Lengte van de langlaufstokken instellen

Je lichaamslengte
cm

De optimale lengte voor je langlaufstokken is cm (klassiek) of cm (skaten).

Net begonnen met langlaufen? In dit geval raden we je cm (klassiek) of cm (skaten) iets kortere stokken aan.

De juiste stoklengte

In diverse sporten worden de stokken gebruikt, waarbij niet alleen het materiaal, maar vooral de keuze van de juiste lengte cruciaal is. De correcte lengte is sterk afhankelijk van de sport zelf, van het routeprofiel en niet het minst van het vaardigheidsniveau van de gebruiker.

Telescoopische stokken zijn ideaal voor bergtouren
Telescoopstokken zijn flexibel instelbaar en snel opgeborgen

Er zijn vaste stokken met een vaste lengte en vario- of telescoopstokken op de markt, die indien nodig snel kunnen worden aangepast en even geschikt zijn voor verschillende sporten. Hoewel de tweede variant een hoge mate van variabiliteit biedt, gaat dit ten koste van stijfheid en gevoeligheid voor fouten. Dat wil zeggen, bij verkeerd gebruik kunnen ze knikken of het sluitmechanisme kan falen.

Een stoklengtecalculator kan helpen om een ruwe schatting te maken van de optimale lengte, maar dit kan mislukken vanwege de hoge complexiteit van het probleem als het gaat om een nauwkeurige berekening van de lengte. Hier geldt - zoals zo vaak - niets anders dan uitproberen.

Natuurlijk geldt voor het kiezen van de juiste lengte altijd de persoonlijke voorkeur; wat te lang is voor sommigen, is precies goed voor de ervarenen. De gepresenteerde vuistregels zijn benaderingsrichtwaarden, in geval van twijfel het beste gewoon uitproberen!

Langlaufstokken

Omdat veldstokken bestand moeten zijn tegen hoge belastingen en ze precies de juiste lengte moeten hebben om de kracht optimaal te kunnen overbrengen, moet hun lengte perfect passen. Hier wordt onderscheid gemaakt tussen de klassieke stijl en de skatetechniek. Bij de laatste worden langere stokken gebruikt.

Telescoopische stokken zijn geen optie voor langlaufen omdat ze een groot risico lopen om onder belasting te openen of te breken, omdat stokken een hoge mate van stijfheid moeten hebben bij het langlaufen. Hoogwaardige stokken met een vaste lengte zijn daarom gemaakt van glasvezel of carbon.

Klassieke stijl

Juiste lengte van langlaufstokken
Optimale lengte skatestokken: 10 cm boven schouderhoogte

Hier is de vuistregel dat de stokspitsen op schouderhoogte moeten eindigen. Hoe bedrevener en ervarener de skater echter is, hoe langer de stokken moge zijn om mogelijk meer stuwkracht te genereren. Nooit zijn echter de stokken in de klassieke techniek langer dan vijf centimeter boven schouderhoogte. De stokken van sommige fabrikanten kunnen later worden ingekort, zodat ze kunnen worden aangepast als ze aanvankelijk vrij lang zijn gekozen.

Skaten

In de regel worden stokken voor het skaten 10 cm langer gekozen dan de overeenkomstige klassieke stokken. Er kan dus veel stuwkracht naar achteren worden toegepast bij het starten. Klassieke stokken zijn meestal te kort, hierdoor ontstaat snel het gevoel dat er onvoldoende afstoting mogelijk is. Dit wordt erg snel erg stressvol en het wordt aanbevolen om twee verschillende paren stokken te hebben wanneer door één persoon verschillende technieken worden uitgevoerd.

Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.

We gebruiken cookies om je shoppingervaring te verbeteren. Als je onze website gebruikt, ga je akkoord met het gebruik van cookies.