Zomerslaapzakken voor warme nachten onder de blote hemel.

Zomerslaapzak

Een goede zomerslaapzak behoort tot de uitrusting van elke bergvriend. Echte outdoorfans overnachten niet in hotels of op campings, maar het liefst buiten in de natuur - in de zomer, maar ook in de winter, gewoon in een grot of op een hooggelegen bergweide. De meeste mensen wagen zich echter zelden bij de ijzige kou van temperaturen onder nul naar buiten met een winterslaapzak. Zij rollen hun slaapzakken liever in zwoele zomernachten uit onder de blote hemel en zien af van een dak boven het hoofd. Hoogstens met een tent - om beter tegen nattigheid beschermd te zijn - of een bivakzak wordt het spartaanse nachtverblijf aangevuld. Zo zijn de liefhebbers van frisse lucht helemaal in hun element en, ingestopt in de comfortabele zomerslaapzak, nog een stukje dichterbij de sterrenhemel.

Een lastige keuze - donzen slaapzak of synthetische slaapzak

Of het nu een winterslaapzak of zomerslaapzak betreft - voordat een overnachting in de open lucht überhaupt kan plaatsvinden moet een geschikte slaapzak worden uitgekozen. Deze zijn immers van de meest uiteenlopende materialen, constructies en in speciale uitvoeringen voor dames verkrijgbaar. Zomerslaapzakken worden zowel als donzen slaapzak, als slaapzak met synthetische vulling en met gemengde materialen aangeboden. Zomerslaapzakken met een vulling van dons ofwel eendenveren hebben als cruciaal voordeel dat ze weinig wegen, qua volume aanzienlijk minder ruimte opeisen, en qua isolerend vermogen hebben bewezen meer aan te kunnen. Wanneer dons echter vochtig wordt, gaat het soms klonteren en verwarmd dan, in tegenstelling tot synthetische vezels, nauwelijks meer. Een zomerslaapzak van synthetische vezels is echter duidelijk zwaarder en eist meer ruimte op in de rugzak. Daarentegen kan deze desnoods ook in natte toestand nog voldoende warmte opslaan. Afhankelijk van het gebruiksdoel en de weersomstandigheden is de keuze uiteindelijk niet zo moeilijk, want niemand heeft zin om onnodige ballast de bergen op te sjouwen of 's nachts kou te lijden.

Zomerslaapzakken met handige features en innovatieve constructie

Of je nu voor een donzen of synthetische slaapzak kiest, de constructie van de meeste zomerslaapzakken is de mummievorm, zodat ze zoveel mogelijk om het lichaam aansluiten en de warmte daardoor optimaal kunnen opslaan. Koude tocht wordt door getapete buiten- en binnennaden voorkomen. Donzen slaapzakken beschikken vaak over een kamerconstructie zodat de verenvulling niet steeds naar één kant zakt. Het hoofddeel is bij elke zomerslaapzak zeer dik geïsoleerd, want de mens verliest de meeste warmte via het hoofd. Je kunt dit als een capuchon over je gezicht trekken en door middel van een ingenaaide kraag sluiten, waardoor de binnenkant van de buitenwereld is afgesloten. Zo kan er geen koude lucht binnendringen en geen warmte verloren gaan. Zowel van binnen als van buiten kunnen de links of rechts geplaatste ritssluitingen worden bediend. Sommige modellen zomerslaapzakken zijn zelfs koppelbaar, om de gezamenlijk gegenereerde lichaamswarmte zo goed mogelijk te gebruiken en de nacht ook gezellig met z'n tweetjes te kunnen doorbrengen.

De juiste zomerslaapzak voor elke buitentemperatuur

Wie een zomerslaapzak wil kopen dient bij de aanschaf altijd op het aangegeven temperatuurbereik letten. Dit is altijd ingedeeld in een comfort-, limit- en extreme zone, die qua temperatuur behoorlijk kunnen variëren. In het ideale geval wordt bij slaapzakken altijd het comfortbereik meegerekend, want deze geeft aan tot welke temperatuur de slaapzak lekker warm houdt. De aanduidingen in de extreme zone gelden voor de maximaal haalbare temperaturen waarin de functies van het menselijk lichaam nog in tact gehouden kunnen worden, maar waarbij na langere tijd schade kan optreden. Deze aanduidingen zijn weliswaar vooral bij een overnachting in de winter van belang, maar kunnen ook bij een plotselinge koudegolf in de nazomer relevant zijn.

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.