De skistok, scepter van de skiër

Skistokken

Winter zonder sneeuw is als skiën zonder skistokken en ski's. Naast de juiste ski's horen ook de juiste skistokken in de geschikte maat bij het skiën. Een robuuste skihelm beschermt je tijdens een val en een goede skibril zorgt voor een helder zicht. Samen vervolledigen ze de skiuitrusting van de skiër. Heb je de juiste ski's, skischoenen, skistokken, skihelm, skibril, skihandschoenen en een weerbestendige skioutfit gevonden? Dan staat het volgende spannende skiavontuur in de sneeuw niets meer in de weg.

Skistokken bewaren je evenwicht en zijn het verlengde van de skiër

Elke skiër die al eens zonder skistokken heeft geskied, kent het gevoel wel: alles op de ski's voelt onhandig en onstabiel aan. De bochten in de sneeuw volgen elkaar zonder skistokken niet soepel op. Voor de skiër zijn deze zonder skistokken zelfs extreem moeilijk! Het is bijna net alsof je zonder skibril in driftsneeuw of zonder zonnebril tegen de zon in op de piste maar langzaam vooruitgaat. En als je dan zonder skihelm, laat staan zonder skistokken gaat skiën, dan wordt het pas echt gevaarlijk. Zonder skistokken is skiën jammer genoeg veel moeilijker. Je kunt lang niet zo gemakkelijk en elegant de bochten in de sneeuw nemen. En net zoals een te grote of te kleine skihelm of een skibril zonder glazen zijn te korte of te lange skistokken gewoon nutteloos. Ze hebben dan zelfs geen enkel effect. Daarom is de juiste lengte van de skistokken belangrijk en uiteraard ook de smaak van de skiër.

Met de juiste skistokken elegant in de sneeuw

Goede skistokken met de juiste lengte zijn tegenwoordig bijna net zo belangrijk als de juiste ski's met de ideale lengte. Als je skistokken te kort zijn, dan verlies je gemakkelijker je evenwicht en heb je geen steun tijdens het skiën. Bovendien buigt het bovenlichaam door een te korte skistok te veel voorover, omdat je door de missende stokinzet niet recht kunt blijven staan tijdens het skiën. Ook zijn skistokken normaal gezien waardevolle hulpmiddelen om je vooruit te duwen en te wandelen, wat op trekpaden en autowegen niet te onderschatten is. Als de skistokken te kort zijn, zijn ze ook hier nutteloos. Als de skistokken daarentegen te lang zijn, dan is de stokinzet erg vervelend. Op die manier is het moeilijk om nog het ritme aan te houden. Bovendien leunt de skiër met te lange skistokken bij de stokinzet meer naar achteren, waardoor hij de controle tijdens steile afdalingen kan verliezen. De optimale lengte van een skistok bereken je zo: de hoek van de elleboog of de hoek tussen de boven- en onderarm bedraagt iets minder dan 90° als je de skistok vasthoudt aan de greep in de lus. Dan pas kun je ervan uitgaan dat de skistokken je evenwicht en ritme helpen behouden. Ten slotte zijn er nog persoonlijke voorkeuren wat betreft de diameter, het gewicht en het design van de skistok. Maar dat laten we over aan de skiër zelf. Het belangrijkste is dat de lengte van de skistokken perfect is. Onze berekening voor de ideale lengte voor skistokken & toerskistokken en voor de ideale lengte voor langlaufstokken is een goede vuistregel.

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.