Wetenswaardigheden over 3-persoons tenten

3-personns tent

Buiten de basisconstructie spelen bij een 3-persoonstent in het bijzonder de geometrie en het materiaal met betrekking tot het gebruiksdoel een belangrijke rol. Een overzicht over 3-persoonstenten staat hieronder.

De bouwvorm van een 3-persoons tent bepaalt: tunneltent, koepeltent of geodeet

De constructie van een tunnel biedt bij een 3-persoons tent de beste verhouding tussen eigen gewicht en bruikbare ruimte. Bovendien zijn ze snel en eenvoudig op te zetten, omdat binnen- en buitentent meestal vast met elkaar zijn verbonden (de binnentent hangt erin).
De meest voorkomende constructievorm bij tenten is de koepelconstructie. Koepeltenten staan in tegenstelling tot tunneltenten zelf. Door het gebruik van minder tentstokken kan gewicht worden bespaard. Bovendien biedt de kruising van het frame een goede stabiliteit. Binnen- en buitentent worden hier gewoonlijk separaat opgezet. Dat biedt het voordeel, dat bij de meeste van dit soort 3-persoonstenten de binnentent ook separaat als muskietennet bij milde temperaturen te gebruiken is.
De derde mogelijkheid een 3-persoonstent op te zetten, is de geodetische constructie. Daaronder wordt een soort koepelconstructie verstaan, waarbij de tentstokken zich buiten meermaals kruisen. Zo wordt de buitentent min of meer in kleine vlakken verdeeld. Doordat de stabiliteit hier immens wordt verhoogd, zijn geodeten bijzonder geschikt voor het gebruik in extreme weersomstandigheden (sterke wind, storm).
In het algemeen geldt: Bij wisselvallig weer heeft een driepersoonstent met buitenstangen de voorkeur (opzetten in de regen is mogelijk zonder dat de binnentent nat wordt!). Voor zomertochten biedt een scheiding van binnen- en buitentent meer flexibiliteit bij het aanpassen aan de weersomstandigheden.

Geometrie van 3-persoonstenten

Bij tenten voor drie personen wordt meestal gerekend met een slaapbreedte van 60 cm per persoon. Dat, de lengte en inachtneming van de eigen lichaamslengte en de individuele behoefte aan plek zijn zaken om rekening mee te houden. Bovendien is het belangrijk te bedenken of de bagage bij voorkeur binnen wordt opgeslagen (om praktische redenen: veiligheid en snel te pakken) of noodzakelijkheid (temperaturen onder het vriespunt buiten). Dat hangt ook af van de constructie van de voortenten (zeer lichtgewicht 3-persoonstenten bieden onder de voortent onder omstandigheden geen plaats voor meerdere grote trekkingrugzakken).

Ventilatie en bescherming tegen het weer bij 3-persoonstenten

Juist als er meerdere personen slapen in een 3-persoonstent is het belangrijk te letten op voldoende ventilatiemogelijkheden. Ook meerdere ingangen zijn hiervoor geschikt.
Door coatings zijn alle 3-persoonstenten op dit gebied langdurig waterdicht. Wie kampeert bij temperaturen onder het vriespunt moet absoluut kiezen voor een siliconen coating, omdat deze ook bij grote temperatuurschommelingen niet poreus wordt.

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.