Met de juiste klettersteigset naar de top

Klettersteigset

Om een klettersteig te begaan, heb je in feite een helm, gordel en uiteraard een klettersteigset nodig. Dit laatste vangt de bergbeklimmers bij een val op. Hierbij vormt de klettersteigset de verbinding tussen de bergbeklimmer en de staalkabel aan de rots. Let er altijd op dat je bij een klettersteig steeds vermijdt te vallen. Hierin verschilt klettersteigen, ook met de beste klettersteigset, van het sportklimmen, waar je vallen er bewust bijneemt.

Waarvoor heb ik mijn klettersteigset nodig?

Bij klettersteigen draait het om rotspassages die door stevig bevestigde staalkabels en haken zo gemaakt zijn dat je ze zonder de know-how en de uitrusting te baas kunt. Bij alpine klimmen heb je dit daarentegen wel nodig.

Helm op, gordel aan, klettersteigset bevestigen en je kunt vertrekken? Dat zou waaghalzig en gevaarlijk zijn. Ook persoonlijke bekwaamheden zijn belangrijk: een goede fitness en kennis van de gevaren op de berg. Dit geldt voornamelijk voor minder ervaren alpiene toeristen die van klettersteigen houden: Zo kunnen ook zij intensieve rotspassages aan en van de mooiste uitzichten genieten!

Hoe ziet een klettersteigset eruit?

De actuele klettersteigsets zijn Y-vormig. Onderaan is er een slinge die de bergbeklimmer in zijn gordel bindt. De Y-voet bevat de vangstootdemper, eventueel een touwrem of een valdempersysteem. Hieraan worden de armen van de Y vastgemaakt: twee touwen of bandslinges waarbij een klettersteigkarabiner telkens aan het einde bevestigd is.

Bij klettersteigen hangt de klettersteiger altijd beide karabiners van de klettersteigset aan de staalkabel vast. Zo voorkomt de klettersteigset dat je niet neerstort in plaats van valt. Bovendien ben je met een klettersteigset altijd goed beveiligd.

€5 waardebon
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.