Rotshaken - de klassieke manier van zekeren bij het klimmen.

Rotshaken

Lang voordat de eerste friends werden uitgevonden, lang voor de nuts en de boorhaken waren rotshaken de enige mogelijkheid om een klimroute te zekeren. Alle klassieke beklimmingen werden gezekerd met - voornamelijk zelf gesmede - klimhaken, houten nuts of met een touw voorzien van een lus. En ook al is het tegenwoordig niet meer in de mode om met rotshaken en een rotshamer de berg op te gaan; er zijn diverse situaties waarbij je niet zonder kunt.

Waar heb je tegenwoordig nog rotshaken nodig?

Er zijn nog altijd een paar klimgebieden, bijvoorbeeld de Dolomieten, waar boorhaken niet standaard in het terrein voorhanden zijn. Hier is het gebruik van rotshaken op veel routes nog altijd onontbeerlijk. Tenslotte zijn niet overal friends en nuts te plaatsen. Vooral in zeer smalle spleten bieden rotshaken vaak de enige uitkomst om ook maar enigszins zekeringspunten aan te brengen. Hoe hoger een route zich in de bergen afspeelt, des te meer de klimhaken deel uitmaken van de standaarduitrusting van elke bergbeklimmer. Maar ook bij het abseilen zijn rotshaken goed inzetbaar.

Wat zijn de verschillen bij rotshaken?

In principe kunnen rotshaken in twee soorten worden verdeeld. Zacht staal haken zijn, zoals de naam al zegt, vervaardigd van een zachte staalsoort. Ze passen zich bijzonder goed aan de vorm van de spleet aan en zijn goed bruikbaar in zachte steensoorten zoals kalk. De hardstalen haken bestaan daarentegen uit een beduidend hardere staalsoort en zijn goed bruikbaar in hard gesteente zoals graniet. Deze rotshaken werden oorspronkelijk gebruikt in Yosemite Valley met zijn indrukwekkende granietwanden.
Hier komen ook de hooks en cliffs vandaan. Dat zijn exoten onder de rotshaken die vooral worden gebruikt bij het technisch klimmen. Ze worden, in tegenstelling tot normale rotshaken, niet in de rots geslagen, maar op de richel van de rots gelegd en dan belast met het lichaamsgewicht.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.