Slaapmatten: de basis voor een goede nachtrust!

Slaapmatten

Als je een meerdaagse tocht maakt, dan moet je 's nachts goed kunnen slapen. Zo herstel je van de inspanningen van de dag en kan je lichaam de volgende ochtend weer alles geven! Slaapmatten zorgen voor de nodige isolatie op de grond, zodat je niet met rugklachten of onderkoeld wakker wordt. Een slaapmat verwarmt niet direct, maar schermt het lichaam af van de kou van de grond. De ingesloten lucht heeft een isolerende werking. Belangrijk is dat de lucht in de slaapmat blijft en er geen warmteuitwisseling plaatsvindt. Dat wordt met de isolatiematerialen bereikt. Daaronder zijn schuimstof, kunstvezel of zelfs dons te vinden.

Zoals zo vaak het geval wanneer het om outdooruitrusting gaat, is er een gigantische keuze die je alleen kunt inperken door goed na te denken over je eigen wensen en de eisen die de tocht vraagt. Als je meerdere dagen over moeilijk begaanbare paden loopt, kan je het beste op zoek naar een lichte slaapmat met kleine afmetingen. Maar er zijn ook mensen die de voorkeur geven aan een opblaasbare mat met een hoge isolatiewaarde voor een comfortabele nachtrust. Ook het gebruiksdoel is bepalend voor de keuze van een slaapmat.

Hoe meet je de mate van isolatie?

De isolatiegraad of de isolatiewaarde van een slaapmatje wordt met de zogenaamde R-waarde gemeten. Hoe hoger de R-waarde is, des te beter is de warmte-isolatie van het materiaal. De R-waarde geeft ook aan tot welke buitentemperatuur het gebruik van een isolatiemat zin heeft. Als je twee slaapmatten op elkaar legt, kun je de R-waarde van die twee bij elkaar optellen. Dit vertelt je tot welke temperatuur de combinatie kan worden gebruikt om voldoende isolatie te bieden.

Welke slaapmat voor welk doel?

De meest voorkomende soorten slaapmatten zijn schuimstofmatten, zelfopblazende matten en luchtbedden. Onder de laatste categorie vallen ook donzen matten, die een bijzonder hoge R-waarde hebben. Daarbij worden de luchtkamers met dons gevuld. Dit betekent dat je zelfs bij tien graden onder nul nog lekker kunt slapen. De voordelen van een zelfopblazende slaapmat zijn dat ze relatief goedkoop zijn, comfortabel zijn om op te liggen en bovendien een kleine pakmaat hebben. Wel bestaat het gevaar dat er een gat in het materiaal ontstaat, waardoor de isolerende werking minder wordt. Conventionele schuimmatten zijn goedkoop, absoluut robuust en winterbestendig. In vergelijking met andere matten is de pakmaat groter en het ligcomfort iets minder hoog.

In onze online shop vind je de juiste slaapmat voor jouw volgende trektocht of kampeervakantie.

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.