Met goede bergschoenen naar de top

Berglaarzen

Pas wanneer het stijl omhoog gaat, de lucht langzaam dunner wordt en het pad dat eerst nog zand was steeds meer op een grindweg begint te lijken, dan pas voelen echte bergschoenen zich op hun gemak. Alpine bergschoenen hoor je aan te hebben in het gebergte zoals je regenjassen aan hebt als het regent, het klimtouw nodig hebt om te klimmen en de ski's om te skiën. Zonder de juiste schoen is wandelen en bergbeklimmen in de bergen maar half zo leuk en kan zelfs echt gevaarlijk worden.

De juiste berglaarzen afhankelijk van het terrein

Berglaarzen worden vooral gebruikt op alpine terrein: hoe hoger het gaat hoe steviger de bergschoen moet zijn. Juist wanneer je bij het wandelen in de bergen of op alpine berg- of hoogtetours onderweg bent moet je een stevige berglaars met een hoge schacht nemen. Op een heerlijke wandeling en trekkingtocht daarentegen zijn lichte, niet al te stevige en hoge berg- en trekkingschoenen voldoende. Bovendien geldt: Hoe zwaarder de rugzak hoe hoger de schacht van de berglaars.

Kenmerken van een bergschoenen die voor alpine gebruik geschikt is

Om ervoor te zorgen dat een berglaars voldoet aan de eisen die op alpien terrein aan hem gesteld worden moet een kwalitatief goede bergschoen de volgende kenmerken bezitten: Een slijtvaste, antislip Vibram-zool met voldoende profieldiepte zorgt voor de noodzakelijke steun op gladde rotsen en vochtige alpenweiden. Een water-, winddicht en ademend membraan (bv. van Gore-Tex) zorgt van binnen en buiten voor droge voeten. Een schacht die over de enkel reikt beschermt tegen omknikken en een stootrand in combinatie met stevig buitenmateriaal van hoogwaardige kwaliteit beschermt de voet tegen stoten.

Waar je bij het kopen van bergschoenen op moet letten

Moderne bergschoenen zijn vandaag de dag geen lompe en zware leren schoenen meer. De ontwikkeling op schoenengebied heeft het mogelijk gemaakt dat goede berglaarzen ondanks hun lage gewicht de nodige stevigheid bezitten en voor stabiliteit en een zekere tred zorgen. Het belangrijkste is echter de pasvorm. Een bergschoen kan nog zo goed zijn gemaakt en duur zijn maar wanneer hij gewoon niet past voldoet hij niet. Veel outdoor fabrikanten hebben hierop gereageerd en bieden intussen verschillende leestbreedtes en extra grote maten aan. En wanneer je de juiste berglaars hebt gevonden staat niets je in de weg om te gaan bergbeklimmen.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.