Met de juiste klettersteigset naar de top

Klettersteigset

Om een klettersteigparcours af te leggen, heb je in feite alleen een helm, gordel en uiteraard een klettersteigset nodig. Dit laatste vangt bergbeklimmers bij een val op. Hierbij vormt de klettersteigset de verbinding tussen de bergbeklimmer en de staalkabel aan de rots. Let er wel op dat je bij het klettersteigen altijd moet proberen een val te vermijden. Hierin verschilt klettersteigen, ook met de beste klettersteigset, van het sportklimmen, waar vallen erbij hoort.

Waarvoor heb ik mijn klettersteigset nodig?

Bij klettersteigen draait het om rotspassages die door stevig bevestigde staalkabels en haken zo gemaakt zijn dat je ze zonder diepgaande kennis en uitgebreide uitrusting de baas kunt. Bij alpiene klimmen heb je dit daarentegen wel nodig.

Helm op, klimgordel aan, klettersteigset vastmaken en klaar voor vertrek? Dat zou roekeloos en gevaarlijk zijn. Persoonlijke vaardigheden zijn hier namelijk ook belangrijk: je moet fit zijn en weten wat de gevaren op de berg zijn. Met name minder ervaren alpine toeristen die van klettersteigen houden moeten dit niet vergeten. Zo kunnen ook zij uitdagende rotspassages aan en van de mooiste uitzichten genieten!

Hoe ziet een klettersteigset eruit?

De huidige klettersteigsets zijn Y-vormig. Onderaan heeft de set een slinge die de bergbeklimmer aan zijn klimgordel vastbindt. De Y-voet bevat de valdemper, soms een touwrem of een valdempersysteem. Hieraan worden de armen van de Y vastgemaakt. Dit zijn twee touwen, ook wel bandslinges genoemd, die aan het einde voorzien zijn van een klettersteigkarabiner.

Bij klettersteigen haak je altijd beide karabiners van de klettersteigset aan de staalkabel vast. Op die manier voorkomt de klettersteigset dat je neerstort bij een val. Bovendien ben je met een klettersteigset ook bij het verplaatsen altijd goed beveiligd.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.