Donsjassen voor maximaal comfort bij het sporten en dagelijks gebruik

Donsjassen

Nooit meer koukleumen! Donsjassen zijn uitstekende warmteleveranciers bij winterse en ijzige temperaturen. Maximale warmte bij een minimaal gewicht - meestal functioneert de natuur toch gewoon het best. Ongeacht of dames of heren, of expeditie, Sneeuwschoenwandeling, trekkingtour of in de vrije tijd - wie het niet koud wil hebben, moet de donsjassen of donsmantels eens goed bekijken!

Professionele donsverwerkende bedrijven zoals Bergans, Canada Goose, Mammut of Vaude heeft naast donsjassen en donzen broeken voor dames en heren ook speciale donsjassen voor kinderen, donzen mutsen en donzen overalls in het assortiment.

Dons: een beestachtig goede isolatie

Het fijne ondervacht van dons zorgt er bij vogels voor, dat ze ondanks water en koude omgevingstemperaturen hun lichaamswarmte niet kwijtraken. Een kilogram dons bestaat uit wel 500.000 donsveertjes, die door hun bijzondere opbouw uit zachte, lange, straalvormig geordende veertjes een unieke isolerende werking hebben.

Donsjassen zijn daarom in de winter een ideale begeleiding in vele situaties: ultralichte en dunne donsjassen zijn geschikt om in te wandelen en klimmen en de modieuze varianten zorgen voor een warme en trendy look in de stad. Met dik gevoerde en waterdichte donsjassen doorsta je ook de pittigste hoogtetour bij ijzig koude temperaturen.

Voor welk gebruiksdoel?

Van een hoogtetour onder extreme omstandigheden tot een bezoekje aan de kerstmarkt in de stad - donsjassen zijn er voor elke gelegenheid waarbij kou een rol speelt en je niet zo snel beweegt dat je ervan gaat transpireren. Een beperking is er wel: voor regen zijn donsjassen niet zo geschikt. Enerzijds, omdat dons als het nat is amper nog wam zit en anderzijds, omdat het bij regenachtig weer in de regel gewoon te warm is voor de fijne veertjes.

Afhankelijk van het gebruik wordt bij de diverse modellen de nadruk op een bepaald aspect gelegd. Modellen voor het dagelijks gebruik zijn modieus gesneden en voorzien van kleine tot middelgrote hoeveelheden dons. Voor hoogtetours bij extreme temperaturen wordt er enerzijds waarde gehecht aan het gewicht en de optimale inpakafmeting, anderzijds natuurlijk op de maximale warmteafgifte. Bij hybride jassen worden de voordelen van dons gecombineerd met de voordelen van synthetische materialen: voor lichaamsdelen waar door zweten vocht ontstaat, wordt synthetisch materiaal gebruikt; voor de romp die warm moet blijven, wordt dons ingezet.

Wat betekenen vulkracht, cuin en vermeldingen zoals 90/10?

  Vulkracht (Fillpower)

  Hoe hoger de waarde die bij de vulkracht wordt vermeld, des te warmer de jas zit en isoleert in verhouding tot het inpakvolume. Deze waarde wordt gemeten in cuin (kubieke inch). Dit geeft aan tot welk volume een bepaalde hoeveelheid dons weer uitzet nadat het in een meetinstrument 24 uur samengedrukt is. 700-800 cuin zijn de topwaarden, 600-700 zeer goed en waarden lager dan 500 duiden op een duidelijk lager isolatie effect.

  Mengverhouding van dons en veren

  Dons (90/10) betekent bijvoorbeeld dat de donsjas is gevuld met een mengsel van 90% dons en 10% veren. Dat is een prima verhouding, want een geringe hoeveelheid veren moet aan het dons worden toegevoegd om het te stabiliseren en te voorkomen dat het gaat klonteren. Als vuistregel kan worden gesteld: voor kleding die onder extreme omstandigheden wordt gebruikt, moet de mengverhouding minstens 90/10 bedragen, voor ander gebruik is 80/20 al een zeer goede verhouding.

  Vulling:

  de hoeveelheid dons waarmee de jas is gevuld, wordt aangegeven in gram. Hoe meer er in zit, des te dikker en warmer de jas is.

Advies bij aankoop: let bij donsjassen op de details!

  Model van de jas: Past er een dunne fleece onder?
  Ritssluitingen: lopen ze licht? Is er bescherming die vastlopen in de stof voorkomt? Bij de meeste donsjassen bestaat de buitenste laag uit heel dun en kwetsbaar weefsel. Ritssluitingen kunnen daarin vastlopen en schade aanrichten.
  Bescherming tegen het weer: donsjassen zijn in de regel niet winddicht en slechts waterafstotend. Een belangrijke vraag is dus, of de jas onder de hardshell past.
  Isolatie: voor gebruik bij lage temperaturen moet worden afgezien van doorgestikte naden. Dergelijke naden fungeren als koudebrug en verlagen duidelijk de isolerende werking van de jas.
  Gebruik: ritssluitingen en treksluitingen (bv. aan de capuchon) moeten ook met handschoenen verstelbaar zijn.

Waarop baseer je de keuze: liever een jas van dons of een synthetische?

Dons is in vergelijking tot synthetische materialen warmer, heeft minder gewicht en laat zich beter comprimeren. Het is niet te overtroeven als het echt koud is.

Het nadeel: donsjassen zijn in tegenstelling tot synthetische jassen gevoeliger voor water. Als de veertjes nat worden, kunnen gaan klonteren en zodoende hun isolerende werking verliezen. Voor langdurige actieve prestaties en regenachtig weer zal een synthetische jas de eerste keuze zijn.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.