De droom van een heel grote klimwand: Bigwall

Bigwall accessoires

Voor veel klimmers is het een grote droom een meerdaagse klimroute te begaan en op de weg er naartoe aan de wand te overnachten. Big Walls zijn klimwanden, die in de regel enkele honderden meters hoog zijn en die het team flink wat moeite kosten om ze te bereiken.

Klimbenodigdheden, slaapplaats, kooktoestel, voedsel en kleding moeten zorgvuldig worden geselecteerd om in de bigwall met alle noodzakelijke benodigdheden maar zonder onnodige ballast naar boven te stijgen. Daarbij kan het verlies van een enkel bigwall accessoire de hele beklimming al laten mislukken.

Haulbag en portaledge - de belangrijkste bigwall accessoires

Voor het materiaaltransport aan hoge steile wanden dienen de haulbags: uiterst robuuste transportzakken die de klimmers vullen met alles wat ze nodig hebben om hun bivak in te richten. De haulbags worden bij het klimmen met een touw opgetrokken en op de standplaats weer gefixeerd. Om het gewicht beter te verdelen en het transport te vereenvoudigen, gebruiken veel klimteams meerdere kleine haulbags in plaats van een grote haulbag.

Om een comfortabele rustplaats aan een loodrechte wand te creëren, transporteren bigwall klimmers opvouwbare portaledges in hun haulbags. Portaledges lijken op hangende veldbedden. Het aluminium frame is bespannen met licht en slijtvast textiel en zorgt voor een ontspannen nachtrust op de standplaats. Afhankelijk van de uitvoering bieden ze plaats aan een of twee personen en zijn met een aanvullende portaledge buitentent ook uit te rusten voor gebruik bij slecht weer.

Bigwall accessoires van Black Diamond, Edelrid en Metolius

Naast portaledge en haulbags gebruiken bigwall-klimmers het gehele spectrum aan klimhardware, dat ook bij kortere multipitch klimroutes wordt gebruikt. Echter is het dan vaak een beetje meer uitrusting en zijn materiaalslinges en klimrugzakken eveneens vol beladen.

Bij technisch klimmen in bigwalls zijn bovendien stijgslinges, ripper en hamer altijd van de partij. Terwijl op veelgebruikte klimroutes in Yosemite nationaal park de haken al in voldoende mate zijn geplaatst, moeten deze bij nieuwe projecten nog extra worden getransporteerd en geplaatst.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.