Doelgericht onderweg met de juiste outdoor navigatie

Outdoor navigatie

Er zijn heel veel mogelijkheden om je buiten te oriënteren, variërend van moderne GPS-apparaten en gedetailleerde wandelkaarten tot klassieke kompassen. Maar ook al weet je globaal welke richting je op moet, dat betekent nog lang niet dat je ook precies weet hoe je op de plaats van bestemming moet komen.
Outdoor navigatiesystemen bieden altijd uitkomst: zij helpen je er niet alleen bij om jezelf te lokaliseren, maar ook om het gewenste navigatiedoel bereiken. Het maakt niet uit of je met een traditionelere uitrusting of met hightech apparatuur op pad gaat, want met het juiste navigatietoestel en een beetje achtergrondkennis komt iedereen goed terecht. En zeg nou eerlijk, er is toch niets gênanter dan dat je een tocht maakt en je later niet eens kunt zeggen waar je nou eigenlijk precies bent geweest?
Hieronder volgt meer informatie over de diverse navigatiemethoden.

Outdoor navigatiesystemen in verschillende soorten en maten

Het kompas is natuurlijk een echte klassieker. Met een kompas in de hand zijn de echte avonturiers onder ons feilloos in staat om hun plaats van bestemming te bereiken, mits ze weten welke richting ze op moeten. Het gebruik van een kompas alleen komt in de outdoor navigatie overigens zelden voor. Dat is alleen voorbehouden aan ware adventure racers en survivalspecialisten. In combinatie met een kaart zijn kompassen wel een vaak gebruikte navigatiemethode. Toch mag een kompas nooit in je uitrusting ontbreken als je je op onbekend terrein begeeft en je ver van de bewoonde wereld bent verwijderd - in afgelegen bergen, bossen of woestijnen ben je immers zo verdwaald.
Ideale kompassen hebben een degelijke schaalverdeling, een sterke magneet en zorgen bovendien voor een overzichtelijke, kleurrijke weergave. Duimkompassen en modellen die zijn geoptimaliseerd om kaarten te oriënteren, zijn niet alleen compacter, maar bevatten doorgaans ook een liniaal met verschillende schalen.
Navigeren met een kaart is populair en praktisch. In vergelijking met GPS kost navigeren met een kaart meer tijd en je moet er zelf meer energie in steken, maar daar staat tegenover dat je op eigen kracht meer over de af te leggen route leert. De betere wandelkaarten en fietskaarten zijn opvouwbare reliëfkaarten met een praktische schaalverdeling en bevatten tal van extra informatie, bijvoorbeeld over bevoorradingspunten en accommodaties.
Als je kiest voor outdoor navigatie met behulp van mobiele GPS-apparaten levert dat niet alleen tijdwinst op, want doordat je geen kaarten meer hoeft aan te schaffen, houd je ook nog eens geld in de knip en je bespaart op gewicht. Zeker als je veel onderweg bent, is dat een groot voordeel! Dit betekent natuurlijk wel dat je eerst met GPS-techniek moet leren omgaan en afhankelijk van het gebruiksdoel moet je daarnaast rekening houden met de accuprestaties en het gemak waarmee het apparaat zich laat bedienen. Als je gaat fietsen is een makkelijk te monteren model met touchscreen ideaal, terwijl een bediening met knoppen juist weer praktischer is bij het wandelen of in de bergen.
Speciaal voor bergwandelaars, triatleten, avonturiers en mountainbikers zijn er ook praktische sporthorloges met GPS.
En om outdoor navigatie nog leuker te maken hebben we bovendien een breed aanbod van accessoires, variërend van kaartentassen van PU-folie, stappentellers en afstandsmeters voor kaarten tot laadapparaten, kaartensets voor verschillende regio's en GPS-houders.

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.