Goed bepakt op tour met de passende rugzak

Rugzakken

Of het nu winkelen is, een Alpencross of trekkingtour: Voor ieder gebruiksdoel heb je een passende rugzak, om alles wat je nodig hebt voor je outdooractiviteit aangenaam te transporteren. Het assortiment van rugzakken is erg breed, van een kleine dagrugzak tot de grote trekkingrugzakken. Dit overzicht helpt om in de jungle van aanbiedingen een overzicht te krijgen.

Vind de juiste grootte van de rugzak

Vraag je als eerste af, wat en hoeveel je in de rugzak wilt vervoeren. Doorslaggevend zijn het gewicht en het volume van de uitrusting: Een licht donzen jack kan bijvoorbeeld veel plaats in een rugzak innemen, terwijl een laptop relatief weinig plaats inneemt, maar wel vrij zwaar is. Neem als richtwaarde de volgende groottes voor rugzakken (met de maximale draaglast, afhankelijk van materiaal, afwerking en lichaamsgewicht als oriëntatiepunten):

  • tot 10 L (max. 5 kg): Korte fietstours, joggen, stad
  • 15-20 L (max. 7 kg): Dagtours wandelen/fietsen met weinig bagage, klimmen, ski
  • 20-25 L (max. 8 kg): Dagtours van ieder type
  • 25-35 L (max. 10 kg): Tweedaagse tours (of meer met weinig bagage) van ieder type, school en zakelijk
  • 35-45 L (max. 12 kg): Meerdaagse wandeltours (hiking), uitgebreide klimtours, hoogtetours, skitours
  • 45-65 L (max. 18 kg): Uitgebreide trekkingtours, reizen
  • 65 L en meer (max. 25 kg): Trekkingtours met zelfverzorging, expedities, grote rondreizen

Het passende rugsysteem van een rugzak

Behalve de grootte is het hoofdcriterium bij de keus van een rugzak het rugsysteem. Bij kleine rugzakken en zakken voor in de stad of op kantoor is een lichte, rechte rugvoering voldoende. Deze is simpel te bepakken en ligt stabiel en nauw tegen je rug aan. Hetzelfde geldt voor extreem lichte rugzakken en modellen voor lopen of klimmen. Rugzakken voor op de fiets zijn afhankelijk van het gebruiksdoel luchtdoorlatend (met gaas op de rug) of nauw aansluitend. Voor langere tours is luchtdoorlatendheid een groot voordeel. Wie juist snel onderweg is, of op onherbergzaam terrein (mountainbike) kan beter een stevig zittend model nemen. Hetzelfde geldt voor andere intensieve sporten zoals skitour, ski-afdaling en klimmen.
Ook wandelaars zijn het gerieflijkst op pad met een strak gespannen gaas dat voor afstand tussen de rug en de rugzak zorgt. Bij zware lasten (trekkingtours) kun je beter van luchtdoorlatendheid aan de rug afzien en in plaats daarvan een vaste plaat nemen, zodat het gewicht dicht op het lichaam ligt. In het algemeen geldt voor rugzakken voor wandelen en trekking: De grootste last (70-80%) moet op de heup liggen om op de lange duur de schouders te ontlasten. Daarvoor is een brede, gevoerde heupgordel een vereiste. Hoe groter de rugzak en de bepakking is, des te groter dient de gordel te zijn.
Let bij het kopen ook op het model, want dat speelt een belangrijke rol. Omdat het hoofdgewicht in het ideale geval direct op de rug ligt, zijn zeer grote en zeer lichte rugzakken (voor bewegingsintensieve sporten) smal en lang van model. Fietsrugzakken zijn juist korter en meer peervormig van model, omdat je anders tijdens het fietsen met je helm tegen het bovenste vak zou stoten.

De juiste uitrusting van je rugzak

Als laatste zijn uitrustingsdetails nog van belang. Terwijl een wandelrugzak vaak een regenhoes, stokhouders, afritsbaar ondervak (voor natte was, schoenen of slaapzak) en een drinksysteem heeft, heb je voor alpiene tours bevestiging voor je ski's of klimuitrusting nodig. Erg grote rugzakken moeten meerdere openingen naar het hoofdvak hebben (voor, achter, onder), anders moet je zoveel woelen! Een vak aan de heupgordel van de rugzak is handig voor kleine dingen, zoals een zakmes of een camera. Een goede kantoorrugzak heeft aardige details zoals een vak voor een laptop, een fleshouder en vakjes voor een pen, portemonnee of smartphone. Onopvallende kleinigheidjes zoals een sleutelboshaak en fluitje ronden het plaatje af van een goede rugzak en maken het outdoor-plezier tijdens het dragen alleen maar groter!

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.