Stevige metgezellen voor elke klimpartij: Bandslinges

Bandslinges

Zij horen zonder meer tot de basisuitrusting van elke klimmer en wel meerdere keren! Bandslinges zijn ongelofelijk veelzijdig te gebruiken en zijn geschikt voor het leggen van tussenzekeringen (zandloper), om jezelf te zekeren of gewoon voor het ophangen van een hangmat tussen twee bomen.
Vaak wordt er gesproken over "ronde slinges". Dat komt omdat de slinges vaak rond geweven slangvormige banden zijn (niet omdat ze een gesloten kring vormen). Het voordeel hiervan is dat zulke bandslinges bij gelijke spanning smaller zijn dan vlakke banden.
Hier vindt je nog meer wetenswaardigheden over bandslinges en hulp bij de juiste keuze uit de verschillende varianten.

Algemene info over slinges

Bandslinges om te klimmen zijn altijd gemaakt van hetzij polyamide (meestal nylon) of polyetheen.
Terwijl de eerste variant iets voordeliger is bieden deze slinges bovendien het voordeel van een matte buitenkant waardoor knopen prima zitten. Hier zijn stevige slinges te koop in een goede prijs-kwaliteitsverhouding!
Een slinge van polyetheen (meestal de speciale vezel Dyneema van DSM) daarentegen is bij hetzelfde gewicht zwaarder te belasten en heeft een kleinere materiaaldoorsnede. Hierdoor zijn Dyneema slinges makkelijker te knopen maar kunnen door de gladde buitenkant ook makkelijker los gaan, opgepast dus! Zulke varianten zijn door het lage gewicht en de hoge belastbaarheid uitstekend geschikt voor ambitieuze sportklimmers, multipitch klimtours en alpine- en ijsklimmen.
Over het algemeen zijn bandslinges statisch en kennen doorgaans een spanning van 22 kN. Vaak zorgt een kleurcodering voor meer overzicht.

Gebruik en verschillende bandslinges

Slinges zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes (nagenoeg doorlopend van 8 tot 16 mm) en natuurlijk ook in diverse lengtes. Deze variëren van 30 cm via 60 cm, 80 cm, 1,2 m, 1,8 m tot 2,4 m.
Voor het zekeren van jezelf is een bandslingelengte gebruikelijk van 60 of 80 cm. Voor de standplaatsbouw worden 1,2 m of speciale standplaats-slinges gebruikt. Voor tussenzekeringen moet je verschillende lengtes (30 - 80 cm) bij je hebben die afhankelijk zijn van de structuur van de rots.
Lange varianten zijn prima geschikt voor het ophangen van hangmatten en als accessoire voor slacklines (ratelzekering of boomslinge).
Speciale bandslinges als daisychains (materiaalslinge met veel lussen) ronden het assortiment af en zorgen voor overzicht!

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.