Goed bepakt op reis met de passende rugzak

Rugzakken

Of je nu gaat winkelen, een tocht in de Alpen gaat maken of een trektocht hebt gepland, voor ieder gebruiksdoel heb je een passende rugzak nodig om alles voor je outdooractiviteit makkelijk te kunnen transporteren. Het assortiment van rugzakken is erg breed, van een kleine dagrugzak tot grote trekkingrugzakken. Dit overzicht helpt je om een duidelijk beeld te krijgen van de verschillende mogelijkheden.

Hoe groot moet de rugzak zijn?

Vraag je als eerste af wat en hoeveel je in de rugzak wilt meenemen. Doorslaggevend zijn daarbij het gewicht en het volume van de uitrusting. Een licht donzen jack kan bijvoorbeeld veel plaats in een rugzak innemen, terwijl een laptop relatief weinig plaats inneemt, maar wel vrij zwaar is. Als richtlijn kun je de volgende groottes voor rugzakken aanhouden (daarbij gelet op de maximale draaglast, afhankelijk van materiaal, afwerking en lichaamsgewicht):

  • tot 10 l (max. 5 kg): korte fietstochten, hardlopen, stad
  • 15-20 l (max. 7 kg): dagtochten, wandelen/fietsen met weinig bagage, klimmen, skiën
  • 20-25 l (max. 8 kg): alle soorten dagtochten
  • 25-35 l (max. 10 kg): tweedaagse tochten (of meer met weinig bagage), voor school en werk
  • 35-45 l (max. 12 kg): meerdaagse wandeltochten (hiking), uitgebreide klimtochten, tochten in het hooggebergte, toerskiën
  • 45-65 l (max. 18 kg): uitgebreide trektochten, reizen
  • 65 l en meer (max. 25 kg): trektochten waarbij je je eigen proviand mee moet nemen, expedities, grote rondreizen

Rugzakken

Het passende rugsysteem van een rugzak

Behalve de grootte is ook het rugsysteem bij de keus van een rugzak heel belangrijk. Bij kleine rugzakken, bijvoorbeeld voor in de stad of op kantoor, is een lichte, rechte gevoerde rug voldoende. Zo'n rugzak kan gemakkelijk worden bepakt en ligt stabiel en nauw tegen je rug aan. Hetzelfde geldt voor extreem lichte rugzakken en modellen voor hardlopen of klimmen. Fietsrugzakken zijn afhankelijk van het gebruiksdoel luchtdoorlatend (met gaas op de rug) of juist nauw aansluitend. Voor langere tochten zorgt een goede luchttoevoer voor meer comfort. Wie juist snel onderweg is of op onherbergzaam terrein (mountainbike) kan beter een stevig zittend model nemen. Hetzelfde geldt voor andere intensieve sporten zoals toerskiën, downhill en klimmen.
Ook als wandelaar ben je comfortabel op pad met een strak gespannen rugnet dat voor afstand