Donsjassen voor maximaal comfort bij het sporten en dagelijks gebruik

Donsjassen

Nooit meer koukleumen! Donsjassen houden je uitstekend warm bij winterse en ijzige temperaturen. Maximale warmte bij een minimaal gewicht: meestal functioneert de natuur toch gewoon het best. Of het nu gaat om donsjassen voor dames of heren, voor een expeditie, een sneeuwschoenwandeling, een trektocht of voor de vrije tijd, als je niet wilt bevriezen is een donsjas precies wat je nodig hebt in de koude tijd van het jaar!

Professionele donsverwerkende bedrijven zoals Bergans, Canada Goose, Mammut of Vaude hebben naast donsjassen en donzen broeken voor dames en heren ook speciale donsjassen voor kinderen, donzen mutsen en donzen overalls in het assortiment.

Dons: een beestachtig goede isolatie

De fijne ondervacht van dons zorgt er bij vogels voor dat ze ook in het water en bij koude omgevingstemperaturen hun lichaamswarmte niet kwijtraken. Een kilo dons bestaat uit wel 500.000 donsveertjes, die door hun bijzondere opbouw uit zachte, lange, straalvormig geordende veertjes een unieke isolerende werking hebben.

Daardoor zijn donsjassen in de winter ideaal in vele situaties: ultralichte en dunne donsjassen zijn geschikt om mee te wandelen en klimmen en de modieuze varianten zorgen voor een warme en trendy look in de stad.Met een dik gevoerde en waterdichte donsjas doorsta je ook bij ijzige kou de pittigste tocht in het hoogtegebergte.

Waarvoor gebruik je een donsjas?

Van een tocht in het hooggebergte onder extreme omstandigheden tot een bezoekje aan de kerstmarkt in de stad: donsjassen zijn er voor elke koude gelegenheid waarbij je niet zo intensief beweegt dat je ervan gaat zweten. Een beperking is er wel: voor regen zijn donsjassen niet zo geschikt. Enerzijds, omdat dons als het nat is amper nog warmte afgeeft en anderzijds, omdat het bij regenachtig weer in de regel gewoon te warm is voor dons.

Afhankelijk van het gebruik wordt bij de verschillende modellen de nadruk op een bepaald aspect gelegd. Modellen die geschikt zijn voor het dagelijks leven zijn voorzien van een modieuze snit en kleine tot middelgrote hoeveelheden dons. Voor tochten in het hooggebergte bij extreme temperaturen is het belangrijk dat de jas een minimaal gewicht heeft en een klein pakformaat. Daarnaast moet de donsjas de best mogelijke warmte-isolatie bieden.Bij hybride jassen worden de voordelen van dons gecombineerd met de voordelen van synthetische materialen: voor lichaamsdelen waar door zweten vocht ontstaat, wordt synthetisch materiaal gebruikt; voor de romp die warm moet blijven, wordt dons ingezet.

Wat betekenen vulkracht, cuin en vermeldingen zoals 90/10?

  Vulkracht (fillpower)

  Hoe hoger de waarde die bij de vulkracht wordt vermeld, des te warmer de jas is en des te beter hij isoleert. Deze waarde wordt gemeten in cuin (kubieke inch). Dit geeft aan tot welk volume een bepaalde hoeveelheid dons weer uitzet nadat het in een meetinstrument 24 uur is samengedrukt. 700-800 cuin zijn echte topwaarden, 600-700 is ook zeer goed, maar waarden lager dan 500 duiden op een duidelijk lagere isolerende werking.

  Mengverhouding van dons en veren

  De indicatie 90/10 betekent bijvoorbeeld dat de donsjas is gevuld met een mengsel van 90% dons en 10% veren. Dat is een prima verhouding, want een geringe hoeveelheid veren moet aan het dons worden toegevoegd om het te stabiliseren en te voorkomen dat het gaat klonteren. Als vuistregel kan worden gesteld: voor kleding die onder extreme omstandigheden wordt gebruikt, moet de mengverhouding minstens 90/10 bedragen, in andere gevallen is 80/20 al een zeer goede verhouding.

  Vulling:

  de hoeveelheid dons waarmee de jas is gevuld wordt aangegeven in gram. Hoe meer vulling er in de jas zit, des te dikker en warmer hij is.

Advies bij aankoop: let bij donsjassen op de details!

  Pasvorm: past er een dunne fleece onder?
  Ritssluitingen: lopen ze gemakkelijk? Is er bescherming die het vastlopen in de stof voorkomt? Bij de meeste donsjassen bestaat de buitenste laag uit heel dun en kwetsbaar weefsel. Ritssluitingen kunnen daarin vastlopen en schade aanrichten.
  Bescherming tegen het weer: donsjassen zijn over het algemeen niet winddicht en alleen waterafstotend. Een belangrijke vraag is dus, of de jas onder een hardshelljas past.
  Isolatie: voor gebruik bij lage temperaturen moet worden afgezien van doorgestikte naden. Deze naden vormen koudebruggen en verlagen de isolerende werking van de jas.
  Gebruik: ritssluitingen en trekkoorden(bv. aan de capuchon) moeten ook met handschoenen aan makkelijk verstelbaar zijn.

Hoe te beslissen: een jas van dons of toch een synthetische jas?

Dons is in vergelijking tot synthetische materialen warmer, heeft minder gewicht en laat zich beter comprimeren. Het biedt alles wat je nodig hebt als het echt koud is.

Het nadeel: donsjassen zijn in tegenstelling tot synthetische jassen gevoeliger voor water. Als de veertjes nat worden, kunnen ze gaan klonteren en zodoende hun isolerende werking verliezen. Voor langdurige sportieve activiteiten en regenachtig weer is een synthetische jas de betere keuze.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.