De passende regenbroek voor ruw weer

Regenbroeken

Bij een echte wolkbreuk bereikt elk normale materiaal voor broeken zijn grens. Zodat je niet alleen op je bovenlichaam droog blijft moet voor ruwe omstandigheden de juiste waterdichte broek meegenomen worden in je bagage. Net als bij jassen spreek je bij duurzaam waterdichte broeken van zogenaamde hardshells. Hier kan een overzicht helpen om de koopbeslissing van regenbroeken makkelijker te maken.

Het draagprincipe: Regenbroek om er overheen aan te trekken of gevoerde regenbroek

De wellicht bekendste variant op de regenbroek is de klassieke overbroek. Wie alleen regenbescherming nodig heeft trekt deze wanneer nodig gewoon over een ander broek aan. Gewicht en afmeting van de verpakking van dergelijke broeken zijn klein zodat je ze altijd voor noodgevallen mee kunt nemen (meestal incl. pakzakken). Elk waterdicht materiaal is qua ademend vermogen ondergeschikt aan winddicht materiaal. Daarom is het beter om de overbroek vanwege het lichaamsklimaat alleen voor de duur van de bui of als bescherming tegen extreme slijtage (hoogtetours) te dragen.
Een alternatief voor activiteiten in de winter of hooggebergte wordt gevormd door gevoerde regenbroeken. Hier wordt hardshell-buitenmateriaal en lichte thermovoering gecombineerd in één broek. Zo vervalt het lastige aan- en uittrekken en het dragen van een isolerende broek eronder. Nadelig is het verminderde aanpassingsvermogen van dergelijke broeken.

Verwerking en uitrusting van regenbroeken

Goedkopere modellen van regenbroeken zijn meestal gemaakt van 2-lagig materiaal (eigenmerk van de fabrikant). De naden zijn getapet en het materiaal blijft langdurig waterdicht. Dankzij speciale coatings plakt de stof niet aan de huid. De pasvorm van de waterdichte broeken is over het algemeen relatief wijd waardoor ze eenvoudig over een andere broek aangetrokken kunnen worden. Alleen wie onder extreme omstandigheden onderweg is of een hoge slijtagebestendigheid nodig heeft zou een 3-lagige constructie moeten kiezen. Het is aangenaam wanneer de zijdelingse ritssluiting over de gehele lengte van de broek reikt. Dat vergemakkelijkt het aantrekken met schoenen en maakt ventilatie mogelijk. Wie op zoek is naar een regenbroek om te fietsen moet erop letten dat het zitvlak versterkt is (3-lagig) en het onderbeen over een breedteregulering beschikt. Geïntegreerde bretels voorkomen koudebruggen en zijn als hardshells voor alpine gebruik aan te raden. Hardshellbroeken die zijn gemaakt om in de winter te gebruiken zijn warm gevoerd en hebben een geïntegreerde sneeuwvanger. En wie graag uitgebreid inkopen doet vindt ook bij het kiezen van een goede regenbroek modellen van gerecycled polyester (bijv. Fjällräven Eco Shell)!

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.