Trailrunningschoenen: licht en met goede grip

Trailschoenen

Over takken en stenen, op natte en zandige ondergrond of door kleine beken en plassen: trailrunning is de hardloopsport die zich naast het asfalt afspeelt. Daarvoor heb je natuurlijk ook de juiste schoenen nodig! Al naargelang hoe zwaar de uitgekozen route is, moeten de trailrunningschoenen aan bepaalde eisen voldoen. Een belangrijk criterium voor trailrunningschoenen is het gewicht. Hier geldt: hoe lichter, hoe beter. Je wilt immers geen zware klompen aan je voeten hebben, maar snel vooruit kunnen gaan in de natuur.

De zolen van trailrunningschoenen kunnen heel uiteenlopende profielen hebben. Een goede grip en antislip zijn wel altijd een voordeel. De rest is afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren. Sommigen hebben een voorkeur voor modellen waarbij de grond doorheen de zool nog goed voelbaar is. Anderen hebben liever meer comfort en demping. Voor iedereen die ook bij regenweer gaat trainen zijn trailrunningschoenen met een waterdicht bovenmateriaal het meest geschikt. Door een wind- en waterdicht membraan blijven de voeten goed droog. Hier is het belangrijk dat het vocht van de voeten wordt weggevoerd naar buiten. Dit zorgt voor een goed voetklimaat.

Trailrunningschoenen zorgen bovendien voor een goede stabiliteit. Bij veel modellen is de schacht verstevigd, zodat de voeten op losse stenen en oneffen ondergronden niet omslaan. Een lager zwaartepunt is in elk geval ook positief voor de stabiliteit. Speciale zoolconstructies verlichten de afrolbeweging van de voeten en verbeteren de demping en flexibiliteit van de trailrunningschoenen. Ook een robuust, stevig bovenmateriaal is een voordeel. Als je langs takken schuurt, over puntige stenen loopt of als de zon hard schijnt, wordt duidelijk hoe lang het materiaal bestand is tegen de enorme belasting.

Trailrunningschoenen moeten de hardloper goed beschermen tegen de ondergrond, zodat scherpe kanten geen kans hebben om door de zool te dringen. Een zekere stijfheid en demping zijn eveneens noodzakelijk, maar hangen toch af van de persoonlijke voorkeur. Sommigen hebben liever een natuurlijke loophouding met intensief contact met de grond en een flexibele zool. Anderen hebben liever trailrunningschoenen die de gewrichtsbanden en gewrichten ondersteunen en verkiezen een goede schokdemping en een zacht voetbed. Een eenvoudige vetersluiting maakt het aan- en uittrekken van de schoenen gemakkelijker en zorgt voor een goede steun in de schoenen.

Onze klantenservice geeft graag meer informatie over de verschillende trailrunningschoenen en het geschikte model.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON