Veilig klimmen met een HMS-karabiner

HMS-Karabiners

Voor elke klimmer behoort een goede HMS-karabiner tot de basisuitrusting. Een HMS-karabiner is bijzonder geschikt voor het zekeren met de halve mastworp (HMS), vandaar ook de naam. Deze speciale karabiner heeft altijd een beveiligde sluiting om te voorkomen dat de snapper tijdens het zekeren ongewild opengaat. Hoewel de HMS-karabiner oorspronkelijk werd ontwikkeld voor het zekeren met de halve mastworp, is hij veelzijdig inzetbaar. HMS-karabiners zijn zeer stabiel en om gewichtsredenen gemaakt van aluminium. Voor het gebruik in klimscholen en bij cursussen bieden sommige producenten ook stalen HMS-karabiners aan, die wezenlijk langer meegaan.

Waarvoor kan ik mijn HMS-karabiner gebruiken?

Door zijn speciale vorm, die aan een peer doet denken, biedt de HMS-karabiner veel ruimte voor de veiligheidsknoop. Hij kan ook worden gebruikt bij het bouwen van een standplaats, waarbij hij plaats kan bieden aan meerdere karabiners en knopen. Voor dit doel zijn er extra grote HMS-karabiners verkrijgbaar. Een dergelijke karabiner kan echter ook worden gebruikt in combinatie met alle gangbare zekeringsapparaten. Bij een tuber wordt de HMS-karabiner vastgemaakt aan het apparaat en wordt het touw door beide geregen.

Welke sluitingen bestaan er bij HMS-karabiners?

Tot een aantal jaren geleden waren alle HMS-karabiners op de markt voorzien van een eenvoudige schroefsluiting. Nog steeds is dit systeem erg geliefd, want het is gemakkelijk te begrijpen, goed te hanteren en ook met handschoenen aan nog makkelijk te bedienen. Vergeet je echter de schroefsluiting dicht te draaien of opent deze ongemerkt door de wrijving van het touw, dan kan dat tot gevaarlijke situaties leiden. In het ergste geval wordt de geopende HMS-karabiner belast of glijdt het touw uit de karabiner.
Om dit te voorkomen zijn er zelfsluitende systemen op de markt gebracht. Er bestaan HMS-karabiners met een dubbel of driedubbel sluitingssysteem, waarbij de driedubbele systemen nog meer veiligheid bieden.

Is de ontwikkeling van de HMS-karabiner voltooid?

Deze vraag kan duidelijk met 'nee' worden beantwoord. Natuurlijk werken alle producenten van klimmateriaal voortdurend aan het moderniseren van hun uitrusting. Zo bestaan er ook HMS-karabiners met een magnetische sluiting en zijn er uiteraard nog diverse andere productpatenten die voor meer veiligheid zorgen. De eenvoudigste voorbeelden hiervan zijn kleurmarkeringen die laten zien dat een sluiting niet correct is gesloten of kunststof beugels die alleen over de sluiting passen als deze ook echt goed gesloten is. Door zulke intelligente oplossingen wordt ook een HMS-karabiner steeds weer een beetje veiliger.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.