Klimkleding

Klimkleding

Klimmen is een relatief nieuwe sport die zich de laatste jaren naar verschillende disciplines heeft vertakt. Maar klimmen is meer dan alleen maar sport, mensen beleven hun sport als een levensstijl en als een vorm van individuele expressie. De disciplines verschillen sterk van elkaar, evenals de corresponderende eisen van de kleding. Merken als Chillaz en E9 bieden urbane actieve kleding die tevens wordt gewaardeerd de lokale cafés. Ook Red Chili, Moon Climbing en Salewa bieden kleding aan voor verschillende activiteiten. Indoor klimmers waarderen andere kwaliteiten van hun sportkleding dan alpine multi-pitch klimmers, die nu eenmaal vaker geconfronteerd worden met onstuimig weer. Terwijl "shorts en topless" de gebruikelijke dresscode is voor de Zuid-Franse alpine klimgebieden, vereisen big-wall-climbing of andere winterdisciplines als mixed-climbing een compleet andere benadering.

De stijlvraag - indoor klimmen als urbane lifestyle

De typische indoor klimmer komt uit het studentenmilieu of houdt zich op zijn minst aan een jonge, actieve levensstijl. Hij toont ook graag zijn nonchalance en bijpassende individualiteit, weg van de klimhal. Kleding, die enerzijds goed functioneert bij het uitoefenen van zijn sport, maar die ook een verzorgde en elegante indruk achterlaat. Niet onbelangrijk daarbij: een zekere mate van coolheid, een discrete uiting: "kijk mij eens, eigenlijk zijn de bergen mijn leven". De ideale trainingsuitrusting van de indoor klimmer is een korte broek op 3/4 lengte, waarbij de broek wel van stretchstof moet zijn vervaardigd ten behoeve van de mobiliteit. Broek en shirt - het laatste laat ie ook wel eens voor wat het is, om zo 'de eigen airconditioning van het lichaam beter te gebruiken' - moeten dus ademend zijn. Optisch vooral getrimd voor prestaties bij het sportklimmen markeren sommige modellen ook stijlelementen uit de glorieuze jaren 80.

Klimkleding

Van de klimhal naar de berg

Iedereen die de stap van kunststof handgreep naar steen durft te maken, stelt zich ook mentaal nader in op de natuur. Plotseling staat niet alleen de greepvolgorde op de voorgrond, maar ook de weersomstandigheden en de hoogte zijn ineens van invloed op de kledingkeuze. Naarmate de omgeving alpiener wordt, harmonieert ook de klimgarderobe sterker met het hoge alpinisme. Hoewel bij sommige multi-pitch routes bescherming met zonnebrandcrème, helmen en mogelijk isolerende kleding nodig is, vereisen meerdaagse activiteiten vaak extra isolatielagen en water- en winddichte kleding. Ook worden mutsen en handschoenen als warmte-reserve en om de veiligheid gebruikt. De kleding werkt volgens het bewezen afpelprincipe Een shirt als basislaag, dan een isolatielaag en als buitenlaag een softshell- of hardshelljas. Omdat alpiene weersinvloeden veel van de kleding kunnen eisen. Bij twijfel raakt de keuze van de juiste kleding sneller dan gedacht aan de existentiële vraag.

Big wall en winterdisciplines

Een speciale rol is weggelegd voor het zogenoemde big-wall klimmen en voor het gemengd klimmen. De eerstgenoemde vanwege de meestal meerdaagse verblijven aan de klimwand, de laatste vanwege extreem koude en winterse omstandigheden. Vanwege de koude nachten tijdens het big-wall klimmen, zelfs in de zomer, behoort een knuffelig donsjas tot de standaarduitrusting. Ook extra kleding zou de klimmer genoeg moeten inpakken. Bij weermalaise kan hij dan alle beschikbare kleding over elkaar dragen. Als de tour in de winter over rotsen en ijs gaat moet de kleding extreem functioneel en volledig waterdicht zijn. Zulk expeditiemateriaal heeft niet meer veel gemeen met de kleding van een indoor klimmer. Het model is zeer technisch en uitgerust met allerlei praktische features, die helpen om de uitrusting te organiseren en het lichaam te beschermen tegen vocht en kou. Natuurlijk mag de uitrusting bij mixed- en ijsdisciplines de bewegingen van het lichaam niet inperken. De duurzame buitenlagen zijn daarom vervaardigd van stretchstoffen, die de kleding beweeglijk houden.

Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.