Karabiners voor het sportklimmen, bergbeklimmen en meer

Karabiners

Aangezien veiligheid bij bergsport voorop zou moeten staan, behoren karabiners (of karabijnhaken) tot de uitrusting van iedere klimmer. Een betrouwbare karabiner is bij het klimmen en bergbeklimmen verplicht, want uiteindelijk hangt iemands leven er letterlijk van af. Vanwege het gewicht worden karabiners tegenwoordig bijna uitsluitend van aluminium gemaakt. Naast de karabiners om mee te klimmen zijn er ook zogenaamde materiaalkarabiners verkrijgbaar. Hiermee kunnen alle benodigdheden voor op de berg aan de klimgordel worden bevestigd. Door het geringere draagvermogen zijn deze echter niet geschikt om mee te klimmen.

Welke karabiner gaat mee de berg op?

Doordat de klimsport in de afgelopen jaren een echte boom heeft gekend, is het aanbod van hoogwaardige karabiners op de markt zeer groot. Toch is het niet zo moeilijk om je weg te vinden in de wereld van karabiners.

De perfecte karabiner moet licht, zeer stabiel en makkelijk te hanteren zijn. Maar hij mag vooral niet vanzelf opengaat. Een van de belangrijkste vragen bij de aankoop van karabiners is dan ook welke soort sluiting je moet kiezen. Wanneer het snel moet gaan, bijvoorbeeld bij tussenzekeringen, wordt de gewone, niet-beveiligde karabiner gebruikt. Overal waar de veiligheid voor 100% gewaarborgd moet zijn, zoals bij zelfzekering op de standplaats of bij partnerzekering, worden beveiligde karabiners gebruikt. Deze karabiners zijn er als schroefkarabiners of als karabiners met automatische sluiting. In het algemeen moet je er in ieder geval op letten dat de sluiting goed en veilig sluit. Wie wil er immers een karabiner die vanzelf opengaat bij contact met een rots of door de wrijving van het touw? Tegenwoordig kun je ervan uitgaan dat de producten van moderne producenten van de beste kwaliteit zijn en aan de hoogste veiligheidseisen voldoen.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.