Traditioneel klimmen en bigwall - klimmen voor avonturiers

Klimmen en Bigwall

Sportklimmen in de hal en aan de rots is een veilige sport waarbij materiaal en kosten kunnen worden overzien. Het is dan ook geen wonder dat deze vrijetijdsbesteding een steeds groter publiek aantrekt.
Een compleet ander verhaal vormen de disciplines van traditioneel klimmen en bigwall klimmen. Hier is het materiaalgebruik vaak eindeloos uit te breiden en ook de eisen ten aanzien van ervaring en de bereidheid voor een avontuurlijke geest groeit enorm. Maar wat betekenen die begrippen eigenlijk?

Wat wordt er bedoeld met traditioneel klimmen?

De definitie van traditioneel klimmen is eigenlijk tamelijk eenvoudig: het gaat om rotsklimmen waarbij zelf de zekeringspunten worden aangebracht zoals het van oudsher op de Britse eilanden gebruikelijk is. De boorhaak heeft in de Britse klimsport nooit echt voet aan de grond gekregen. In de meeste klimgebieden in het Verenigd Koninkrijk wordt nog steeds zonder haken geklommen. Het klimmen op zich is net als bij sportklimmen vrij. Dit betekent dat er voor de voortbeweging geen gebruik wordt gemaakt technische hulpmiddelen. De mobiele zekeringspunten zoals nuts, klemveren (friends, cams, tricams of hoe ze nog meer genoemd worden) en Hexentrics dienen slechts om te zekeren.

De grens tussen traditioneel en clean klimmen is niet duidelijk aan te geven. Meestal worden de begrippen analoog gebruikt. Met recht beschrijft clean klimmen echter een klimstijl die geen sporen achterlaat op de rots en dus ook (mobiele) rotshaken verbiedt. Rotshaken zijn niet werkelijk verboden bij traditioneel klimmen maar worden nauwelijks gebruikt. Daarom wordt er vaak over hetzelfde gesproken.

Welke uitrusting heb je nodig voor traditioneel klimmen?

Naast de normale klimuitrusting, zoals klimschoenen, klimgordel en helm heb je diverse mobiele zekeringsmiddelen nodig. Gebruikt worden hetzij enkeltouwen (alleen zinvol bij zeer rechte routes) of halftouwen die een correctie van het touwverloop mogelijk maken. Omdat de zekeringspunten niet in een rechte lijn geboord maar aan de natuurlijke mogelijkheden aangepast moeten worden komt een zigzag verloop van de touwen veel vaker voor dan bij zuiver sportklimmen. Om dezelfde reden wordt er bij traditioneel klimmen normaal gesproken niet alleen gebruik gemaakt van korte voorklimsetjes (12 cm), maar ook altijd van enkele langere varianten. Afhankelijk van de tour kan het ook zinvol zijn om een assortiment ronde slinges mee te nemen.
DMM, Camp en Black Diamond hebben een zeer speciaal hardware-assortiment voor traditioneel klimmen. Wanneer het gaat om helmen en gordels zweren veel klimmer bij de producten van Petzl. Met een beetje goede wil om te rechercheren en zich met het materiaal bezig te houden vindt iedereen de juiste uitrusting in de klimshop van Bergfreunde.
Het bouwen van een relaispunt is eveneens wat moeilijker, hier kan het zinvol zijn om een zogenaamde cordelette te gebruiken, oftewel een bijzonder lange ronde slinge. Hiermee kun je zeer veel haken in de rots verbinden en corrigeren. In principe moet je er altijd rekening mee houden dat de houdkracht van mobiele zekeringen niet zo makkelijk is in te schatten. Een goed geplaatste friend in een solide rots is iets heel anders dan een micronut in een winderig nauwe rotsspleet. Ervaring en regelmatige training vormen de sleutel tot succes.

Bandslinges en prusiktouwen zijn zeker de eenvoudigste maar ook de voordeligste zekeringsmiddelen. Ze kunnen door zandlopers worden geregen of om rotspunten worden gelegd. Deze zekeringen zijn snel gemaakt en in geval van solide zandlopers ook vertrouwenwekkend.
De volgende optie zijn nuts, die vooral in rotsformaties met veel kleine spleten kunnen worden gebruikt. De nuts worden geplaatst in smaller wordende rotsspleten en klemmen zich vast in de rots zodra ze worden belast. Omdat nuts na een val zeer vast zitten heeft het bij traditioneel klimmen altijd zin om een solide nut tool bij zich te hebben.
Hexentrics zijn een speciale vorm van nuts met zes kanten (vandaar de naam). Ze zijn meestal groter dan de grootste nuts en dienen voor het zekeren in grotere spleten.
Actieve klemveren zoals de Dragon Cams van DMM of de Camalots van Black Diamond blijven door een veersysteem actief in spleten. Daarom kunnen ze ook worden gebruikt in parallelle spleten. Bij veel klimmers zijn de Cams vooral bekend onder de naam "Friends", dat is echter officieel een merknaam van de firma Wild Country en mag alleen voor hun actieve klemveren worden gebruikt.

En wat is bigwall-klimmen?

Het idee van bigwall-klimmen komt uit Amerika en wordt beschreven als het klimmen aan een hoge wand. Het is het eenvoudigst te verklaren als tegenhanger van de Europese, alpine aanzet die bepaalt dat je mogelijk snel en in één keer een wand omhoog klimt. Omdat het weer in veel Amerikaanse klimgebieden veel bestendiger is dan in de Alpen kon men zich meer tijd nemen voor een beklimming en daarom klimtechnisch zwaardere routes kiezen. Doorgaans duurt een bigwall-onderneming meerdere dagen en wordt al het materiaal langs de wand gehesen. Geslapen wordt er aan de wand, vaak op portaledges, het materiaal wordt doorgaans in grote haulbags van relais naar relais omhoog gehesen. Ook hier is het verschil te zien met Alpien klimmen, waarbij beide klimmers hun materiaal tijdens het klimmen in een rugzak bij zich dragen.

In de jaren 60 van de 20ste eeuw heeft de hierboven al genoemde filosofie van het clean klimmen terrein gewonnen. Men deed dus zijn best om een route zo achter te laten als hoe deze aangetroffen werd. Daarom wordt er bij bigwall-klimmen helemaal gegaan voor klemveren, nuts en slinges. Boorhaken zijn in de meeste gebieden verboden en ook mephaken ziet men niet graag. Er zijn echter ook bigwall-routes met boorhaken en veel klimmers gaan voor het gebruik van rotshaken. Het grote verschil met traditioneel klimmen zit in de manier van klimmen op zich. Terwijl bij traditioneel klimmen uitsluitend vrij wordt geklommen is het bij bigwall-klimmen goed mogelijk om technisch te klimmen. De zekeringspunten worden dus niet alleen voor de zekering maar ook voor de voortbeweging gebruikt.
Ongeacht voor welke filosofie je kiest, met traditioneel klimmen en bigwall-klimmen zijn er twee zeer spannende facetten van de klimsport te ontdekken.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.