Met goede bergschoenen naar de top

Berglaarzen

Pas wanneer het steil omhoog gaat, de lucht langzaam ijler wordt en het pad dat eerst nog stevig was steeds meer op een grindweg begint te lijken, voelen echte bergschoenen zich helemaal thuis. Bergschoenen hoor je aan te hebben in het gebergte zoals je een regenjas aanhebt als het regent, een klimtouw nodig hebt om te klimmen en ski's om te skiën. Zonder de juiste schoenen is bergbeklimmen en wandelen in de bergen maar half zo leuk en kan het zelfs echt gevaarlijk worden.

De juiste bergschoenen afhankelijk van het terrein

Bergschoenen worden vooral gebruikt in alpien terrein en daarbij geldt: hoe hoger het gaat, hoe steviger de bergschoenen moeten zijn. Vooral wanneer je gaat wandelen in de bergen of een alpiene tocht maakt, moet je voor stevige bergschoenen met een hoge schacht kiezen. Op ontspannen wandelingen en trektochten volstaan daarentegen lichte, niet al te stevige en hoge berg- entrekkingschoenen. Bovendien geldt: hoe zwaarder de rugzak, hoe hoger de schacht van de bergschoenen.

Kenmerken van bergschoenen voor alpien gebruik

Om te voldoen aan de eisen in alpien terrein moeten kwalitatief goede bergschoenen de volgende kenmerken bezitten. Een slijtvaste Vibram-zool met voldoende profieldiepte zorgt voor de nodige grip op gladde rotsen en in vochtige alpenweiden. Een waterdicht, winddicht en ademend membraan (bv. van Gore-Tex) zorgt van binnen en buiten voor droge voeten. Een schacht die tot over de enkels komt biedt bescherming tegen omzwikken en een beschermende rand in combinatie met stevig buitenmateriaal van hoge kwaliteit beschermt de voeten tegen stoten.

Waar je bij het kopen van bergschoenen op moet letten

Moderne bergschoenen zijn vandaag de dag geen lompe en zware leren schoenen meer. De ontwikkeling op schoenengebied heeft het mogelijk gemaakt dat goede bergschoenen ondanks hun lage gewicht de nodige robuustheid bezitten en zo voor stabiliteit en een zekere tred zorgen. Het belangrijkste is echter de pasvorm. Een bergschoen kan nog zo goed gemaakt zijn en duur zijn, maar als hij niet past, voldoet hij gewoon niet. Veel outdoorfabrikanten hebben hierop gereageerd en bieden intussen verschillende leestbreedtes en extra grote maten aan. Wanneer je de geschikte bergschoenen hebt gevonden staat niets het bergbeklimmen nog in de weg.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.