Een heldere sterrenhemel genieten met een bivakzak

Bivakzakken

Bij trekking of bij een hoogtetour, een bivakzak hoort in elk geval tot de uitrusting. Bivakzakken zijn winddichte, vaak ook waterdichte hoezen voor de slaapzak, die een overnachting in de openlucht mogelijk maken. Juist om bij langere tochten het gewicht van de bagage tot een minimum te beperken, is de bivakzak het alternatief voor een tent. Maar bivakzakken zijn niet alleen een praktisch alternatief voor de tent! In noodgevallen bewijzen bivakzakken zich vaak als heuse redder van mensenlevens. Als je tijdens een tocht in de bergen de volgende hut niet meer op tijd kunt bereiken, kun je in noodgevallen een slaapplaats creëren en bij plotseling opkomend noodweer kan de bivakzak worden gebruikt als schuilplaats. Ook bij een ongeval kan de bivakzak de gewonde warmhouden en beschermen, tot de hulpdiensten arriveren.

Waar moet een bivakzak aan voldoen?

In het algemeen moet een goede bivakzak winddicht zijn, beschermen tegen vocht en voorkomen dat het lichaam 's nachts teveel afkoelt. Bovendien moeten het gewicht en de afmeting bij het inpakken zo laag mogelijk uitvallen. Wil je bij lagere temperaturen de nacht buiten doorbrengen, dan is een ademende bivakzak aan te raden. Bivakzakken zonder ademend membraan zijn weliswaar goedkoper, maar hebben als doorslaggevend nadeel, dat de lichaamswarmte in de kou condens vormt aan de binnenzijde van de slaapzak. De slaapzak wordt hierdoor nat en houdt je niet meer goed warm.

Ongeacht of het de bedoeling is om te gaan bivakkeren of voor een noodgeval - bivakzakken zijn een belangrijke begeleider als je een grote tour onderneemt. Ben je lekker warm weggekropen in de slaapzak en heb je de bivakzak tot boven aan dichtgeritst, dan ben je beschut tegen weer, wind en kou en kun je uitrusten voor de volgende dag.

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.