Klimschoenen voor het bedwingen van de berg

Klimschoenen

Of je nu in de hal bent of aan de rotswand - juist met nieuwe klimschoenen kunnen sporters grip vinden op plekken die met het blote oog niet te zien zijn. De truc is: De zool bestaat uit een mix van rubber, die zoveel mogelijk wrijving aan de rots veroorzaakt. Deze eigenschap heeft iedere klimschoen. Verder zijn er verschillen, waar je bij de keuze van een schoen op moet letten.

Selectiecriteria voor klimschoenen

Bij de keuze voor een klimschoen beweeg je je in het spanningsveld tussen de beste functionaliteit enerzijds (een zo strak mogelijke schoen) en het nodige comfort (een iets losser zittende schoen). Een citaat van Mark Twain geeft het gevoel weer, dat je in splinternieuwe klimschoenen hebt: "Wie alle zorgen van de wereld wil vergeten, hoeft alleen maar schoenen te dragen die een maat te klein zijn". Omdat schoenen in de loop van de tijd iets wijder worden, is het goed om nauwe klimschoenen te kopen - niet vanwege het comfort, maar om aan de rots meer te kunnen. Dit geldt vooral voor natuurlijk leer, bij kunstleer is dit minder het geval. Als het om de pasvorm gaat, moet de klimschoen nauw aan de hiel liggen en de grote teen moet precies in de punt van de neus zitten. Om goed in de schoen te kunnen stappen, moet je eigen vinger in de lus aan de hiel passen. Qua model en materiaal heeft iedere klimschoen zijn voor- en nadelen. De pasvorm speelt de beslissende rol, plus de voorkeur van de sporter.

Klimschoenen voor vrouwen en kinderen

Klimschoenen voor kinderen kies je met dezelfde criteria, maar let er bij kinderen meer op dat de schoenen niet teveel drukken aan hun voeten. Speciale klimschoenen voor vrouwen zijn pas relatief laat op de markt gekomen en waren eerst gewoon mannenschoenen met een ander design. Langzamerhand worden er meer klimschoenen gemaakt voor smallere vrouwenvoeten. Voor vrouwen met erg kleine voeten is het raadzaam om naar damesklimschoenen te kijken, omdat ze smaller zijn en aan de hiel iets lager.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.