Verlies nooit de draad: Tips om het juiste prusiktouw te kiezen

Prusiktouwen

Als prusiktouw bij het abseilen of als waslijn op de camping prusiktouwen met verschillende sterkten behoren tot de basisuitrusting van elke outdoorfanaat. Hieronder enkele tips voor het kiezen van het juiste reepsnoer.

Kleur en sterkte van prusiktouwen

De keuze voor een bepaalde kleur bij reepsnoeren hangt van persoonlijke smaak af. Omdat het zoals bij klimtouwen ook om een stabiele kernmantle construction gaat, zijn zulke snoeren extreem robuust. Een reepsnoer van 3mm heeft al een breukbelasting van meer dan 300kg. Vanaf 5mm ligt de breukbelasting rond 600kg.

Doorsnede en bruikbaarheid van reepsnoeren

Normaal begint de materiaalsterkte van reepsnoeren bij 2mm en verhoogt per millimeter tot 7mm. Vanwege de optimale verhouding tussen gewicht en belastbaarheid is een reepsnoer voor veel outdoor-doeleinden geschikt. Een dun reepsnoer (2-4mm) kan op de camping of tijdens trekkingtochten handig zijn voor verschillende reparaties of bevestigingen. Het reepsnoer kan bijvoorbeeld gebruikt worden als waslijn, zipverlenging, extra bevestigingsmogelijkheid op de rugzak of om tenten vast te zetten. Bij het klimmen is een reepsnoer van 4 en 5mm de juiste keuze. Reepsnoeren met deze sterkte zijn gemakkelijk te knopen en met hun lengte van 60-80cm dienen ze erg goed als back-up (prusiktouw) bij het afdalen. Iets sterkere varianten (5-7mm) kunnen in plaats van een bandslinge ook goed als zekeringspunt gebruikt worden (bijvoorbeeld rond bomen).

Het kiezen van de juiste prusiktouwlengte

Om tijdens het knopen niet in onaangename situaties terecht te komen, geldt het volgende: Hoe dikker het reepsnoer, hoe langer het moet zijn. Natuurlijk kan een dun en korter reepsnoer ook nuttig zijn, omdat het erg goed geknoopt kan worden. Vanaf een sterkte van 5mm zijn korte stukken van minder dan 50cm nauwelijks meer te handhaven. Wanneer u bij de aankoop van een reepsnoer daarop let, kennen het doel en de creativiteit ervan geen grenzen!

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.