Met schroefdraad gezekerd houdt het beter: schroefkarabiners

Schroefkarabiners

Naast eenvoudige snappers (meestal aan klimsetjes) en de bekende peervormige HMS-karabiners horen schroefkarabiners tot de basisuitrusting van elke klimmer. Hier volgt informatie met betrekking tot de verschillende varianten.

Sluitmechanisme bij schroefkarabiners

Naast klassieke schroefsluitingen zijn er enkele modellen van schroefkarabiners met een gecombineerd sluitsysteem zoals de draai-schroefsluiting. Hoe doordacht en veilig veel van deze mechanismes ook mogen zijn, soms scoren ze op gebruiksgemak bijzonder slecht. Vooral beginners kunnen beter kiezen voor eenvoudige schroefkarabiners. Daarnaast moeten ijsklimmers testen of de karabiner ook geopend kan worden met handschoenen aan en in enigszins bevroren toestand. Met wat oefening zijn schroefkarabiners met een combinatie van schroef- en draaisluiting snel en eenvoudig te bedienen.

Vorm en constructie van schroefkarabiners

Er zijn schroefkarabiners die op basis van hun vorm lijken op kleine HMS-karabiners. Ze bieden dankzij de speciale kromming een goede bescherming tegen dwarsbelasting door verdraaien. Bovendien zijn er varianten waarbij een beugel is geïntegreerd tegen het per ongeluk verdraaien. Voor wie graag lange routes en routes met zijwaartse passages klimt, zijn er ook schroefkarabiners met ingebouwd wieltje voor vermindering van de wrijving.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.