MBT singletrail schaal

Hoe is het traject beoordeeld?
S0
S1
S2
S3
S4
S5
Mountainbiken op singletrails

Wat is de MTB singletrail-schaal?

Wat de UIAA-schaal voor klimmers en de SAC-schaal voor bergbeklimmers is, is de singletrail-schaal voor mountainbikers. Ze werd ontwikkeld door ambitieuze bikers en geeft informatie over hoe zwaar een trail-passage is. Zo kun je je al voor de tour perfect op de gegeven omstandigheden instellen, waardoor je er meer plezier aan beleeft. De MTB-schaal is een belangrijke referentie die ook door officiële bonden erkend wordt.

Wat is een singletrail?

Zoals de naam al zegt, is een singletrail een pad, waarop je niet met zijn tweeën naast elkaar kunt rijden. Een goed voorbeeld is het klassieke bergpad dat ook door trailrunners en wandelaars gebruikt wordt. Daarom ligt het ook voor de hand wat voor fiets geschikt is voor een singletrail. Het beste is om een mountainbike te gebruiken die, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad, maar één geveerde voorvork heeft of een die volledig geveerd is.

Niveaus van de singletrail-schaal

De schaal is opgedeeld in zes moeilijkheidsniveaus (S0 tot S5) en je kunt er de technische problemen van een weg mee bepalen. Om uniformiteit te garanderen, wordt telkens van ideale omstandigheden uitgegaan oftwel een tocht bij goede lichtomstandigheden en droge ondergrond. Gevaarniveau, weer, snelheid en de lichtomstandigheden moeten vanwege de grote variabiliteit buiten beschouwing worden gelaten. Omdat de moeilijkheidsgraad dus snel kan veranderen als de omstandigheden niet perfect zijn, is de schaal naar boven onbegrensd.

S0 - zeer gemakkelijk
Het gemakkelijkste singletrail-type wordt gekenmerkt door een lichte tot matige hellingsgraad, slipvrije ondergrond en grote bochten. Er worden geen bijzondere eisen aan de rijtechniek gesteld om op dit type te uit de voeten te kunnen.
S1 - gemakkelijk
Hier moet je rekening houden met kleine hindernissen zoals boomwortels of stenen. Deels onverharde ondergrond en de bochten worden nauwer, maar zonder haarspeldbochten. De maximale hellingsgraad is hier 40%.
S2 - gemiddeld:
De moeilijkheidsgraad stijgt en je moet rekening houden met grotere stenen en boomwortels. Zelden vaste bodem onder de wielen en ook met vlakke stukken of trappen. Er moeten ook vaak nauwere bochten genomen worden en de steilheid kan maximaal 70% bedragen.
S3 - zwaar
In deze categorie bevind je je al op een terrein met versperringen bestaande uit grotere rotsblokken of langere stukken met boomwortels. Je moet haarspeldbochten nemen en schuin tegen de helling rijden en vaak met losse ondergrond rekening houden. Regelmatige hellingsgraden van 70% komen voor.
S4 - zeer zwaar:
Steil en met veel versperringen. Lange, inspannende passages met boomwortels en grote rotsblokken moeten overwonnen worden en overal ligt puin. Haarspeldbochten en steile hellingen stellen bijzondere eisen aan de rijtechniek en er zijn stukken waarbij het kettingblad omhoog komt.
S5 - extreem zwaar
Het bovenste gedeelte van de schaal wordt gekarakteriseerd door terrein met veel versperringen, stukken met tegenklim, losse ondergrond met puin, nauwe haarspeldbochten en hoge hindernissen zoals omgevallen bomen. En natuurlijk met een hoge hellingsgraad. Daar komt bij dat er nauwelijks afstand is om te remmen en de MTB-rijtechniek wordt zo stevig op de proef gesteld.

Vooral voor fietsers die niet met de omgeving bekend zijn is de singletrail-schaal een zeer goed hulpmiddel om de problemen van het traject in te schatten. Ook de technische vereisten bij wielerwedstrijden kunnen hiermee beter beoordeeld worden.

Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.

We gebruiken cookies om je shoppingervaring te verbeteren. Als je onze website gebruikt, ga je akkoord met het gebruik van cookies.