Klimtraining - met speciale oefeningen naar het succes

Klimtraining

Wolfgang Güllich liet ons als geen andere kletteraar zien, wat met speciale training allemaal mogelijk is en ontwikkelde al in de jaren tachtig en negentig vele varianten voor klimtraining. Sindsdien is er veel gebeurd en zijn er talloze geavanceerde trainingsborden, campus balkjes en mobiele trainingsapparaten op de markt verkrijgbaar.

Niet alleen profs kunnen profiteren van de borden met grepen en andere toestellen. Ook wie geen klimhal voor de deur of simpelweg te weinig tijd heeft, kan zijn conditie met deze trainingsvorm verbeteren.

Vergeet de warming-up niet

Voor de training geldt zoals altijd: vergeet de warming-up niet. Omdat dit voor de klimtraining en vooral voor de vingertraining niet altijd heel gemakkelijk is, zijn er hier ook talloze hulpmiddelen zoals speciale klimgrepen, rubberen ringen of handtrainers van schuimstof.

Mobiele apparaten voor de klimtraining

Ook wie veel onderweg is, hoeft zijn klimtraining niet over te slaan. Veel fabrikanten zoals bijvoorbeeld Boreal of Metolius hebben hiervoor mobiele oplossingen. Zo zijn er naast mechanische handtrainers of handtrainers van schuimstof ook klimgrepen te vinden die met een reepsnoer naar wens kunnen worden opgehangen en een veelzijdige training mogelijk maken.

Het trainingsbord als plaatsbesparende trainingsmogelijkheid

Het trainingsbord is absoluut een van de meest favoriete middelen voor klimtraining. Afhankelijk van de uitrusting bieden trainingsborden tal van greepmogelijkheden, van klimgreep, slopers en vingergaten tot aan de kleinste randen. Op deze manier kunnen aan slechts één apparaat verschillende greepvormen worden getraind.

Zo kan heel comfortabel thuis worden getraind. Ideaal voor iedereen die weinig tijd heeft en toch graag op een hoog niveau wil klimmen of boulderen. Trainingsborden zijn verkrijgbaar in twee verschillende varianten.

  • Trainingsborden van kunststof Varianten van kunststof hebben vaak een bijzonder voordelige prijs-kwaliteitverhouding. Ze beschikken over de meeste diverse greepvormen en zijn verkrijgbaar bij veel fabrikanten zoals Metolius, Core en ook Moon Climbing.

  • Trainingsborden van hout Naast trainingsborden van kunststof leveren fabrikanten zoals Metolius of Beastmaker bovendien ook borden van hout. Deze hebben een bijzonder mooie vorm en voelen comfortabel aan. Dankzij het eenvoudige houten model kan het trainingsbord bij plaatsgebrek ook goed de woonkamer sieren.

Meer mogelijkheden voor de klimtraining thuis

De mogelijkheden voor de klimtraining zijn zo goed als ongelimiteerd. Wanneer het trainingsbord bijvoorbeeld niet voldoende uitdagingen heeft, bieden klimgrepen de mogelijkheid thuis een systeemwand of zelfs een eigen boulderwand te bouwen.

Een ander klassiek middel om sterker te worden is de klimtraining aan het campusbord. Ook hier zijn er van fabrikanten zoals Metolius speciaal gemaakte randen die naar wens kunnen worden omgebouwd tot een campusbord.

Al deze hulpmiddelen kunnen natuurlijk worden gecombineerd om een evenwichtige klimtraining mogelijk te maken. Klaar voor het volgende project!

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON