Klaar voor de sneeuw met een toerskirugzak!

Toerski rugzak

Er bestaan verschillende modellen tourrugzakken voor verschillende soorten tochten. Daarbij kan je denken aan berg-, wandel- en fietstochten. Toch vragen de omstandigheden in sneeuw en ijs en het materiaalgebruik tijdens het skiën om speciale uitrusting. Toerskirugzakken verschillen niet alleen door de skihouders en hun handschoenvriendelijkheid van gewone tourrugzakken.

Maat en model van toerskirugzakken

Rugzakken om te gebruiken in koude weersomstandigheden hebben normaal gesproken een volume tussen de 25 en 40 liter. Een klein model is groot genoeg om voor een lange dagtocht warme kleren, een EHBO-set, eten en een isoleerfles mee te kunnen nemen. Een grote toerskirugzak biedt genoeg plaats en draagvermogen voor een meerdaagse tocht of om materiaal zoals een schep en lawinepieper op te bergen.
Toerskirugzakken draag je dicht op het lichaam. In combinatie met een gevoerde rug en een stevige heupband blijven ze zelfs bij veel beweging goed zitten. Zodat je de rugzak ook gemakkelijk kunt gebruiken met handschoenen aan, hebben zulke rugzakken een smal, maar niet volledig plat ontwerp. Meestal zorgt een opening aan de zijkant (ritssluiting) ervoor dat je de rugzak als een koffer kunt in- en uitpakken. Soms is ook de achterzijde voorzien van een U-vormige ritssluiting. Zo kun je het hele rugsysteem eenvoudig openklappen, waardoor je een goed overzicht hebt.

Uitrusting van toerskirugzakken

De materialen van toerskirugzakken zijn stevig en slijtvast. Ze hebben talloze extra bevestigingsmogelijkheden voor stokken, helmen, ski's, een snowboard of sneeuwschoenen.
Karabiners en andere kleine voorwerpen kun je netjes aan materiaallussen en daisychains hangen. Een sneeuwvanger bij rugzakken met een dekselvak zorgt ervoor dat de sneeuw buiten de rugzak blijft.
Veel toerskirugzakken zijn voorzien van speciale vakken voor een nooduitrusting. Hier kun je lawinesondes, lawinepiepers, sneeuwscheppen en EHBO-sets in opbergen (ook wel lawinerugzak genoemd). Ook een fluitje aan de borstriem zorgt voor meer veiligheid en behoort tot de standaarduitrusting van een goede toerskirugzak.
Omdat de meeste toerskirugzakken kunnen worden gebruikt met drinksystemen moet er door de lage temperaturen ook rekening worden gehouden met een extra isolatie voor de drinkslang of drinkzak. Sommige rugzakken hebben speciaal hiervoor een geïsoleerd kanaal van neopreen voor de drinkslang op de schouderband.

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.