Karabiners voor onder andere het sportklimmen, bergbeklimmen

Karabiners

Aangezien veiligheid bij de bergsport voorop zou moeten staan, behoren karabijnen tot de uitrusting van iedere klimmer. Een betrouwbare karabiner is bij het klimmen en bergbeklimmen verplicht, want uiteindelijk hangt iemands leven er letterlijk van af. Vanwege het gewicht worden de karabiners tegenwoordig bijna allemaal van aluminium gemaakt. Naast de karabiners om mee te klimmen zijn er ook zogenaamde materiaalkarabiners verkrijgbaar. Hiermee kan men alle benodigdheden voor op de berg aan de klimgordel bevestigen. Deze zijn vanwege het geringere draagvermogen echter niet geschikt om mee te klimmen.

Welke karabiners gaat mee de berg op?

Daar de klimsport in de afgelopen jaren een regelrechte boom heeft doorgemaakt, is het aanbod van hoogwaardige karabiners op de markt dienovereenkomstig groot. Toch is het niet zo moeilijk om je weg te vinden in de wereld der karabiners.

De perfecte karabiner moet licht, zeer stabiel en makkelijk te hanteren zijn. Maar belangrijk is vooral, dat hij niet vanzelf open gaat. Daarom is ook meteen één van de belangrijkste vragen bij de aankoop van karabiners: Welk soort sluiting zou men moeten kiezen? Wanneer het snel moet gaan, zoals bijvoorbeeld bij tussenzekeringen, wordt de snapkarabiner gebruikt. Overal waar de zekerheid voor 100% gewaarborgd moet zijn, zoals bij zelfzekering op de standplaats of bij partnerzekering, worden karabiners met een ingebouwde noodpulley gebruikt. Deze karabiners zijn er als schroefkarabiners, of als karabiners met automatische sluiting. In het algemeen zou er in ieder geval op gelet moeten worden, dat de sluiting goed en zeker sluit. Wie wil er immers een karabiner, die vanzelf open gaat bij contact met een rots of door wrijving met een touw? Tegenwoordig kan men echter ervan uitgaan, dat de producten van moderne producenten van beste kwaliteit zijn en gegarandeerd aan de hoogste veiligheidseisen voldoen.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.