Materiaalslinges en touwladders voor technisch klimmen

Materiaalslinges & touwladders

Of het nu gaat om de klassieke alpiene tour met meerdere touwlengtes, een bigwall of noodsituaties bij zware passages tijdens alpiene sportklimmen: ladders zijn bij het klimmen nog steeds essentieel als technische hulp- en voortbewegingsmiddel. Ze nemen nauwelijks plaats in beslag en zorgen indien nodig dat je gemakkelijk en snel door kan gaan.
Ook materiaalslinges behoren tot de juiste praktische accessoires, vooral voor technisch klimmen maar ook bij het vrij klimmen. Juist op tours met meerdere touwlengtes met veel expressen en mobiele tussenzekeringen (nuts, klemveren, bandslinges) of bij ijsklimmen met talrijke schroeven, bereiken heupgordels met grote materiaallussen vaak hun limiet.
Deze twee uitrustingen voor verschillende soorten klimsport, ladders en materiaalslinges, worden hieronder iets uitvoeriger beschreven om de keus voor het geschikte model wat gemakkelijker te maken.

Snel naar boven met de juiste touwladder

Touwladders als hulpmiddel bij het klimmen hebben vier tot zes 'sporten', dus lussen waarin je je voet zet en bestaan meestal uit licht, maar zeer robuust bandmateriaal zoals dat van slinges.
De touwladder wordt via een oog aan de bovenkant opgehangen, dat naar keuze direct in het zekeringspunt (haak) of aan een vrij ingehangen haak (Fifi, Cliffhanger) wordt bevestigd.
Zo kun je moeilijke passages overwinnen. Zeer praktisch zijn ook bijzonder lichte ladders als nooduitrusting bij sportklimmen!
Naast het aantal sporten moet ook worden gelet op versterkingen of verstelmogelijkheden aan de lussen van de touwladder. Dat verhoogt het comfort aanzienlijk bij veelvuldig gebruik, zoals in bigwalls.
Sommige ladders zijn voorzien van een praktische opbergzak, dat maakt het makkelijker de ladder mee te nemen aan de klimgordel.

Orde scheppen met materiaalslinges

Voor alle klimvormen leveren materiaalslinges, naast de materiaallussen van de heupgordels, niet alleen voordelen op door het feit dat ze meer opbergruimte bieden. Want ook de extra ogen aan het bovenlichaam zorgen voor een optimalisatie van de gewichtsverdeling, de snelle toegang en de organisatie van de hardware.
Bij de aanschaf moet beslist rekening worden gehouden met hoe de materiaalslinge wordt bevestigd en omgehangen. Afhankelijk van het systeem zijn er ook modellen met verschillende maten!
Bovendien is het aantal materiaalogen en de voering belangrijk. Sommige materiaalslinges hebben een handig, klein vakje voor repen e.d.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.