Moeilijkheidsgraden via ferrata

Hüsler- & Schall-klettersteig-schalen

Via Ferrata

Er bestaan inmiddels ook schalen die bestemd zijn voor klettersteigen. Deze kunnen regionaal van elkaar verschillen, maar twee meetsystemen hebben zich bewezen: de Hüseler- en Schall-schaal. Ze verschillen vooral daarin dat bij Hüsler de indeling gebaseerd is op woorden en bij Schall op letters. Zo komt de laagste moeilijkheidsgraad overeen met de letter A of de omschrijving "enigszins moeilijk", terwijl de hoogste moeilijkheidsgraad met E of met "extreem moeilijk" aangegeven wordt.

De ontwikkeling in de richting van steeds moeilijkere via ferratas heeft er toe geleid dat er met F een nieuwe moeilijkheidsgraad geïntroduceerd werd. Op dit moment zijn er in het Alpengebied maar twee via ferratas in de categorie F: de arenavariant van de Bürgeralm-klettersteig en de F-variant van de Postalm-klettersteig in Oostenrijk.

Ook bij via ferrata schalen zijn de eisen aan vaardigheden en uitrusting duidelijk gedefinieerd. Zo kunnen bijvoorbeeld geoefende klettersteigers zich aanvankelijk nog zonder klettersteigset redden, maar wordt het verplicht zodra het moeilijker wordt. Er zijn inmiddels enkele extreem moeilijke via ferratas die buiten de schaal vallen. Vergeet niet om vooraf te informeren wat de staat en de eisen zijn van de klettersteig die je gaat beklimmen.

Behalve moeilijkheidsgraden voor klettersteigen zijn er ook vergelijkbare schalen voor wandeltochten, alpine tochten, skitochten, sneeuwschoenwandelingen, boulderen & klimmen en singletrails voor mountainbikes .

Tabel: moeilijkheidsgraden via ferrata

Hüsler- & Schall-klettersteig-schalen
Schall Hüsler Terrein Beveiliging Vaardigheden Uitrusting
A
gemakkelijk
K1 Van vlak tot steil, meestal rotsachtige of met rotsen bedekt, open passages mogelijk Draadkabels, kettingen, ijzeren klemmen, hier en daar korte ladders. Voor het grootste deel zijn veiligheidsvoorzieningen niet nodig bij het klimmen. Stevig op je benen en staan en geen last van duizeligheid hebben is noodzakelijk Klettersteiguitrusting aanbevolen Er zijn ook geoefende lopers zonder zelfzekeringen.
B
redelijk moeilijk
K2 Steiler rotsachtig terrein, gedeeltelijk kleine treden, open plekken Draadkabels, kettingen, ijzeren klemmen, voetsteunen, langere evt. verticale ladders. Moeilijkheden zonder veiligheidsvoorzieningen tot III (UIAA). Stevig op je benen en staan en geen last van duizeligheid hebben, een goede conditie, enige kracht en uithoudingsvermogen in armen en benen Klettersteiguitrusting aanbevolen
C
moeilijk
K3 Steil tot zeer steil rotsachtig terrein, meestal kleine treden, langere of zeer veel open plekken Draadkabels, ijzeren klemmen, voetsteunen of overhangende ladders. Klemmen en steunen kunnen ook verder uit elkaar liggen. In loodrechte stukken is draadstaal slechts gedeeltelijk aanwezig Moeilijkheden zonder veiligheidsvoorzieningen tot IV (UIAA). Stevig op je benen en staan en geen last van duizeligheid hebben, een goede conditie, kracht en uithoudingsvermogen in armen en benen Klimuitrusting met klem aanbevolen, ongeoefende kinderen kunnen met een touw gezekerd worden
D
zeer moeilijk
K4 Loodrecht, vaak ook overhangend terrein, meestal zeer open Draadkabels, ijzeren klemmen en voetsteunen liggen vaak ver uit elkaar. Vaak maar één draadstaal op open en steile plekken. Voldoende kracht in armen en handen is nodig omdat er sprake kan zijn van langere loodrechte tot overhangende gedeelten en kleinere klimgedeelten tot II (UIAA). Klimuitrusting verplicht, zelfs ervaren klettersteigers kun je in touwteamverband aantreffen. Niet geschikt voor beginnelingen en kinderen!
E
Extreem moeilijk
K5 Loodrecht tot overhangend terrein, over het algemeen open, zeer kleine treden of wrijvingsklimmen Draadkabels, ijzeren klemmen en voetsteunen liggen vaak ver uit elkaar. Vaak maar één draadstaal op open en steile plekken. Vaak gecombineerd met klimmen. Veel kracht in de handen (vingers), armen en benen, meer conditie, beweeglijkheid. Klimuitrusting verplicht, het is het overwegen waard om in touwteamverband te klimmen vooral bij tours zonder veiligheidsvoorzieningen. Niet geschikt voor beginnelingen en kinderen!
F
> extreem moeilijk
K6 Voornamelijk overhangend terrein, open, zeer kleine treden of wrijvingsklimmen Draadkabels, ijzeren klemmen en voetsteunen liggen vaak ver uit elkaar. Gecombineerd met klimmen. Goede klimtechniek absoluut noodzakelijk, veel kracht in de handen (vingers), armen en benen, meer conditie, beweeglijkheid. Klettersteiguitusting verplicht, toprope-beveiliging wordt aanbevolen. Wordt niet aanbevolen voor personen die de moeilijkheidsgraad E niet probleemloos beheersen.
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.