Windjacks - aangenaam draagcomfort bij ijzige wind

Windjacks

Tijdens wandelen en trekking, sportklimmen, boulderen of klassieke alpine tochten, klettersteig, alsmede trailrunning en fietsen - het gebruik van een hoogwaardige windsbreaker is net zo veelzijdig als de bergsport zelf! Het weer kan tijdens rustige bergwandelingen of aan de rots snel omslaan en dan is een jas snel aangetrokken. De gevoelstemperatuur (windchill) ligt zelfs bij niet zulke koude temperaturen vaak duidelijk wat onder de werkelijke temperatuur. Hierdoor ziet alles er onderweg gelijk anders uit wanneer je voor de juiste windbescherming hebt gezorgd.

Daarom hoort een windjack gewoon in je bagage wanneer je een buitensport beoefent. Vooral als er veel wordt bewogen en bij zweetdrijvende activiteiten zijn ademende modellen ideaal. Want damp en overvloedige hitte vloeit af via het weefsel terwijl wind of ijzige windvlagen niet tot het lichaam doordringen.

Dat is ook de reden dat alle grote fabrikanten op outdoor gebied zoals bijvoorbeeld Mammut, Löffler en Black Diamond betrouwbare windbreakers in hun programma hebben. Op multipitch klimtours, tijdens alpine klimpartijen, jogging, onderweg op de fiets tot aan wandelen en natuurlijk ook voor normaal gebruik en vrije tijd. Een goede windstopper is een eenvoudige oplossing en meer dan alleen handig.

Winddichte, ademend functioneel materiaal

Moderne windjacks zijn niet alleen windafstotend, maar zoals de naam al doet vermoeden absoluut winddicht en goed ademend. Doorgaans is het materiaal tevens waterafstotend, met andere woorden: de veelzijdige outdoor jassen bieden ook bescherming tegen lichte regen. Wanneer ze daarnaast ook zijn voorzien van een capuchon en een behoorlijk sluitende kraag blijven hoofd en hals eveneens beschermd tegen tocht.

Waarom een windjack zinvol is: Wind beïnvloedt de gevoeligheid voor kou!

De gevoelstemperatuur wijkt bij sterke wind enkele graden af van de werkelijke temperatuur. Een klein voorbeeld: een gemeten temperatuur van 10 °C, de dikke boomtakken schommelen heen en weer in de wind (windsnelheid tussen 40 en 45 km/u) en de gevoelstemperatuur is nog slechts rond 6 °C. Bij lagere temperaturen wordt dit effect versterkt, bij een buitentemperatuur van 5 °C (met dezelfde windsterkte) voelt het als bijna -1 °C, rond het vriespunt al bijna als een ijzige -7 °C.
Daarom is een windjack eigenlijk voor elke outdoor onderneming te rechtvaardigen en kan het bij droger weer vaak een hardshelljas vervangen. Als buitenste bekledingslaag - in de overgangstijd over een dikke fleece, of in de winter over een isolerende jas - zorgen deze handige metgezellen ervoor dat de lucht die door het lichaam is opgewarmd wordt opgeslagen en niet afkoelt.

Lichte windjacks met klein verpakkingsformaat voor duursporters

Windbreakers zijn ook uitstekend te gebruiken als fietsjack Ze zijn klein op te bergen, mooi licht en passen in het zakje van het fietsshirt of nemen geen ruimte in de fietsrugzak. Bij het gebruik als fietsjack of hardloopjas zijn een winddichte voorkant en een bewegingsvriendelijke pasvorm erg belangrijk. Fabrikanten als Pearl Izumi, Endura of Dynafit overtuigen met fantastische functionele eigenschappen en handige details. Een capuchon vermindert het warmteverlies via het hoofd en reflecterende elementen verhogen de veiligheid bij slechte verlichting in het wegverkeer. Een goede windjackis uitstekend geschikt voor zowel een tochtje in het weekend als voor fietspendelaars.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.