Met schroefdraad gezekerd houdt het beter: Schroefkarabiner

Schroefkarabiners

Naast eenvoudige snappers (meest aan voorklimsetjes) en de bekende peervormige hms-karabiners horen schroefkarabiners tot de basisuitrusting van elke klimmer. Hier volgt enige informatie met betrekking tot de verschillende varianten.

Sluitmechanisme bij schroefkarabiners

Naast klassieke schroefsluitingen zijn er enkele modellen van schroefkarabijnen met gecombineerd sluitsysteem zoals de draai-schroefsluiting. Hoe doordacht en veilig veel van deze mechanismes ook mogen zijn, zo slecht is soms het gebruiksgemak. Juist beginners kunnen beter kiezen voor eenvoudige schroefkarabiners. Ook zouden ijsklimmers moeten testen of de karabijn ook geopend kan worden met handschoenen aan en in enigszins bevroren toestand. Met wat oefening zijn dergelijke schroefkarabiners met een combinatie van schroef- en draaisluiting snel en eenvoudig te bedienen.

Vorm en constructie van schroefkarabiners

Er zijn schroefkarabiners die op basis van hun vorm lijken op kleine hms-karabiners. Ze bieden dankzij de speciale kromming een goede bescherming tegen dwarsbelasting door verdraaien. Bovendien zijn er varianten waarbij een draad geïntegreerd is tegen het per ongeluk verdraaien. Voor wie graag lange routes en soortgelijke met dwarse verlopen klimt zijn er ook schroefkarabiners met ingebouwde katrol voor vermindering van de wrijving.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.