Windjacks: aangenaam draagcomfort bij ijzige wind

Windjacks

Tijdens het wandelen, sportklimmen, boulderen, klettersteigen of klassieke alpiene tochten, maar ook bij trailrunning en fietsen: het gebruik van een hoogwaardig windjack is net zo veelzijdig als de bergsport zelf! Het weer kan tijdens een bergwandeling of aan de rots soms snel omslaan en dan is het handig om een windjack in de buurt te hebben. De gevoelstemperatuur (windchill) ligt zelfs bij niet zulke koude temperaturen meestal iets onder de werkelijke temperatuur. Met de juiste bescherming tegen de wind zal je hier onderweg minder van merken.

Daarom hoort een windjack in je bagage wanneer je buiten gaat sporten. Vooral als je veel beweegt en gaat zweten zijn ademende modellen ideaal. Damp en het teveel aan hitte worden via het weefsel naar buiten afgevoerd, terwijl wind of ijzige windvlagen niet door het materiaal heen kunnen dringen.

Alle grote fabrikanten op outdoorgebied zoals bijvoorbeeld Mammut, Löffler en Black Diamond hebben betrouwbare windjacks in hun assortiment. De jacks zijn ideaal voor veel verschillende sportactiviteiten, van multipitchen en alpiene klimmen tot hardlopen, fietsen en wandelen. Ook in het dagelijks leven en in de vrije tijd komen ze goed van pas. Een goede windstopper is een eenvoudige oplossing bij harde wind en meer dan alleen handig.

Winddicht en ademend functioneel materiaal

Moderne windjacks zijn niet alleen windafstotend, maar zoals de naam al doet vermoeden ook winddicht en goed ademend. Meestal is het materiaal ook waterafstotend, wat betekent dat de veelzijdige outdoorjassen bescherming bieden tegen lichte regen. Wanneer ze daarnaast ook zijn uitgerust met een capuchon en een goed sluitende kraag blijven hoofd en hals eveneens beschermd tegen de wind.

Waarom een windjack handig is: wind beïnvloedt de gevoeligheid voor kou!

De gevoelstemperatuur wijkt bij sterke wind enkele graden af van de werkelijke temperatuur. Een klein voorbeeld: de gemeten temperatuur buiten is 10 °C en de dikke boomtakken schommelen heen en weer in de wind. De windsnelheid ligt tussen 40 en 45 km/u. Op zo'n moment ligt de gevoelstemperatuur nog slechts rond de 6 °C. Bij lagere temperaturen wordt dit effect verder versterkt. Bij een buitentemperatuur van 5 °C (met dezelfde windsterkte) voelt het aan als -1 °C en bij temperaturen rond het vriespunt als een ijzige -7 °C.
Daarom is een windjack eigenlijk ideaal voor elke outdooractiviteit en kan het bij droog weer een hardshelljas vervangen. Als buitenste kledinglaag, in het tussenseizoen over een dikke fleece of in de winter over een isolerende jas zorgen deze handige windjacks ervoor dat de lucht die door het lichaam is opgewarmd wordt opgeslagen en niet afkoelt.

Windjacks

Lichte windjacks met klein pakformaat voor duursporters

Windjacks zijn ook uitstekende fietsjacks. Je kunt ze klein opvouwen en opbergen en wegen niet veel. Ook passen ze gemakkelijk in de achterzak van een fietsshirt en nemen nauwelijks ruimte in je fietsrugzak in beslag. Bij het gebruik als fietsjack of hardloopjack zijn een winddichte voorkant en een pasvorm waarin je je makkelijk kunt bewegen erg belangrijk. Fabrikanten als Pearl Izumi, Endura of Dynafit overtuigen met fantastische functionele eigenschappen en handige details. Een capuchon vermindert het verlies van warmte rondom het hoofd en reflecterende elementen verhogen de veiligheid in het verkeer. Een goed windjack is zowel geschikt voor een uitje in het weekend als voor een doordeweekse fietstocht naar je werk.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.