Maten voor klimschoenen berekenen

1
Merk
2
Model
3
Moeilijkheidsgebied
4
Klimdiscipline

Advies: nummers gelijk aan je straatschoenen

Deze beoordeling is gebaseerd op empirische waarden en is .

Haal nu je van in de Bergfreunde.nl shop!

Wat kan de matencalculator?

Met onze maatcalculator moet je er rekening mee houden dat dit geen koopadvies is voor het kiezen van het juiste model klimschoen. Die vind je hier (duits) of door middel van advies via onze klantenservice. De maatcalculator helpt je om het gewenste model in de juiste maat te vinden.

Klimschoenen zitten meestal zeer strak op de voet. Dit resulteert in een zeer beperkte speelruimte in pasvorm en maat. Het feit dat klimschoenenfabrikanten af en toe afwijken van de gebruikelijke straatschoenmaten, maakt het niet eenvoudiger om de juiste maat te vinden.

Gelukkig kun je delen in de ervaringen van anderen. Daarom hebben we onze klanten gevraagd naar hun ervaringen met klimschoenmodellen, deze geëvalueerd en uiteindelijk beoordeeld in onze maatcalculator. We hebben zo 3300 bruikbare empirische waarden ontvangen voor 206 modellen van 18 merken (stand april 2017).

We hebben niet alleen onze klanten gevraagd naar de grootte van hun schoenen, maar ook naar informatie over het toepassingsgebied en hun klimvaardigheid. Deze drie componenten - toepassingsgebied, klimprestaties, model/fabrikant - zouden het voor jou gemakkelijker moeten maken om je maat te kiezen.

De markt voor klimschoenen is geen statische eenheid. Modellen worden voortdurend aangepast, opnieuw bewerkt of er worden nieuwe toegevoegd. Daarom zijn we afhankelijk van het voortdurend aanvullen van onze gegevens voor de maatcalculator. Omdat we zelf (helaas) niet de tijd hebben om continu alle soorten klimschoenen te testen en te correleren, blijven we vertrouwen op de ervaring van onze klimklanten (en niet-klanten).

Stappen voor optimale klimschoenmaat

Merk en model

Elk merk heeft zijn eigen individuele maatsleutel. Deze kan meer of minder verschillen van de gebruikelijke straatschoenmaten. Het feit dat de maten van de fabrikanten niet allemaal identiek zijn, zelfs voor straatschoenen, maakt het niet eenvoudiger.

Verschillen ten opzichte van werkelijke klimschoenmaten
Om gek van te worden: beide afgebeelde schoenparen zijn eigenlijk in maat 38

Gelukkig zijn de maten binnen een fabrikant relatief vergelijkbaar en constant. Men kan dus empirische waarden vaststellen, welke maatafwijkingen meestal optreden bij welke fabrikant. De schoenen van La Sportiva worden bijvoorbeeld twee maten en de schoenen van Scarpa één maat kleiner dan straatschoenen gedragen. De schoenen van Evolv liggen daarentegen vrij dicht bij de straatschoenmaat.

Houd echter rekening met de grootte van elk schoenmodel, want afhankelijk van de pasvorm kan de maat weer veranderen. Een strak gespannen schoen, die je draagt met rechtopstaande tenen, dien je dienovereenkomstig kleiner te hebben dan een rechte 'slipper' waarin de tenen plat in de tenenbox liggen.

Klimdiscipline

Het toepassingsgebied speelt een bepalende rol, niet alleen bij de keuze van het model, maar ook bij de schoenmaat. Afhankelijk van de vereisten van de schoen, kunnen de maten enorm variëren.

Iedereen die regelmatig op de verticale of overhangende muren met kleine tredes klimt of bouldert, heeft een optimale krachtoverbrenging naar de neus van de schoen op de grote teen nodig. Voor dit doel zijn zeer voorgespannen klimschoenen en boulderschoenen geschikt. Ze worden heel klein gedragen, zodat de tenen rechtop in de tenenbox staan. Zo wordt de kracht in de voet maximaal gebundeld. Zo'n schoen wordt overeenkomstig kleiner gekozen, zodat de tenen rechtop staan.

Wie graag in overhangende rotsen boldert, moet veel haken. Vooral als het lichaamsgewicht op de hielhaak hangt, moet de schoen erg strak op de hiel zitten en niet wegglijden. In dit geval worden opnieuw zeer nauwsluitende en sterk voorgespannen schoenen aanbevolen, omdat de hak optimaal is ingesloten.

Plaat- en wrijvingsfans daarentegen geven de voorkeur aan zachte schoenen met zoveel mogelijk zool op de voorvoet. Hier zijn rechtopstaande tenen eerder een belemmering. Op maat gesneden schoenen, die de tenen de mogelijkheid bieden om te knikken en een gevoel van wrijving te geven tijdens het klimmen, zijn de betere keuze. Ze kunnen ook een beetje comfortabeler worden gedragen.

Twee dingen komen samen in alpineklimmen: ten eerste beklim je normaal gesproken niet de technische prestatielimiet (met uitzondering van professionals en specialisten), en ten tweede sta je vaak lang in de schoenen. Om deze reden worden de schoenen voor lange routes niet zo strak gekozen.

Klimniveau

Een andere factor is natuurlijk de moeilijkheid en het prestatieniveau waarin je klimt. De moeilijkheidsgraad van een route of boulder, maar ook de grootte van de grepen en tredes (en hoe goed ze vasthouden of staan) spelen een cruciale rol.

Hoewel beginners nog steeds een aantal grote tredes beschikbaar hebben, moeten experts vaak genoegen nemen met de geringste snooping, vooral in muren die obstructief of overhangend zijn. Dientengevolge dragen geavanceerde klimmers vaak kleinere schoenen dan beginners. Een professionele boulderaar kiest bijvoorbeeld zijn schoen gemiddeld een anderhalve maat kleiner dan een boulderbeginner. Bij het alpineklimmen ligt er nog steeds een hele schoenmaat tussen beginner en professional.

Ervaringswaarden

Bij het kiezen van de juiste maat moet je allereerst letten op het toepassingsgebied en ten tweede realistisch zijn over hoe hard je klimt of bouldert.

Afwijkingen van de straatschoenmaat naar klimniveau en discipline

Beginners (< 7) Gevorderden (7 - 9) Profs (> 9)
Boulderen -0,8 -1,5 -2,3
Sportklimmen -0,6 -1,3 -2,1
Alpineklimsport -0,8 -1,2 -1,7

De invloed van de klimprestaties en de discipline wordt geïllustreerd door de volgende matrix, die we hebben verkregen uit de informatie van onze klanten. Boulderaars dragen hun schoenen het nauwst en alpineklimmers het wijdst. Sportklimmers bewegen zich in het tussenliggende gebied. Een verschil tussen de disciplines blijkt echter pas duidelijk uit een gevorderd niveau van klimmen. Beginners dragen hun schoenen, min of meer onafhankelijk van de discipline, een halve tot hele maat onder de straatschoenmaat. Professionals, echter, dragen hun schoenen ongeveer twee maten onder hun straatschoenmaat, boulderaars nog een halve maat kleiner kiezen dan alpineklimmers.

De bovenstaande matrix is alleen bedoeld om de verschillen tussen klimmers van verschillende disciplines en moeilijkheidsgraden te verduidelijken. De waarden van de tabel zijn gemiddelde waarden voor alle merken en modellen! Er zijn echter grote verschillen tussen de individuele merken en modellen. Schoenen van Evolv worden bijvoorbeeld gemiddeld slechts 0,2 maten onder de straatschoenmaat gedragen, schoenen van La Sportiva, maar gemiddeld 1,8 keer! Om rekening te houden met alle factoren (merk, modellen, klimdiscipline, klimniveau) en om een zinvolle waarde op maat te krijgen, gebruik je onze maatcalculator bovenaan .

Het verschil tussen kopen en dragen

Hoewel de moeilijkheidsgraden en de inclinatie van de muren nog steeds relatief eenvoudig in cijfers te vangen zijn, zijn er een aantal factoren die iets moeilijker te bevatten zijn, maar belangrijk zijn bij het kiezen van de juiste maat.

Klimschoenen worden breder en rekken uit
Dit moet je weten: leren schoenen rekken uit na aankoop

Leren schoenen rekken na het eerste gebruik veel sterker uit dan schoenen gemaakt van nepleer. Een schoen die in het begin erg strak was, kan na twee weken perfect om de voet zitten. La Sportiva zegt dat de schoenen een halve maat tot een hele maat groter kunnen worden.

Als je je schoenen zeer strak draagt, merk je snel een verschil zodra zomerse temperaturen optreden. Vanwege de warmte/hitte in de zomer, zwellen de voeten op. Zeer strakke schoenen kunnen dan pijnlijk worden. Hier is een tweede paar schoenen nuttig of is het handig om je schoenen gelijk aan een halve maat groter te dragen.

De meeste klimmers dragen hun schoenen blootsvoets om een beter gevoel voor de tredes te hebben. Sommige klimmers geven er echter de voorkeur aan om sokken in hun schoenen te dragen. Ofwel omdat ze het verkiezen of omdat ze een probleem hebben met stinkende klimschoenen. De opgegeven formaten in de maatcalculator hebben betrekking op de maat zonder sokken. Iedereen die sokken aantrekt, moet hier rekening mee houden en de schoen iets groter kiezen.

Pasvorm van klimschoenen

Of een klimschoen goed past, hangt niet alleen af van de grootte. Het spreekwoord is niet voor niets: 'Schoenmaker, blijf bij je leest.' Hetzelfde geldt voor de drager van de klimschoenen. De meeste fabrikanten hebben een bepaald aantal leesten waar ze zich aan houden. Dat is waarom het vaak voorkomt dat schoenen heel goed passen van de ene fabrikant, van een andere misschien niet, ook al heb je de juiste maat. Bij een vriend kan het echter andersom zijn.

Wat is de snit voor bepaalde merken?

We hebben een aantal van onze klanten gevraagd of ze de snit van hun klimschoen eerder smal, breed of normaal vinden. De database is nog steeds vrij dun voor sommige merken. De eerste trends kunnen al worden herkend en natuurlijk willen we deze graag met jou delen:

Pasvorm van de klimschoenen van geselecteerde merken
Merk Model (trend) Aantal ervaringswaarden
Andrea Boldrini normaal 5
Boreal vrij breed 12
Edelrid - 0
Evolv normaal 10
Five Ten enigszins smal 20
La Sportiva enigszins smal 127
LACD - 0
Lowa normaal 4
Mad Rock enigszins smal 4
Mammut normaal 2
Millet normaal 2
Ocun normaal 13
Red Chili enigszins smal 26
Rock Empire normaal 1
Rock Pillars normaal 5
Scarpa normaal 76
So iLL - 0
Tenaya enigszins smal 13
Wild Climb normaal 1

Helaas is het niet mogelijk om te zeggen dat alle schoenen van een fabrikant perfect passen, omdat er ook verschillen zijn tussen de modellen. Voordat er volledige verwarring ontstaat: er zijn twee dingen die de preselectie verder vereenvoudigen. Aan de ene kant de pasvorm op de voorvoet , vooral aan de neus (voetvorm), aan de andere kant de pasvorm op de hiel.

Pasvorm van de voorvoet (voetvorm)

In de menselijke voorvoet wordt een ruw onderscheid gemaakt tussen drie voetvormen:

  • Egyptische voet : de tweede teen is korter dan de grote teen
  • Griekse voet : de tweede teen is langer dan de grote teen
  • Romeinse voet (ook wel vierkante voet genoemd): de tweede teen en de grote teen hebben dezelfde lengte
Egyptische voet
Egyptisch
Griekse voet
Grieks
Roemeinse voet
Romeins
Hallux
Hallux Vagus

Omdat bij klimschoenen de vorm van de tenenbox cruciaal is voor of de schoen goed past, is het zinvol de schoenen te verdelen op basis van hoe goed ze geschikt zijn voor de betreffende voetvorm.

Als je je voet hebt gerangschikt, kun je je goed oriënteren op de gebruikelijke ervaringen:

  • Egyptische voet: La Sportiva, Scarpa
  • Griekse voet: Five Ten, La Sportiva, Scarpa liever niet
  • Smalle voorvoet: Evolv, Ocun

Iedereen die lijdt aan een Hallux Valgus of een aanleg heeft voor dit probleem, moet veel tijd besteden aan het selecteren van klimschoenen. De regel is niet dat de brede en platte schoenen beter zijn. Precies het tegenovergestelde is waar. Als je last hebt van Hallux Valgus, kan je beter kiezen voor schoenen waarin de tenen omhoog staan, maar niet teveel naar binnen gebogen zijn.

Zit op de hiel

Bij de hak is het iets eenvoudiger. Hier kun je ruwweg onderscheid maken tussen smalle en brede hak. De algemene ervaring leert dat La Sportiva, Scarpa en Five Ten meer geschikt zijn voor een smalle hiel. Voor een brede hiel daarentegen zijn modellen van Boreal beschikbaar.

Wat je ook kunt onthouden als je een smalle hak hebt: voorgespannen schoenen zitten meestal vrij strak bij de hiel. Je kunt alles vinden over voorspanning en neergang in ons basiskamp. In het algemeen kan worden toegevoegd dat zeer agressieve klimschoenen (sterke voorspanning, sterke neergang) behoorlijk strak worden gedragen en daardoor minder bewegingsruimte overlaten dan eenvoudige, die een beetje breder zijn. Dat gezegd hebbende, hebben beginners een ruimere keuze aan mogelijke modellen dan gevorderden of professionals.

Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.