Slaapmatten - basis voor een goede nachtrust!

Slaapmatten

Als je meerdere dagen buiten op pad bent, dan moet je 's nachts goed kunnen slapen. Zo kun je de belastingen van de dag kwijtraken en je lichaam regenereren voor de volgende morgen. Slaapmatten zorgen voor de nodige isolatie op de grond, zodat je niet met rugklachten of onderkoeld wakker wordt. Een slaapmat warmt niet direct, maar schermt het lichaam tegen de kou uit de grond af. De ingesloten lucht werkt als isolator. Belangrijk is dat de lucht in de slaapmat blijft en er geen warmteuitwisseling plaatsvindt. Dat wordt met de isolatiematerialen bereikt. Daaronder zijn schuimstof, kunstvezel of zelfs dons te vinden.

Zoals zo vaak op het outdoor-gebied is er een gigantische keuze, die je alleen met je eigen wensen en eisen aan de tour kunt inperken. Als je meerdaags op vermoeiende paden onderweg bent, wil je liever een lichte slaapmat met kleine afmetingen. Anderen hebben liever een opblaasbare mat met een hoge isolatiewaarde voor een comfortabele nachtrust. Ook het gebruiksdoel bepaalt welke slaapmat je uiteindelijk kiest.

Hoe kan ik de graad van isolatie meten?

De isolatiegraad of de isolatiewaarde van een slaapmatje wordt met de zogenaamde R-waarde gemeten. Hoe hoger de R-waarde is, des te beter is de warmte-isolatie van het materiaal. De R-waarde geeft ook aan tot welke buitentemperatuur de isomat zinvol is. Als je twee slaapmatten op elkaar legt, kun je de R-waarde van die twee bij elkaar optellen. Zo weet je tot welke temperatuur de combinatie bruikbaar is om voldoende te isoleren.

Welke slaapmatje voor welk doel?

De gebruikelijkste soorten slaapmatten zijn schuimstofmatten, zelfopblazende matten en zogenaamde luchtbedden. Onder de laatste categorie vallen ook de donzen matten, die een bijzonder hoge R-waarde hebben. Daarbij worden de luchtkamers met dons gevuld. Zo kun je ook bij meer dan tien graad vorst lekker slapen. De voordelen van een zelfopblazende slaapmat zijn vooral de lage aanschaffingsprijs, het ligcomfort en de geringe afmetingen. Het gevaar bestaat dat er een gat in het materiaal ontstaat, waardoor de isolerende werking verminderd wordt. De gebruikelijke schuimstofmatten zijn heel goedkoop, absoluut robuust en winterbestendig. Wel zijn de verpakkingsafmetingen groter en is het ligcomfort bij andere types hoger.

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.