Goed bepakt op reis met de passende rugzak

Rugzakken

Of je nu gaat winkelen, een tocht in de Alpen gaat maken of een trektocht hebt gepland, voor ieder gebruiksdoel heb je een passende rugzak nodig om alles voor je outdooractiviteit makkelijk te kunnen transporteren. Het assortiment van rugzakken is erg breed, van een kleine dagrugzak tot grote trekkingrugzakken. Dit overzicht helpt je om een duidelijk beeld te krijgen van de verschillende mogelijkheden.

Hoe groot moet de rugzak zijn?

Vraag je als eerste af wat en hoeveel je in de rugzak wilt meenemen. Doorslaggevend zijn daarbij het gewicht en het volume van de uitrusting. Een licht donzen jack kan bijvoorbeeld veel plaats in een rugzak innemen, terwijl een laptop relatief weinig plaats inneemt, maar wel vrij zwaar is. Als richtlijn kun je de volgende groottes voor rugzakken aanhouden (daarbij gelet op de maximale draaglast, afhankelijk van materiaal, afwerking en lichaamsgewicht):

  • tot 10 l (max. 5 kg): korte fietstochten, hardlopen, stad
  • 15-20 l (max. 7 kg): dagtochten, wandelen/fietsen met weinig bagage, klimmen, skiën
  • 20-25 l (max. 8 kg): alle soorten dagtochten
  • 25-35 l (max. 10 kg): tweedaagse tochten (of meer met weinig bagage), voor school en werk
  • 35-45 l (max. 12 kg): meerdaagse wandeltochten (hiking), uitgebreide klimtochten, tochten in het hooggebergte, toerskiën
  • 45-65 l (max. 18 kg): uitgebreide trektochten, reizen
  • 65 l en meer (max. 25 kg): trektochten waarbij je je eigen proviand mee moet nemen, expedities, grote rondreizen

Rugzakken

Het passende rugsysteem van een rugzak

Behalve de grootte is ook het rugsysteem bij de keus van een rugzak heel belangrijk. Bij kleine rugzakken, bijvoorbeeld voor in de stad of op kantoor, is een lichte, rechte gevoerde rug voldoende. Zo'n rugzak kan gemakkelijk worden bepakt en ligt stabiel en nauw tegen je rug aan. Hetzelfde geldt voor extreem lichte rugzakken en modellen voor hardlopen of klimmen. Fietsrugzakken zijn afhankelijk van het gebruiksdoel luchtdoorlatend (met gaas op de rug) of juist nauw aansluitend. Voor langere tochten zorgt een goede luchttoevoer voor meer comfort. Wie juist snel onderweg is of op onherbergzaam terrein (mountainbike) kan beter een stevig zittend model nemen. Hetzelfde geldt voor andere intensieve sporten zoals toerskiën, downhill en klimmen.
Ook als wandelaar ben je comfortabel op pad met een strak gespannen rugnet dat voor afstand tussen je rug en de rugzak zorgt. Bij zware lasten (trektochten) kun je beter van de luchtcirculatie aan de rug afzien en in plaats daarvan kiezen voor een vaste rugplaat. Op die manier ligt het gewicht dicht op het lichaam. In het algemeen geldt voor wandel- en trekkingrugzakken dat de grootste last (70-80%) op de heupen moet liggen om op de lange duur de schouders te ontlasten. Daarvoor is een brede, gevoerde heupband een vereiste. Hoe groter de rugzak en de bepakking is, des te breder dient de band te zijn.
Let bij het kopen ook op de snit, want een goede pasvorm speelt een belangrijke rol. Omdat het meeste gewicht in het ideale geval direct op de rug ligt, zijn zeer grote en zeer lichte rugzakken (voor bewegingsintensieve sporten) smal en lang. Fietsrugzakken zijn juist korter en meer peervormig van model, omdat je anders tijdens het fietsen met je helm tegen de bovenkant aan zou stoten.

De juiste uitrusting van je rugzak

Het laatste belangrijke kenmerk zijn de uitrustingsdetails. Terwijl een wandelrugzak vaak een regenhoes, stokhouders, een afritsbaar ondervak (voor natte was, schoenen of een slaapzak) en een drinksysteem heeft, heb je voor alpine tochten een speciale bevestiging voor je ski's of klimuitrusting nodig. Grote rugzakken zijn vaak voorzien van meerdere openingen naar het hoofdvak (voor, achter, onder), zodat je overal makkelijk bij kunt. Een vak aan de heupband van de rugzak is handig voor kleine spullen, zoals een zakmes of een camera. Een goede kantoorrugzak heeft een vak voor een laptop, een fleshouder en vakken voor een pen, portemonnee of smartphone. Onopvallende details zoals een sleutelhaakje en een fluitje maken het ontwerp van een goede rugzak af en garanderen nog meer outdoorplezier!

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.