Fietsjacks - voor adaptieve bescherming tegen weer en wind.

Fietsjacks

Fietsjacks zijn tegenwoordig niet meer uit de wielersport weg te denken en bieden een groot comfort tijdens uitgebreide tours, alsmede in het dagelijks leven. Ongeacht of mountainbike, race- of trekkingfiets - voor elk gebruik is er de juiste kleding. Daarbij bieden fietsjassen, afhankelijk van de gestelde eisen van de wielrenners, hetzij windbescherming, waterdichtheid of warm houdende eigenschappen. Of ook gewoon alles in één. Maar wat onderscheidt fietsjacks van normale regen-, wind- of thermojacks? Dat is in eerste instantie de pasvorm, die is aangepast aan de gebogen positie op de fiets. Van doorslaggevende belang, vooral bij sportieve inzet tijdens wedstrijden en trainingseenheden, is bovendien het gewicht van de fietskleding.

Een stevige en individuele pasvorm op de fiets

Fietsjassen bieden dankzij hun voor de wielersport zo kenmerkende designs een optimaal draagcomfort en bescherming tegen weersinvloeden in de zitpositie op de fiets. Concreet betekent dit dat ze een verlengd rugpand en lange mouwen hebben en meestal beschikken over een antislip of in ieder geval een elastisch trekkoord in de tailleband. Zo blijven nieren en armen door textiel bedekt en zijn ze tegen de elementen beschermd.
Fietsjacks zijn er in speciale uitvoeringen voor heren en dames.

Het verschil zit hier in de pasvorm die aan de vrouwelijke of de mannelijke anatomie is aangepast. Ook wat betreft het design en de kleurkeuze passen de fabrikanten zoals bijvoorbeeld Maloja, Scott of Endura zich aan de specifieke voorkeuren van de verschillende geslachten aan.

De perfecte fietskleding voor elk weertype

Afhankelijk van het weer heeft de wielrenner de keuze uit wind- en regenjacks, met en zonder warmte-isolatie, hard- of softshell. Op snelle routes is een licht fietsjack met winddichte uitrusting van groot voordeel. Die zijn er hetzij in de ultralichte variant om te comprimeren en op te bergen in de zak van het fietsshirt of als comfortabele softshell uitvoering met geïntegreerd windstoppermembraan en eventuele thermo-uitrusting. Bij een softshell dien je op lange tochten over opbergmogelijkheden te beschikken zoals fietstassen of een rugzak om de fietsjack na gebruik op te kunnen bergen. Het voordeel van een softshelljas is hun groot ademend vermogen, dat ook op inspannende beklimmingen zorgt voor een uitgebalanceerd klimaat binnenin het jack. Softshelljacks zoals die van Löffler zijn gedeeltelijk als praktische zip-off variant verkrijgbaar. Met behulp van de geïntegreerde ritssluitingen op de schouders is het jas met lange mouwen hier heel eenvoudig te veranderen in een fietsbodywarmer.
Bij de kans op regen is het gebruik van een hardshelljas een voordeel. Waterdichte fietskleding houdt betrouwbaar droog, bezit echter zelfs in de meest minimalistische variant iets meer volume en is zwaarder dan ultralichte windjacks; bovendien ligt hun ademend vermogen onder die van een winddicht softshelljack. Hun grote voordeel is echter dat je twee functies in één krijgt: dankzij het geïntegreerde membraan zijn hardshell regenjacks tevens winddicht!

Fietsjacks

Waarop dien je te letten bij de aankoop van een fietsjack?

Om ervoor te zorgen dat een fietsjas zijn functionaliteit effectief kan ontplooien dient er voor de aankoop over het geplande gebruik van het jack te worden nagedacht. Ben ik eerder gemoedelijk met de trekkingfiets onderweg of een sportieve ambitieuze wielrenner? Fiets ik bij regen en kou of beperken de weersinvloeden zich tijdens mijn tochten tot windvlagen? De op racen geörienteerde wielrenner of de mountainbiker zal waarde hechten aan gering gewicht, minimale luchtweerstand en een winddichte uitrusting en zal kiezen voor een lichtgewicht windbreaker of softshell met aerodynamische pasvorm. De enduro-mountainbiker daarentegen heeft robuuste bescherming tegen regen, wind en modder nodig en is met een comfortabele pasvorm, isolerende softshell- of een regenjas beter voorzien. Voor de trekking- of dagelijkse fietser komt het niet alleen aan op functionaliteit, maar ook op comfort en eventuele thermo-isolatie. Ook dient er waarde te worden gehecht aan een optimale pasvorm, waarbij de mouwen en het rugpand geenszins te kort mogen zijn, en aan voldoende bewegingsvrijheid. X-Bionic, Mavic of Pearl Izumi bieden flexibele en fietskleding met individuele pasvorm, waarmee het fietsplezier gegarandeerd behouden blijft.

€5 waardebon >>
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.