Heupgordels - voor allerhande klim- en alpine toepassingen

Sportklimgordels

Risicovolle klettersteigen, eenzame alpine tochten en klimmen of sportklimmen - om ten volle van deze disciplines te kunnen genieten, zijn voorzorgsmaatregelen noodzakelijk. Per tak van sport varieert de uitrusting hierbij: touwen, helmen, expressen of klettersteigsets. Een heupgordel hoort er in elk geval bij.

Wat doet een heupgordel?

Bij een val worden er aanzienlijke krachten ontwikkeld. De klimgordel moet hiertegen bestand zijn en de kracht verdelen over verschillende lichaamsdelen, om de schok optimaal op te vangen en het blessuregevaar te minimaliseren. Als de bergsporter in de touwen hangt, moet de gordel hem stabiliseren, zonder de bloedsomloop te belemmeren.

Bij de klimgordels zijn de zogenaamde zit- of heupgordels de standaard, omdat zij een maximum aan bewegingsvrijheid en comfort bieden. Tevens hebben ze bewezen veilig in het gebruik te zijn, ook als het bovenlichaam bij deze vorm - anders dan bij het gebruik van complete gordels of borstgordels - vrij blijft. Daarom moet een zitgordel passen: dat betekent, dat hij zo strak moet zitten dat hij niet van de heupen kan glijden en zodoende een betrouwbaar houvast biedt. Als de gordel past, kun je gewicht en voering als extra selectiecriteria toevoegen.

Hoe ziet een heupgordel eruit?

Een heupgordel bestaat uit twee lussen voor de benen die via een verbindingsstuk met elkaar verbonden zijn. Aangevuld met een lus voor de heupen. Het verbindingsstuk en de heuplus worden door de zogenaamde inhaaklus met elkaar verbonden. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt daaraan het zekeringstouw bevestigd. Dit "inhaakpunt" zit bij heupgordels ongeveer ter hoogte van het zwaartepunt van het lichaam. Dat kan een probleem vormen, als het zwaartepunt van het lichaam boven het inhaakpunt ligt; dan biedt de heupgordel geen betrouwbare zekering meer.

Veiligheid compleet - heupgordel of integraalgordel?

Dit veiligheidsrisico is echter te overzien. Bij volwassenen treedt het alleen op als het zwaartepunt verschuift, bijvoorbeeld door een rugzak of overgewicht. Bij kinderen is echter voorzichtigheid geboden: hun lichaam heeft andere verhoudingen en het zwaartepunt van het lichaam verandert per groeifase. Bovendien zijn de heupen minder duidelijk gevormd, zodat de zitgordel gemakkelijker van de heupen kan glijden. In deze gevallen is alleen een heupgordel niet veilig genoeg. Daarom is deze zonder problemen te combineren met een borstgordel - dit geldt sowieso als de veiligste zekeringsmethode.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.