Klimschoenen

Klimschoenen

Voeten zijn de belangrijkste contactpunten van een klimmer met de rots. Een veilige grip en goede wrijving zijn cruciaal voor succes tijdens het klimmen of boulderen. Er bestaan veel verschillende klimdisciplines, verschillende rotsen en hellingshoeken van de wanden. Daarom zijn er voor elk type klimmen ook verschillende soorten klimschoenen. Er is dus een grote verscheidenheid aan klimschoenen en dat maakt het voor beginnende klimmers niet altijd gemakkelijk om een keuze te maken. In wezen verschillen de schoenen in de vorm van de leest of in de constructie, in het type sluiting en in het rubber van de zool. Ook bij de maatkeuze van de schoenen is er wat speelruimte. Veel klimmers schaffen in de loop van hun klimcarrière meerdere paren schoenen aan voor gebruik in specifieke disciplines zoals boulderen, multi-pitch en sportklimmen. Vaak wordt ook een onderscheid gemaakt tussen schoenen voor 'buiten op de rots' of 'binnen in de hal'. Verder bieden La Sportiva, Red Chili, Boreal, Evolv en Five Ten niet alleen klimschoenen aan, maar hebben ze ook approachschoenen voor het wandelen naar de plek om te kunnen klimmen.

De constructie bepaalt het beoogde gebruik

Zachte en gevoelige schoenen voor het klimmen op vooroverliggende rotswanden, maar schoenen met een sterke voorspanning voor het klimmen in de overhang: de afzonderlijke modellen kunnen nauwelijks meer van elkaar verschillen. Een belangrijk aspect hierbij is in hoeverre het hielgedeelte van de schoen de voet naar voren 'in de schoen' drukt. Dit zorgt voor voorspanning en een zeer direct gevoel. Hoe kleiner de grepen en hoe meer overhangend de muur, hoe meer voorspanning de schoen nodig heeft. Een ander criterium voor het kiezen van de juiste klimschoen is de hardheid van de tussenzool. Het bepaalt in welke mate de voet tijdens het staan wordt ondersteund en hoe gevoelig de zool aanvoelt. Hier geldt: stijvere zolen zijn geschikt als je wat meer zekerheid en ondersteuning nodig hebt bij het staan op kleine richels, voor het klimmen in rotsspleten of in de hal. Wrijvingstreden, waarbij je gebruikmaakt van de wrijving van de schoen om aan de muur te blijven, vereisen daarentegen zachte en gevoelige zolen en de bereidheid om iets meer voetkracht te investeren.

Sluiting: de verschillende systemen op een rij

Klimschoenen zijn verkrijgbaar met veters, met klittenband of als slippers. De eerstgenoemden kan je stevig aantrekken en bieden de beste individuele instelmogelijkheden, de tweede een comfortabele pasvorm en de laatstgenoemden hebben de mogelijkheid om de schoenen na een route snel weer uit te doen. Klimschoenen in een slippermodel blijven alleen om de voet zitten door een elastiek. Voor een nauwsluitende pasvorm moet je daarom kiezen voor een kleine, smalle maat. Vooral boulderaars gebruiken graag slippers als ze hun schoenen snel willen kunnen uittrekken na een inspannende boulderroute of tijdens een pauze. Hoe comfortabeler een schoen is, des te waarschijnlijker is het dat je de schoen met vetersluiting ook bij andere klimtochten, zoals tijdens een alpiene multi-pitchroute kunt dragen. De schoenen kunnen tijdens een pauze ook met karabiners aan een klimgordel worden bevestigd met behulp van de aantreklussen.

Klimschoenen

Zolen: van zacht tot hard

Zachtere zolen zorgen voor meer oppervlaktewrijving op rotsen en plastic. De stijfheid van de randen van de zool op kleine treden is echter veel lager dan bij hardere zolen. In principe slijten zachtere zolen veel sneller, vooral als je nog niet zoveel ervaring hebt met klimmen. Een goed compromis tussen grip en duurzaamheid wordt geboden door het Stealth-rubber van Five Ten. Speciaal voor boulderaars zijn er schoenen op de markt met een geringere zooldikte. Deze bieden een maximale gevoeligheid en de mogelijkheid om je tenen te gebruiken voor het vastgrijpen aan de muur. Om een goede hook te kunnen maken zijn er modellen met rubberen inzetstukken op de schacht. Vaak is ook het hielgebied van deze modellen zo gevormd dat ze ideaal zijn voor het hooken.

Fabrikanten en maatkeuze

Veel klimmers ervaren dat schoenen van een bepaalde fabrikant hen bijzonder goed passen. Elke fabrikant houdt bij het ontwikkelen van klimschoenen zo zijn eigen maatstaven aan. Daarom dragen veel mensen verschillende modellen van één bepaald merk, omdat ze „gewoon goed passen”. Performance- of Tech-Fit-modellen worden vaak iets kleiner gekozen voor maximale prestaties. Bij deze modellen zijn de tenen meestal 'gepositioneerd' in de schoen. Comfort-Fit-modellen zijn ideaal voor mensen die de schoenen gedurende een langere tijd willen kunnen dragen. De maat van de schoenen ten opzichte van de gewone schoenmaat is afhankelijk van de fabrikant en kan worden berekend met behulp van de informatie op onze pagina over maatadvies. Bij het kiezen van de maat moet je er rekening mee houden dat het bovenleer iets zal uitrekken na het inlopen. Na ongeveer tien klimroutes zal het verschil een halve maat (kunstleer) tot een 1,5 maat (echt leer) zijn.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.