Veilig klimmen met een hms-karabiner

HMS-Karabiners

Voor elke klimmer behoort een goede hms-karabijn tot de basisuitrusting. Een hms-karabiner is bijzonder geschikt voor het zekeren met de halve mastworpknoop - vandaar ook de naam. Deze speciale karabiner beschikt altijd over een sluitbeveiliging om te voorkomen dat de snapkarabijn tijdens het zekeren ongewild open gaat. Hoewel de hms-karabiner oorspronkelijk werd ontwikkeld voor het zekeren van de halve mastworp, is deze veelzijdig inzetbaar. Hms-karabiners zijn zeer stabiel en uit gewichtsoverwegingen vervaardigd uit aluminium. Voor het gebruik in klimscholen en bij cursussen bieden sommige producenten ook stalen hms-karabiners aan, die wezenlijk langer meegaan.

Waarvoor kan ik mijn hms-karabiner gebruiken?

Door zijn speciale vorm die aan een peer doet denken, biedt de hms-karabijn veel ruimte voor een veiligheidsknoop. Hij is ook veelzijdig inzetbaar bij het bouwen van een standplaats, waarbij hij plaats kan bieden aan meerdere karabiners en knopen. Voor dit doel zijn er extra grote hms-karabiners verkrijgbaar. Zo'n karabijn kan echter ook worden gebruikt in combinatie met alle gangbare zekeringsapparaten. Bij een tuber-zekeringsapparaat wordt de hms-karabiner vastgemaakt aan het apparaat en wordt het touw door beiden geregen.

Welke sluitingen bestaan er bij hms-karabiner?

Tot een aantal jaren geleden waren alle hms-karabiners op de markt voorzien van een eenvoudige schroefsluiting. Nog steeds is dit systeem erg geliefd, omdat het gemakkelijk te begrijpen is, goed te hanteren en ook met handschoenen aan nog makkelijk te bedienen. Vergeet je echter de schroefsluiting dicht te draaien, of opent deze ongemerkt door de wrijving van het touw, dan kan dat gevaarlijke situaties veroorzaken. In het ergste geval komt wordt de geopende hms-karabiner belast en kan het touw uit de karabiner glijden.
Om dit te voorkomen zijn er zelfsluitende systemen op de markt gebracht. Er bestaan hms-karabiners met een dubbel of drievoudig sluitingssysteem, waarbij de 3-voudige systemen nog meer zekerheid bieden.

Is de ontwikkeling van de hms-karabiner voltooid?

Deze vraag is duidelijk met nee te beantwoorden. Natuurlijk werken alle producenten van klimmateriaal voortdurend aan het moderniseren van de uitrustingen. Daarom bestaat er ook een hms-karabiner met een magnetische sluiting. En uiteraard nog veel meer productpatenten, die zorgen voor meer veiligheid. De eenvoudigste voorbeelden hiervan zijn kleurmarkeringen, die laten zien dat een sluiting niet correct is gesloten. Of kunststof beugels die alleen over de sluiting passen als deze ook werkelijk correct is vergrendeld. Door zulke intelligente oplossingen wordt ook aan de hms-karabiner telkens weer een beetje meer veiligheid toegevoegd.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.