De fietsschoen - minimale moeite, maximaal resultaat

Fietsschoenen

Moderne fietsschoenen dienen in de eerste plaats één doel: de optimale krachtoverdracht van de voet naar het pedaal. Dankzij de efficiënte schoen wordt energieverlies bij het trappen verminderd en de beenspieren worden efficiënter gebruikt. Met name op lange afstanden en steile klimmen weegt de krachtinspanning zwaar en de enthousiaste wielrenner kan zo langer en effectiever door blijven trappen.

Het principe van de maximale krachtoverdracht - hoe werkt dat?

Twee elementen dragen essentieel bij aan de optimale krachtoverdracht van de fietsschoen naar het pedaal: de mechanische verbinding tussen zool en pedaal en de stijfheid van de zool. De verbinding tussen pedaal en zool loopt via een systeem waarbij zogenaamde klikpedalen op de ene en fietsschoenen met geïntegreerde schoenplaten (zgn. cleats) aan de andere kant nodig zijn. De verbinding tussen deze twee bewijst in eerste instantie zijn waarde bij de opwaartse beweging van het pedaal: hier wordt het pedaal naar boven getrokken waardoor de wielrenner bliksemsnel kan aanzetten. Van grote betekenis is bovendien de stijfheid van de zool van de fietsschoen. Hoe stijver de zool is, des te minder energie vloeit er bij het trappen in de vervorming van de zool en des te directer is de krachtoverdracht.

De passende fietsschoen voor elk gebruik

Fietsschoenen bezitten afhankelijk van het gebruik verschillende uitrustingskenmerken. Er zijn speciale schoenvarianten voor het gebruik op de racefiets, de mountainbike en de trekkingfiets. Racefietsschoenen kenmerken zich door een uitstekende stijfheid van de zool, omdat de agressiviteit bij de aanzet bijzonder belangrijk is. De zool heeft meestal geen profiel omdat de duwpassages zich meestal tot de pauzes beperken. Bij mountainbikeschoenen ligt de prioriteit afhankelijk van de rijstijl bij een stijve zool (gericht op racing) of een schoenprofiel geschikt voor duwpassages (gericht op allmountain). In elke geval is de schoenzool bij MTB uitgerust met een minimaal profiel dat het lopen op onverharde ondergrond mogelijk maakt.

Fietsschoenen

Fietsschoenen voor trekkingtours zijn meestal minder stijf en bieden een natuurlijk afrolgedrag voor duwpassages in de stad.
Net als de meeste schoensoorten met speciale sportfunctie zijn ook fietsschoenen in dames- en herenuitvoering verkrijgbaar. Hier verschilt op de eerste plaats de pasvorm en ook het uiterlijk is vaak aangepast.

Zit als gegoten

Bij het kopen van fietsschoenen dient - niet verwonderlijk - de nadruk te worden gelegd op een stevige, individuele pasvorm. Wie na een lange dag in het zadel met blaren op de hiel, enkels en tenen over de finish gaat verliest al gauw het plezier aan de wielersport. De maat van de fietsschoen dient zo te worden gekozen dat het hielgedeelte stevig zit, terwijl de teenruimte in geen geval te klein mag zijn, dit voorkomt drukplekken. Vaak wordt een afzonderlijke inlegzool aangeboden die aan de individuele pasvorm is aangepast. De pasvorm wordt bovendien beïnvloedt door de gekozen sluiting. Ratel- en klittenbandsluitingen geven de schoen een grote stijfheid, terwijl schoenen met veters punten scoren met hun draagcomfort.

Voor elke fietsschoen de bijpassende overschoen

Met een overschoen is de fietsschoen op verschillende weersomstandigheden voorbereid. Terwijl rijwind of spatwater bij zomers tochten een aangenaam verkoelend effect kunnen hebben laten ze in het koude jaargetijde zelfs de meest onverschrokken wielrenner huiveren. Afhankelijk van de behoefte zijn er overschoenen in lichte, wind- en/of waterdichte varianten voor snelle afdalingen op de racefiets of in robuuste uitvoering met modder- en waterbestendig uitrusting voor modderige mountainbike-trails.

Wat biedt de markt?

Talrijke fabrikanten vertegenwoordigen intussen met fietsschoenen de markt. Giro, Sidi, Pearl Izumi, Shimano of Northwave bieden fietsschoenen voor verschillend gebruik en niveau en bieden een ruim assortiment met verschillende pasvormen.

€5 waardebon
Bergfreunde News abonneren
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Bergfreunde News abonneren
Bergfreunde News abonneren
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.