Steeds goed uitgerust met het juiste drinksysteem

drinksystemen

Of het nu tijdens een skitour, bij etappewedstrijden of bij het alpineklimmen is: Een drinksysteem in de daarvoor voorziene drinkrugzak heeft een eenvoudige bediening en helpt om de watervoorziening op peil te houden. Source en Platypus zijn bijvoorbeeld populaire fabrikanten van drinksystemen. Waar vooral aan moet worden gedacht bij de aanschaf van een drinksysteem, is hier te vinden.

De juiste grootte van het drinksysteem bepalen

Drinksystemen zijn verkrijgbaar in volumes van één tot zes liter. Allereerst zou men moeten overwegen tijdens welke activiteiten de drinkzak hoofdzakelijk wordt meegedragen. Voor kortere fiets- of wandeltochten, maar ook voor wedstrijden (marathons en wielerwedstrijden), is de kleine variant goed genoeg.
Tijdens langere touren van meer dan twee uur en bij zomerse avonturen is een groter drinksysteem zeker zinvol. Het garandeert een voldoende toevoer van vloeistof en bespaart het herhaaldelijk vullen van de drinkzak.
Zeer grote zakken van drie liter worden speciaal aanbevolen voor dag- en meerdaagse tochten evenals expedities. Bovendien hebben systemen van deze afmetingen het voordeel dat ze tijdens het kamperen in plaats van de drinkslang met een speciale douchekop (dan is een zwarte zak raadzaam) als outdoordouche kunnen worden gebruikt!
Een drinksysteem van welke afmetingen dan ook is geschikt om tijdens het kamperen mee te koken en kan bovendien goed worden gecombineerd met een waterfilter.

Compatibiliteit van drinksystemen met rugzakken

De meeste rugzakken met een volume van meer dan 20 liter zijn geschikt als drinkrugzakken met een speciaal vak voor de drinkzak en een uitgang voor de drinkslang.
Naast een basiscompatibiliteit van de rugzak met drinksystemen moet er bij grotere varianten van drinkzakken bijzondere aandacht worden besteed dat de gevulde zak voldoende ruimte heeft in het daarvoor bestemde vak!
Gewoonlijk bevindt het drinksysteem zich dicht tegen de rug, wat de verdeling van de last aangenamer maakt. Sommige modellen hebben speciale vakken aan de zijkant voor een snellere toegang. Wie liever een kleine drinkzak vaker bijvult moet op zoek naar een dergelijk model.

Samenstelling van drinksystemen en accessoires

Om duurzaamheid en slijtvastheid te garanderen zijn drinksystemen meestal gemaakt van duurzaam Cordura-nylon of scheurbestendige polyesterweefsels. Zowel de slang als de zak bieden betrekkelijke smaakneutraliteit en bevatten geen vrijkomende kunststoffen (BPA). Blijvende smaakneutraliteit kan bij gebruik van sappen of thee natuurlijk niet worden gegarandeerd. Daarom zijn er speciale borstels om het drinksysteem mee te reinigen.
Om ook in de winter aangenaam warme vloeistof te kunnen opnemen zijn er afzonderlijke isolatiesystemen voor zakken en slangen verkrijgbaar. Met een speciale isolerende hoes voor slangen (bijv. van Platypus) wordt het bevriezen van vloeistof in de slang bij ijzige temperaturen voorkomen. Een aluminium omhulsel voor de drinkzak houdt de drank warm, zelfs tijdens langere tochten.

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.