Shop

Zitten je klimschoenen te nauw? En andere problemen …

Inhoudsopgave

Hoe nauw mag een klimschoen zitten?
Hoe nauw mag een klimschoen zitten?

Je ziet ze veel te vaak: klimmers die met een pijnlijke grimas hun schoenen aantrekken of die zodra het mogelijk is hun schoenen uittrekken, wat dan gepaard gaat met een opluchtende zucht.

Of degenen die op hun hielen naar de wand lopen om niet te veel druk op de voorvoet uit te oefenen.

Maar hoe nauw moeten of mogen klimschoenen eigenlijk zitten? Moeten ze echt pijn doen? Heeft het gevolgen wanneer je te nauwe schoenen draagt of moet je gewoon op je tanden bijten? Moet je eenvoudigweg alles geven om de volgende moeilijkheidsgraad te bereiken?

In het begin werd geklommen met zware bergschoenen met spijkers in de zool. Op een bepaald moment, lang geleden, beseften klimmers dat ze met speciale klimschoenen moeilijkere routes konden klimmen. Dat lag enerzijds aan speciale zolen en anderzijds ook aan het feit dat de schoenen nauwer werden en het zo mogelijk maakten om met de tenen zeer kleine treetjes beter aan te voelen.

Er ontstond een wisselwerking tussen steeds moeilijkere routes en steeds agressievere schoenen. Wat deze met je voeten doen, daar werd echter lange tijd geen aandacht aan geschonken.

Je zou kunnen zeggen dat te nauwe schoenen alleen een gevolg zijn van ambitie en zo zou je een kleine groep klimmers de schuld „in de schoenen schuiven”, maar dat is niet het geval!  Er zijn zoveel klimmers die de verkeerde schoenen dragen en dan vooral te nauwe. De redenen waarom dit het geval is, zijn uiteenlopend.

Man met klimuitrusting
Je wilt het niet zo lang dragen

Kwestie van gewonnte

Als klimmer ben je het gewoon van zeer nauwe schoenen te dragen, want zelfs passende klimschoenen hebben in verhouding met gewone schoenen een zeer nauwe snit. In de loop der jaren ben je minder en minder gevoelig geworden voor nauwe schoenen en voelen ze vertrouwd aan. Waar een beginner nog vol ongeloof kreunt „ben je zeker dat mijn voet hier in moet?”, duwt en trekt de gevorderde klimmer en hoopt hij er gewoon op dat de schoen nog de beloofde halve maat groter wordt. Als hij dat niet doet, dan moet je er maar gewoon mee leren leven.

Dit fenomeen beperkt zich echter niet tot klimschoenen. We zijn het zo gewend dat onze voeten in nauwe schoenen zitten, dat we onbewust ook onze gewone schoenen steeds kleiner kopen. We zijn nu eenmaal nauwer gewoon. En zo gaat het maar door en door.

Meer iets voor specialisten, de Boost van Scarpa
Meer iets voor specialisten, de Boost van Scarpa

De mythe van de verplichte pijn

“Een klimschoen moet pijn doen”: deze wijsheid is net zo onwaar als hardnekkig. Ze leidt ertoe dat veel beginners veel te nauwe schoenen kopen. En dat is volstrekt onnodig, want je hebt in het begin geen agressieve schoenen nodig en bovendien zijn “eenvoudigere” schoenen ook beter voor de ontwikkeling van je techniek.

Oké, het klopt dat je klimschoenen relatief nauw moet kopen, zeker de modellen die na een paar uur klimmen veel losser worden. Maar pijn moeten de schoenen in geen geval veroorzaken! Vooral wanneer de schoenen ook na meerdere weken nog steeds te nauw zijn, moet je overwegen om ze te verwisselen.

Hoe de schoenen losser worden

Allereerst doen ze het vanzelf, vooral wanneer het schoenen van echt leer zijn. Dus gewoon klimmen, klimmen, klimmen. Dit heeft ook het voordeel dat de schoen zich aanpast aan je persoonlijke voetvorm. Als alleen al bij de gedachte aan het losser maken van je schoenen door te klimmen zweetdruppeltjes op je voorhoofd verschijnen, kan dit een hint zijn om ze de volgende keer (of meteen) een halve maat groter te kopen.

Klimschoenen worden trouwens ook een beetje losser wanneer ze warm worden. Je moet dus niet verbaasd zijn als je schoenen na twee uur klimmen in de hal al comfortabel zijn en het de volgende dag lijkt alsof je weer bij nul begint.

Hoe beter je klimt, hoe technische je schoenen

Ook dit gerucht loopt als een rode draad door alle sporten. Hoe beter iemand in een sport is, hoe kwalitatiever en veeleisender het materiaal is dat hij/zij gebruikt. Dus hoe beter je klimt, hoe meer voorspanning en hoe nauwer, en dus agressiever, je klimschoenen. Of andersom, als je wilt laten zien dat je echt een goede klimmer bent, draag je echt technische klimschoenen.

La Sportiva - TC Pro
La Sportiva – TC Pro

Heb je al eens bekeken welke schoenen Alex Honnold voor zijn free solo-beklimmingen draagt? Onder andere de La Sportiva TC Pro. Dat is nu niet meteen dé machine onder de klimschoenen.

Professionals of zeer ervaren klimmers maken een onderscheid tussen de disciplines en routes en dragen dan de daarvoor geschikte schoenen. Geen van hen zou op het idee komen om met een veel te nauwe schoen met extreme voorspanning een route van meerdere touwlengtes te klimmen. Behalve dan voor het beslissende sleutelpunt en dan hebben ze ook nog andere schoenen bij zich.

Performance en pijnlijkheid liggen hier vaak zeer dicht bij elkaar. Als je een alpine route met veel touwlengtes beklimt in veel te nauwe schoenen, is dat nogal pijnlijk, want onnodig. Maar als het je lukt om in een pantoffel zoals de Anazasi een technische dakboulder te beklimmen, krijg je waarschijnlijk het respect van de omstanders.

Maar zijn te nauwe klimschoenen eigenlijk slecht?

Effecten van te krappe klimschoenen
En dit is nog een mooie variatie

Hier volgen, op basis van een artikel van sportarts Volker Schöffl uit 1999, de verschillende “gevaren” van verkeerde klimschoenen:

  • Eeltknobbels en sporen van drukpunten: zijn op zich niet erg, maar kunnen pijn veroorzaken, openscheuren en geïnfecteerd raken. En mooi zijn ze ook niet.
  • Nagelriemontstekingen: deze ontstaan doordat veel klimmers hun teennagels steeds korter knippen, zodat de nauwe schoenen minder drukken. Vaak knippen ze dan in het nagelbed. Als dergelijke infecties zich verspreiden, moeten ze in het ergste geval operatief worden behandeld.
  • Subunguale hematomen (bloeduitstorting onder de teennagels): zijn ook niet zo erg, maar komen verrassend vaak voor.
  • Hallux valgus: volgens de website bergsteigen.com hebben 54% van de klimmers hiermee te maken, tegenover slechts 4% van de „normale bevolking”. Deze aandoening zorgt in het begin niet voor zoveel problemen, maar naarmate je ouder wordt, wordt het steeds erger. Op een gegeven moment kan alleen een chirurgische ingreep dit probleem nog oplossen.
  • Hallux Rigidus: een gedeeltelijke verstijving van het gewricht van de grote teen als gevolg van artrose veroorzaakt door overbelasting. Kan ook al op jonge leeftijd optreden.
  • Dermatomycosen (voetschimmel): is niet zozeer een gevolg van de pasvorm, eerder van hygiëne, maar ook onaangenaam voor jou en je klimpartner.

Volgens Dr. Volker Schöffl zijn moderne klimschoenen vanwege hun pasvorm en de schoenmaat waarin ze worden gedragen verantwoordelijk voor een aantal van deze problemen.

En wat opmerkelijk is, is dat klimmers dag in dag uit aandacht schenken aan hun vingers, schouders, armen en nek. Ze worden getapet, gevijld, ingesmeerd en verzorgd. Alleen de voeten worden zo goed als vergeten en worden in veel te nauwe schoenen gestopt. Bij mijn opzoekwerk voor dit artikel stootte ik op talloze artikels over alle mogelijke extremiteiten, maar slechts op één serieuze tekst over het thema schoenen en voetaandoeningen en deze dateert van 2004.

En wat kun je nu beter doen?

Comfortabelere schoenen dragen! En dan gaat het zowel over pasvorm als maat. Inmiddels zijn er zoveel modellen op de markt, dat er voor iedereen wel de juiste maat en pasvorm te vinden is. Vooral bij kinderen en jongeren, van wie de voeten nog in ontwikkeling zijn, moet erop worden gelet dat de schoenen niet te nauw zijn.

Op onze website kun je berekenen welke schoenmaat je nodig hebt. Hier vind je ook informatie over de verschillende voetvormen.

Gebruik ook je gezond verstand. Als je voeten pijn doen en eelt en ontstekingen ontstaan, dan is er iets niet in orde. Je moet er ook aan denken dat als dergelijke problemen zich vaak voordoen, de gevolgen ook permanent kunnen worden. En klimmen gaat nog steeds het beste met gezonde, intacte voeten, die niet moesten worden geopereerd.

Vroeger maakte ik er nog grapjes over, ondertussen heb ik ook twee paar klimschoenen. Een vrij comfortabel model waarin mijn tenen meer ruimte hebben en een sportief model, dat ik vooral gebruik voor het boulderen. Maar dat draag ik ook alleen als het echt pittig wordt.

Zo doe ik het nu ongeveer een jaar en ik kan je zeggen dat je zeer snel weer aan iets ruimere klimschoenen went. Ondertussen draag ik vooral de comfortabele Scarpa’s en mijn klimprestaties lijden er niet onder. Integendeel, door te leren om ook met een ruimere schoen op kleine treetjes te staan is mijn voettechniek eerder verbeterd dan verslechterd.

Nog één ding

Voorspanning of een asymmetrische leest hoeven op zich niet slecht te zijn voor de voet. Sommigen beweren dat een asymmetrische schoen met voorspanning en behoorlijke downturn zelfs het gezondste is. Helaas kon ik geen medische literatuur vinden die dit bewijst. Ook hierin wordt liever gesproken over de handen, schouders of nek.

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Bergvriendin Wiebke

Een zonnige dag (niet te warm, niet te koud) aan een mooie klimrots, waar het niet te druk is, maar ook niet te rustig. Wat is er mooier dan daarvan te genieten met mijn beste vrienden en hond? (behalve kaiserschmarren dan)

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek de juiste producten in de Bergfreunde.nl shop

Dit zou je ook kunnen interesseren