De passende regenbroek voor ruige weersomstandigheden

Regenbroeken

Bij een flinke wolkbreuk bereikt elk gewoon broekmateriaal zijn grens. Om ervoor te zorgen dat niet alleen je bovenlichaam droog blijft, is het handig om voor wisselvallige weersomstandigheden een waterdichte broek mee te nemen in je bagage. Net als bij jassen spreek je bij blijvend waterdichte broeken van zogenaamde hardshells. Hier vind je informatie om je te helpen bij de aankoop van een regenbroek.

Het draagprincipe: een regenbroek om eroverheen aan te trekken of een gevoerde regenbroek

De wellicht bekendste variant op de regenbroek is de klassieke 'overbroek'. Wie alleen regenbescherming nodig heeft trekt deze wanneer nodig gewoon over een ander broek aan. Gewicht en pakformaat van dergelijke broeken zijn klein, zodat je ze altijd gemakkelijk voor noodgevallen mee kunt nemen (meestal zijn pakzakken inbegrepen). Elk waterdicht materiaal is qua ademend vermogen ondergeschikt aan winddicht materiaal. Daarom is het beter om een overbroek vanwege het lichaamsklimaat alleen voor de duur van de regenbui of als bescherming tegen extreme slijtage (tochten in het hooggebergte) te dragen.
Een alternatief voor activiteiten in de winter of in het hooggebergte zijn gevoerde regenbroeken. Hier wordt hardshellbuitenmateriaal gecombineerd met een lichte thermovoering. Het lastige aan- en uittrekken hoeft niet en het dragen van een isolerende broek eronder is daardoor ook niet nodig. Een nadeel van dergelijke broeken kan het geringere aanpassingsvermogen zijn.

Verwerking en uitrusting van regenbroeken

Goedkopere modellen regenbroeken zijn meestal gemaakt van 2-laags, eigen materiaal van de fabrikant. De naden zijn getapet en het materiaal blijft langdurig waterdicht. Dankzij speciale coatings plakt de stof niet aan de huid. De pasvorm van de waterdichte broeken is over het algemeen relatief wijd waardoor ze eenvoudig over een andere broek aangetrokken kunnen worden. Alleen wie onder extreme omstandigheden onderweg is of een hoge slijtagebestendigheid nodig heeft zou voor een drielaagse constructie moeten kiezen. Het is handig wanneer de zijdelingse ritssluiting over de gehele lengte van de broek reikt. Dat vergemakkelijkt het aantrekken met schoenen aan en maakt ventilatie mogelijk. Wie op zoek is naar een regenbroek om te fietsen moet erop letten dat het zitvlak versterkt is (drielaags) en je de uiteinden van de broekspijpen in de breedte kunt aanpassen. Hardshellbroeken met geïntegreerde bretels voorkomen koudebruggen en zijn ideaal voor gebruik in alpine gebied. Hardshellbroeken die speciaal gemaakt zijn voor de winter zijn warm gevoerd en hebben een geïntegreerde sneeuwvanger. En wie graag duurzaam inkopen doet vindt ook bij het kiezen van een goede regenbroek modellen van gerecycled polyester (bijv. Fjällräven Eco Shell)!

€5 waardebon
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.