Boorhaken als zekeringspunt en tussenzekering in de bergsport

Boorhaken

Boorhaken worden gebruikt voor diverse toepassingen bij het klimmen en bergbeklimmen. Bij sportklimmen zijn ze op de meeste plekken te vinden als dankbare tussenzekering, waarin binnen een paar seconden de express slinge inclusief touw gehangen kan worden. Boorhaken maken het moderne sportklimmen veilig en zijn vaak het enige alternatief in moeilijke routes, waarbij een zekering met mobiele zekeringspunten zo goed als uitgesloten is.

In multipitch en alpien klimmen vind je boorhaken bovendien vaak aan de standplaatsen of abseilpistes. Bovendien worden boorhaken toegepast bij veel verwante takken van sport zoals klettersteig, canyoning of bij grotonderzoek.

Het grote voordeel is het eenvoudige, snelle en comfortabele gebruik van de bestaande haken om te zekeren.

Verschillende vormen boorhaken

Boorhaken worden door middel van een geboord gat direct in de rots verankerd. Ze bestaan inmiddels in vele verschillende vormen. Deze zijn afhankelijk van de fixatie in het boorgat te onderscheiden in twee categorieën:

  • Mortelhaken: Kenmerkend voor dit type boorhaken is de hechting in de rots door middel van speciale mortel. Er bestaan verschillende uitvoeringen die functioneren op basis van de mortelhaken. De bekendste is zeker de zogenaamde "Bühlerhaak". Mortelhaken zijn ook bekend onder begrippen als kleefhaken of mortelankers.
  • Mechanische boorhaken: Hieronder vallen vooral expresankers en keilhaken. Ze worden in het boorgat geslagen en vervolgens door uitzetting verankerd in de rots. Men spreekt daarom ook vaak over uitzettende systemen. In zachte rots kunnen bovendien schroefdraad haken worden toegepast die minder uitzettende werking hebben.
    Het grote voordeel ten opzichte van mortelhaken bestaat uit de directe inzetbaarheid. Zo ontstaan routes vanaf de grond, haak voor haak.
Ongeacht het soort boorhaak moet deze altijd van roestvast staal zijn gemaakt om corrosie tegen te gaan. Een juist geplaatste boorhaak van roestvast staal biedt voor jaren een solide zekeringspunt en schenkt vele klimmers verlichting op het juiste moment.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.