdheden

De mogelijkheden voor het uitbreiden en compleet maken van de individuele outdoor uitrusting zijn nagenoeg onbegrensd. Enkele outdoor benodigdheden zijn bijzonder nuttig terwijl andere eerder dienen als verzorging. Hoeveel opbergruimte en gewicht je voor de extra uitrusting zou willen reserveren hangt er natuurlijk met name van af of je naar een camping, een berghut of een bivakplaats aan een loodrechte rotswand gaat. Terwijl reisgidsen eerder te vinden zijn op een campingtafel horen polshorloges bij sportieve trailrunners, wielrenners en bergbeklimmers.

Menig wandelaar gaat niet zonder heupfles op stap en ook het beroemde Zwitserse zakmes met zijn veelzijdige en nuttige gebruiksmogelijkheden is in veel tour- en reisrugzakken te vinden. Drinksystemen en drinkzakken in de rugzak zijn inmiddels graag geziene gasten bij veel outdoor sporters, wandelaars, trailrunners en bergbeklimmers. Maar ook de klassieke drinkfles van RVS, aluminium of kunststof is nog steeds zeer populair. Tussen kleurrijke kinderflessen en edele titanium flessen is er voor iedere smaak en in iedere prijsklasse de juiste drinkfles te vinden.

Speciale geocoachingapparatuur of individuele wandeluitrusting als kompas, wandelkaarten of waterdichte pakzakken bieden veelzijdige mogelijkheden om je uitrusting aan te passen aan je persoonlijke wensen en behoeften. Ongeacht of je liever niets wilt missen of juist liever lichtgewicht met minimale bepakking onderweg wilt zijn.

Meld je nu aan & krijg € 5
Meld je nu aan &
krijg € 5
Meld je nu aan &
krijg € 5